Αναλύσεις BBC και Guardian για την Ολλανδία μετά τον Ρούτε: Η Τουρκάλα «κληρονόμος», ο ακροδεξιός σφετεριστής και ο ρυθμιστής Τίμερμανς

epa10989024 People’s Party for Freedom and Democracy (VVD) leader Dilan Yesilgoz gestures as she casts her vote in the House of Representatives elections at a polling station in Club Panama, in Amsterdam, The Netherlands, 22 November 2023. EPA/KOEN VAN WEEL




Η Ολλανδία μια από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνουν από σήμερα σε μια φάση πολιτικής αβεβαιότητας μετά από χρόνια σταθερών κυβερνήσεων υπό τον Μαρκ Ρούτε. Ο μεγάλος φόβος είναι η ακροδεξιά… επέλαση και οι συνέπειες που θα μπορούσε να έχει είτε η επικράτησή του είτε η αναγκαιότητα συμμετοχής του σε ένα κυβερνητικό σχήμα.

Την εκτίμηση ότι οι σημερινές εκλογές θα μπορούσαν να φέρουν την Ολλανδία σε διαφορετική πορεία μετά τις τέσσερις διαδοχικές κυβερνήσεις του Mark Rutte διατυπώνει  ο Senay Boztas σε δημοσίευμα του The Guardian.

Και τούτο διότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αύξηση της υποστήριξης προς το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Geert Wilders, με αποτέλεσμα οι τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας να επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο συμμετοχής, ή μη, του ακροδεξιού ηγέτη σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Ο εκλογολόγος Rozemarijn Lubbe εκτιμά ότι η απόφαση του Wilders να υιοθετήσει έναν ελαφρώς πιο μετριοπαθή τόνο τις τελευταίες εβδομάδες μπορεί να έπεισε ορισμένους ψηφοφόρους να τον υποστηρίξουν.

Από την πλευρά της η ηγέτιδα του φιλελεύθερου VVD), Dilan Yeşilgöz-Zegerius έχει σπάσει το προηγούμενο ‘ταμπού’ λέγοντας ότι θα συνεργαζόταν με τον Wilders εάν το κόμμα της συγκέντρωνε τις περισσότερες ψήφους – αν και την Τρίτη απέκλεισε το ενδεχόμενο να τον υποστηρίξει ως πρωθυπουργό εάν κερδίσει αυτός τις περισσότερες ψήφους. «Δεν βλέπω να συμβαίνει αυτό», είπε στο ολλανδικό ραδιόφωνο.

«Η Ολλανδία αναζητά έναν ηγέτη που μπορεί να ενώσει τη χώρα… που είναι για όλους τους Ολλανδούς, που μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε. Με τη σειρά του ο Frans Timmermans, πρώην Επίτροπος της ΕΕ που επέστρεψε στην Ολλανδία για να ηγηθεί μιας συμμαχίας Πρασινοαριστερών/Εργατικών, κάλεσε τους ψηφοφόρους να κρατήσουν έξω μια κυβέρνηση στην οποία η ακροδεξιά παίζει ρόλο. Σύμφωνα με έρευνα του EenVandaag, η έκκλησή του φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, με σχεδόν τους μισούς υποστηρικτές του να τον ψηφίζουν στρατηγικά αντί για τα μικρότερα κόμματα.

Ό,τι και να προκύψει, αυτές οι εκλογές θα αλλάξουν το πολιτικό τοπίο της Ολλανδίας, εκτιμά η εφημερίδα, με 26 κόμματα να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε επείγοντα ζητήματα όπως η στέγαση, η μετανάστευση, η εγγύηση ενός βασικού βιοτικού επιπέδου και η κλιματική κρίση. «Τα δύο πράγματα που μπορούμε να περιμένουμε είναι ότι δεν θα έχουμε πλέον «‘μεγάλα’ κόμματα ενώ υπάρχει μεγάλη ρευστότητα που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να κάνουμε οποιουδήποτε είδους προβλέψεις για το αποτέλεσμα», εκτιμά η Léonie de Jonge, επίκουρος καθηγήτρια ευρωπαϊκής πολιτικής και κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Groningen.

Ο Tom Louwerse, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Leiden εκφράζει με τη σειρά του την άποψη ότι το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μάχη ‘στήθος με στήθος’ μεταξύ τεσσάρων κομμάτων σημαίνει ότι ήταν δυνατός τόσο ένας δεξιός συνασπισμός όσο και ένας αριστερός /κεντροδεξιός συνασπισμός υπό τον Timmermans. Ενώ το κεντροδεξιό VVD προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ακολουθείται κατά πόδας από το ακροδεξιό PVV, το αριστερό GreenLeft/Labour και το κεντρώο NSC του Omtzigt.

«Έχουμε δει αρκετές ανακατατάξεις την τελευταία εβδομάδα, με το PVV να κερδίζει και το NSC να χάνει έδαφος», εξηγεί ο Louwerse. «Παρόλα αυτά, όλα αυτά τα κόμματα βρίσκονται κάπου μεταξύ 12% και 19%, οπότε αυτό είναι απόδειξη του μεγάλου βαθμού κατακερματισμού», προσθέτει.

The Guardian [Dutch voters set to elect first new prime minister in 13 years]

BBC Τέσσερα κόμματα για τη νίκη

Από τη δική του πλευρά ο Paul Kirby στο BBC εκτιμά ότι τέσσερα κόμματα θα δώσουν μάχη ‘στήθος με στήθος’ στις ολλανδικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν σήμερα, επικαλούμενος τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς οι Ολλανδοί ψηφοφόροι αποφασίζουν ποιος θα οδηγήσει τη χώρα τους σε μια νέα πολιτική εποχή.

Συγκεκριμένα, η ηγέτιδα της κεντροδεξιάς Dilan Yesilgöz αναμένεται να κερδίσει και να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ωστόσο σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν ο αντι-ισλαμιστής λαϊκιστής Geert Wilders και μια αριστερή συμμαχία με επικεφαλής τον πρώην κορυφαίο επίτροπο της ΕΕ Frans Timmermans.

Σημειώνεται ότι η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα μετά από ένα πολιτικό σκάνδαλο που άφησε χιλιάδες γονείς να χαρακτηριστούν λανθασμένα ως «απατεώνες» επειδή έλαβαν επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας. Ένας πολιτικός που υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους ίδρυσε ένα κεντρώο κόμμα μόλις πριν από τρεις μήνες και ήδη θεωρείται ως εκείνος που θα ‘μοιράσει την τράπουλα’ για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Πρόκειται για το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο του Pieter Omtzigt το οποίο είναι πιθανό να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού. Και τούτο διότι αν και έχει δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για να γίνει πρωθυπουργός, όποιος κερδίσει σήμερα θα χρειαστεί πιθανότατα την υποστήριξή του.

Σε αντίθεση με τους αντιπάλους της, η Dilan Yesilgöz δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας του Wilders. Αλλά αν ο τελευταίος αναδειχθεί νικητής, ξεκαθάρισε ότι θα κρατήσει το συντηρητικό-φιλελεύθερο κόμμα της (VVD) μακριά από μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του. Υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι θα είναι πρωθυπουργός για όλους τους Ολλανδούς, και αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνον εάν ο Wilders έκανε πίσω στις βασικές πολιτικές του, δηλαδή την απαγόρευση του Ισλάμ και την έξοδο από την ΕΕ (Nexit).

Πάντως, ο τελευταίος προσφέρθηκε να βάλει στο ‘ψυγείο’ τις αντι-ισλαμικές πολιτικές του και είπε ότι κατανοεί ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να φύγουν από την ΕΕ. «Δεν έχουμε Nexit στο πρόγραμμά μας, έχουμε δημοψήφισμα για το Nexit και αυτό είναι κάτι διαφορετικό», είπε στο BBC. Η ρητορική του σε αυτές τις εκλογές ήταν ήπια, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Martin Rosema, ο οποίος πιστεύει ότι ορισμένα από τα κόμματα θα μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να συνεργαστούν μαζί του στην κυβέρνηση. «Θα μπορούσε να υπάρξει μια επιλογή [το Κόμμα Ελευθερίας] να υποστηρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό με ή χωρίς υπουργούς», εξήγησε.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αριστερής συμμαχίας Frans Timmermans εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα ηγείται της επόμενης κυβέρνησης. «Αυτή η χώρα δεν μπορεί ποτέ να λειτουργήσει χωρίς συνασπισμό, είναι η ιστορία μας», δήλωσε συγκεκριμένα στο BBC. «Η αριστερά δεν μπόρεσε ποτέ να κυβερνήσει αυτή τη χώρα μόνη της, χρειαζόμαστε πάντα εταίρους στο κέντρο της πολιτικής».

Σημειώνεται επίσης ότι πέρυσι η καθαρή μετανάστευση στην Ολλανδία υπερδιπλασιάστηκε πέρα από τις 220.000, εν μέρει λόγω των προσφύγων που διέφυγαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμη και το κεντρώο NSC του Pieter Omtzigt θέλει να θεσπίσει ένα ανώτατο όριο 50.000 στη μετανάστευση, και είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Geert Wilders βλέπει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν στις δημοσκοπησεις, παρατηρεί το πρακτορείο.

BBC [Dutch election: Voters choose new leaders in neck-and-neck race]

Κατευθυνόμενη μεταναστευτική κρίση προκαλεί η Ρωσία: «Σπρώχνει» εκατοντάδες μετανάστες στα σύνορα με τη Φινλανδία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: