Άρθρο του κομισάριου πληροφοριών του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, για τα 100 χρόνια του Τουρκικής Δημοκρατίας: Ένα μεγάλο, πολύλογο fake news

Ο Φαχρετίν Αλτούν, δεξιά με τον ισλαμιστή πρόεδρο Ερντογάν Πηγή instagram.com/p/CxGVH4yt4OU/?img_index=5




Άρθρο του Διευθυντή Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχτερίν Αλτούν, με αφορμή την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας δημοσιεύθηκε στην βρετνική Express. Επισημαίνεται πως στο άρθρο δεν αναγράφεται η κυβερνητική ιδιότητα του Fahrettin Altun, και αυτός προσδιορίζεται απλώς ως «καθηγητής Fahrettin Altun».

Με τίτλο «Erdogan’s Turkey offers solutions where the UN has failed, says Prof Fahrettin Altun» και υπότιτλο “The Republic of Turkey, founded at the turn of the twentieth century with an unprecedented war of independence, is marking its 100th anniversary” o κ. Αλτούν σημειώνει μεταξύ άλλων, σε ένα κρεσέντο fake news και πλήρους διαστρέβλωσης της σημερινής πραγματικότητας σε σχέση με τις θέσεις και την πρακτική του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία.

«Η Δημοκρατία ιδρύθηκε επί τη βάσει της εθνικής κυριαρχίας ως αποτέλεσμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, ο οποίος κερδήθηκε με την αποφασιστικότητα και την πυγμή του έθνους. Το γεγονός ότι η Τουρκία επιβίωσε ενωµένη και µε αλληλεγγύη στην άµεση γεωγραφία της, όπου η αστάθεια και οι συγκρούσεις ήταν έντονα υπαρκτές κατά τον τελευταίο αιώνα, καταδεικνύει την ισχύ και τις δυνατότητες της χώρας.

Η Δημοκρατία, η οποία αναγεννήθηκε από τις στάχτες της υπό την ηγεσία του Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πραγματοποιεί σταθερή πρόοδο προς τους υψηλούς στόχους της, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ανύψωση, αναβίωση και οικοδόμηση του τουρκικού έθνους και κράτους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Ο στόχος εκσυγχρονισμού της Τουρκίας συνεπάγεται μια σειρά από πολιτικές, οικονομικές και νομικές αλλαγές και μετασχηματισμούς.

Εδώ και έναν αιώνα, υπάρχει μια συνεπής βούληση και επιθυμία για την επίτευξη αυτών των στόχων, αν και κατά καιρούς επιχειρείται από εσωτερικές και εξωτερικές παρεμβάσεις ο εκτροχιασμός αυτής. Από τη μία πλευρά, το επίπεδο των δημοκρατικών και νομικών θεσμών και προτύπων αναβαθμίστηκε, ενώ από την άλλη, δρομολογήθηκαν πρωτοβουλίες για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Οι μηχανισμοί επιτροπείας, οι οποίοι κατά καιρούς είχαν τεθεί ως τροχοπέδη στην πλήρη εκδήλωση της εθνικής κυριαρχίας, υπερνικήθηκαν επίσης από τον λαό που υπερασπίστηκε τη βούλησή του τόσο στις κάλπες όσο και στους δρόμους.

Η αντίδραση του έθνους στις παρεμβάσεις που επιχείρησαν με την πρώτη ευκαιρία να σφετεριστούν τη βούλησή του στην κάλπη, καθώς και η στάση που κράτησε στις 15 Ιουλίου, υπήρξαν οι πλέον σημαντικές ενδείξεις της ίδιας βούλησής του. H στήριξη στη βούληση του λαού είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την εγκαθίδρυση μιας σύγχρονης Δημοκρατίας. Επίσης, η Τουρκία πρέπει να συμβαδίσει με την εποχή της όσον αφορά τα οικονομικά, νομικά και δημοκρατικά πρότυπα.

Οι δίκαιες, διαφανείς εκλογές, με συντριπτική δημόσια αποδοχή, που διεξάγονται υπό την εποπτεία ανώτατων δικαστών αποτελούν βασικό τεκμήριο του μοντέλου εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Με την πάροδο του χρόνου, η δημοκρατική συμμετοχή και ο σεβασμός της εκλογικής βούλησης έχουν ριζώσει βαθύτερα στην Τουρκική Δημοκρατία. Από την άλλη πλευρά, στον δεύτερο αιώνα της Δημοκρατίας, εκτός από την πολιτική και νομική κουλτούρα και τα πρότυπα, πρέπει να οικοδομήσουμε μια ευημερούσα Τουρκία, ιδίως μια Τουρκία που θα έχει φέρει σε πέρας επενδύσεις σε υποδομές.

Υπό την ηγεσία του Προέδρου μας Recep Tayyip Erdoğan, οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας στον τομέα των υποδομών τα τελευταία χρόνια αποτέλεσαν τους πυλώνες μιας ευημερούσας Τουρκίας. Η πλέον σημαντική έκβαση των επενδύσεων σε υποδομές σε τοπικό επίπεδο είναι η ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας. Από την άλλη πλευρά, χάρη σε αυτές τις επενδύσεις, η Τουρκία θα μπορέσει να επωφεληθεί από τις δυνατότητες της στρατηγικής της θέσης. Σε έναν κόσμο όπου το διεθνές εμπόριο και τα κέντρα παραγωγής, ιδίως οι αλυσίδες εφοδιασμού, αλλάζουν και μετασχηματίζονται ταχύτατα, η στρατηγική γεωπολιτική θέση της Τουρκίας προσελκύει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο.

Μια ισχυρή Τουρκία με πλήρως ανεπτυγμένες υποδομές θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή της. Με τις τομές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία χαίρει σεβασμού όσον αφορά τη διεθνή ισορροπία και εκπληρώνει με επιτυχία το ρόλο της ως ρυθμιστής [σ.σ. playmaker στο πρωτότυπο] σε περιφερειακά ζητήματα, ιδίως στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.

Στην πρόσφατη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ενδεικτικό αυτού είναι η προσανατολισμένη σε λύσεις πολιτική στάση που προτάσσεται υπό την ηγεσία του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan, και η οποία δίνει έμφαση στην ανθρωπιστική πτυχή του ζητήματος. Όπως καταδεικνύουν σαφώς η Ουκρανία, το Καραμπάχ και άλλα περιφερειακά ζητήματα, ενώ η Δημοκρατία εισέρχεται στον δεύτερο αιώνα της, η Τουρκία έχει καταστεί ρυθμιστής και ηγέτιδα χώρα στην περιοχή της. Διεθνή σώματα όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν αποδειχθεί ανίκανα να επιλύσουν παγκόσμια ζητήματα ενώ τα έχουν ακόμη και επιδεινώσει.

Είναι σαφές ότι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να συσταθούν ενόψει του νέου αιώνα και της νέας εποχής, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ισορροπίες. Η Τουρκία προετοιμάζεται για τη νέα πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική διεθνή συνθήκη, σύμφωνα με το σύνθημα του Προέδρου μας “Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε”. Για την επίλυση των παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων, η Τουρκία χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα ανθρωπιστικά και διπλωματικά κανάλια, καθώς και τα σύγχρονα μέσα διακρατικής αλληλεπίδρασης, όπως η δημόσια διπλωματία. Η σύμφωνη με τους διεθνείς νόμους ανθρωπιστική στάση απέναντι στις μαζικές μεταναστευτικές ροές, καθώς και οι λύσεις που παρουσιάστηκαν στη συμφωνία του Διαδρόμου Σιτηρών, οι συνέπειες της οποίας δεν αφορούν μια περιοχή, αλλά μια πολύ ευρύτερη γεωγραφία, ιδίως την Αφρική, αποδεικνύουν την πραγματική ισχύ και τις δυνατότητες της Τουρκίας στο θέμα αυτό.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα και στο μέλλον είναι αυτά που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει ηγετικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα αυτό κατά τον δεύτερο αιώνα της Δημοκρατίας της. Οι κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις απαιτούν μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία.

Ελλείψει κοινής αντίληψης και κοινής βούλησης, καθίσταται όλο και πιο δύσκολο για τη σημερινή διεθνή δομή να βρει αποτελεσματικές λύσεις στα κλιματικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Για την επίλυση όλων των διεθνών ζητημάτων από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θα είναι η ισχυρή ηγεσία και η διπλωματία μεταξύ ηγετών. Οι διευρυνόμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας, ιδίως τα τελευταία χρόνια, και η διπλωματία μεταξύ ηγετών που ακολουθεί ο πρόεδρός μας Recep Tayyip Erdoğan, ο οποίος πρωτοστάτησε σε αυτές τις πρωτοβουλίες, έχουν αρχίσει να είναι καθοριστικές στην εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Όσο για την Τουρκία, οι ηγετικές επιδόσεις που επιδεικνύει ο Πρόεδρός μας θα πρέπει να θεωρηθούν ως ευκαιρία για την αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων. Η Τουρκία, η οποία προχωρά με ταχείς ρυθμούς και αυτοπεποίθηση προς τους στόχους της για το 2053 και το 2071, φιλοδοξεί να γίνει ένας από τους σημαντικότερους παγκόσμιους παράγοντες του νέου αιώνα.

Όλες οι καινοτομίες της τεχνολογίας των δεδομένων και της πληροφορικής έχουν κινητοποιηθεί για τη βιώσιμη επίτευξη αυτής της φιλοδοξίας. Επιπλέον, αναπτύσσονται σημαντικοί μηχανισμοί κατά των επιζήμιων και επικίνδυνων συνεπειών των διαδικασιών παραπληροφόρησης που προκαλούνται από τον εν λόγω τεχνολογικό μετασχηματισμό. Έτσι, εμμένοντας στις αρχές και τις γραμμές της ίδρυσής της, η Δημοκρατία της Τουρκίας συνεχίζει να προοδεύει σε όλους τους τομείς που απαιτεί ο εκσυγχρονισμός. Ο νέος αιώνας της Δημοκρατίας θα είναι ο αιώνας της Τουρκίας.

Αυτό δεν είναι μια αφηρημένη και μη ρεαλιστική φιλοδοξία ή επιθυμία- είναι ένα ισχυρό όραμα που βασίζεται στην ιστορία, την εθνική ενότητα και αλληλεγγύη, την κρατική σοφία και την ικανότητα κρατικής υπόστασης.

Η κοινωνική, οικονομική και γεωπολιτική θέση και οι δυνατότητες της Τουρκίας είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την αξιοπιστία και τη δικαιολόγηση αυτής της φιλοδοξίας. Επιπλέον, η ισχυρή ηγεσία, η αποτελεσματική και ευέλικτη διπλωματία και ο στόχος μιας πιο ευημερούσας κοινωνίας συνιστούν τα βασικά θεμέλια για την αναγόρευση του αιώνα της Δημοκρατίας σε αιώνα της Τουρκίας».

Πηγή express

Τα πολλά καντάρια θράσους του Ερντογάν: Η επεκτατική πολιτική παρουσιάζεται ως «φιλεύσπλαχνη»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: