Με το πάσο τους… Η Αγκυρα δηλώνει επιδεικτικά και προκλητικά ότι δεν βιάζεται καθόλου για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

FILE PHOTO: Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan speaks at the opening of the new legislative year of the Parliament in Ankara, Turkey, 01 October 2023. EPA/NECATI SAVAS




Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής βουλής θα συζητήσει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σύμφωνα με την συνήθη ατζέντα της, δήλωσε ο πρόεδρός της την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι το θέμα δεν είναι τόσο επείγον για την Άγκυρα όσο για κάποιες άλλες χώρες.

Το νομοσχέδιο Σουηδίας-ΝΑΤΟ «θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα σύμφωνα με την ατζέντα της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων. Ό,τι είναι επείγον για άλλες χώρες μπορεί να μην είναι επείγον για εμάς», είπε ο Φουάτ Οκτάι στους νομοθέτες σε συνεδρίαση της επιτροπής στο κοινοβούλιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα τονίζει επιδεικτικά την έλλειψη σπουδής για την επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας από την τουκική βουλή.

Πρόσφατα δημοσίευμα στην Cumhuriyet ανέφερε ότι το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ενδέχεται να αναβάλει την ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα

Το τουρκικό κοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι η Σουηδία έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις που παρουσίασε η Άγκυρα σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις προμήθειες όπλων προς την Τουρκία. Ωστόσο, το Κοινοβούλιο εξακολουθεί να είναι “αναστατωμένο” για τις πυρπολήσεις του Κορανίου που συμβαίνουν στη Σουηδία.

Ως αποτέλεσμα, το κόμμα του ισλαμιστή Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει καμία πρόθεση να επισπεύσει τη διαδικασία επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε η εφημερίδα.

«Ενώ δεν έχει οριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα, οι επίσημοι εκπρόσωποι του AKP πιστεύουν ότι το πρωτόκολλο δεν θα συζητηθεί βραχυπρόθεσμα, αλλά ούτε θα καθυστερήσει», προσέθετε η εφημερίδα.

Σημειώνει ότι εάν δεν ληφθεί νέα απόφαση, οι ηγέτες του AKP δεν αναμένουν ότι το πρωτόκολλο (της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ) θα συμπεριληφθεί στην κοινοβουλευτική ημερήσια διάταξη μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν προγραμματίζονται οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό, και είναι πιθανό να αναβληθεί για το νέο έτος.

  • Οι επί μακρόν ουδέτερες Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ πέρυσι ώστε να ενισχύσουν την ασφάλειά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ένταξη της Φινλανδίας επισφραγίστηκε τον Απρίλιο όμως η προσπάθεια της Σουηδίας να γίνει μέλος της Συμμαχίας καθυστερεί από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Η Τουρκία είπε πως η Σουηδία πρέπει πρώτα να λάβει μέτρα εναντίον υποστηρικτών του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και μελών ενός δικτύου στο οποίο η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Η Τουρκία περιλαμβάνει και τα δύο στον κατάλογο των οργανώσεων που θεωρεί τρομοκρατικές.

Η Σουηδία ενέκρινε τον Ιούλιο έναν νέο νόμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η αίτηση ένταξης της Σουηδίας εκκρεμεί στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας από πέρυσι, με τους κυβερνώντες εθνικιστές να λένε πως δεν υπάρχει απειλή στην ασφάλεια της Σουηδίας και να επικαλούνται τους υπερβολικούς, όπως τους χαρακτηρίζουν, σουηδικούς ισχυρισμούς ότι διαβρώνουν τη δημοκρατία στην Ουγγαρία.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω Al Arabiya 

Άρθρο του κομισάριου πληροφοριών του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, για τα 100 χρόνια του Τουρκικής Δημοκρατίας: Ένα μεγάλο, πολύλογο fake news

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: