«Λογοκρισία» της Πρωτοψάλτη στο τραγούδι «Πάμε στον Άδωνι»: Αφαίρεσε τη λέξη «χοντρή» λόγω body shaming – Το τραγούδι είναι «αθώο» απαντά ο Κραουνάκης [videos]

File Photo Η τραγουδίστρια Άλκηστις Πρωτοψάλτη τραγουδά σε συμπαράσταση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς επίσης και των ασθενών του νοσοκομείου αναφοράς κορωναϊού, Ευαγγελισμός, κατά τη διάρκεια μουσικής περιοδείας του Δήμου Αθηναίων στους δρόμους και τα νοσοκομεία της Αθήνας, Σάββατο 25 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Ένα μείζον ζήτημα επανέρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή την ενέργεια της Άλκηστις Πρωτοψάλτη να «λογοκρίνει» τον γνωστό τραγούδι «Άδωνις» που κυκλοφόρησε το 1985 σε στίχους και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και πρώτη εκτέλεση από την ίδια.

Συγκεκριμένα η γνωστή ερμηνεύτρια κατά τη διάρκεια συναυλίας της στο Παλλάς, το βράδυ της Τρίτης (14/11) μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, την ώρα που τραγουδούσε την μεγάλη αυτή επιτυχία αφαίρεσε τη λέξη «χοντρή» κάνοντας μια παύση προφανώς για να καταδικάσει το body shaming.

Οι συγκεκριμένοι στίχοι του τραγουδίου αναφέρουν

Πάμε στον Άδωνι για καφέ
που πηγαίνουν τεκνά και φρικιά
και αράζουνε και αθλητές
και που πηγαίνει και μία χοντρή νευρικιά
Κυριακή να της φύγει το στρες.

Το βίντεο είναι από ζωντανή απόδοση του τραγουδιού σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega το 2020, στην οποία η κυρία Πρωτοψάλτη είχε τραγουδήσει το στίχο χωρίς περικοπές

Κραουνάκης: Έχει το δικαίωμα, αλλά το τραγούδι δεν το αλλάζω – Είναι 40 ετών και είναι αθώο

Ο δημιουργός του τραγουδιού Σταμάτης Κραουνάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσε:

«Θα απαντήσω για να μη λυσσάξετε. Ο κάθε ερμηνευτής, στη ζωντανή απόδοση των τραγουδιών έχει το δικαίωμα να πειράξει οτιδήποτε. Εγώ όταν λέω το τραγούδι τη «χοντρή» τη δείχνω και όλες οι χοντρούλες από κάτω ενθουσιάζονται. Αυτό είναι μια προσωπική της άποψη, θεωρεί ότι κάτι φταίει και δεν κάνει να λέμε τους ανθρώπους χοντρούς κ.λπ. Αλλά το τραγούδι είναι 40 ετών και είναι αθώο. Εντάξει, ας κάνει ό,τι θέλει, δεν έχω κάτι εναντίον αυτού που κάνει».




Σε άλλη ερώτηση για το αν επικοινώνησε με την Άλκηστι Πρωτοψάλτη, απάντησε: «Μετά το φορτηγό του δήμου Αθηναίων εγώ δεν επικοινωνώ με την κυρία Πρωτοψάλτη, ούτε εκείνη μαζί μου. Την αγαπώ και δεν με νοιάζει αν αφαίρεσε τη λέξη, είναι ένα τραγούδι χαριτωμένο, θα μπορούσε να προσθέσει και στίχο, δεν τρέχει τίποτα.

Λοιπόν, θα σας πω κάτι και κάντε το βούκινο. Αυτό το τραγούδι, αυτή η “χοντρή νευρικιά” είναι ένα πολύ συγκεκριμένο πρόσωπο. Που δεν υπάρχει περίπτωση να σας το αποκαλύψω, διότι είναι ένα αντρικό πασίγνωστο πρόσωπο. Και το πρόσωπο ήταν η αιτία να γράψω αυτό το τραγούδι τότε».

Μια δική του διασκευή πριν 10 χρόνια

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κ. Κραουνάκης σε μια δημόσια εκτέλεση του τραγουδιού το 2013, έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ως συμπαράσταση, τότε, στην κυβερνητική απόφαση να κλείσει η κρατική ραδιοτηλεόραση προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις είχε προβεί σε πλήρη διασκευή των στίχων και μάλιστα με έντονο αντικυβερνητικό ύφος και με ακραία φρασεολογία η οποία είχε στο στόχαστρο κυρίως τον Άδωνι Γεωργιάδη και την σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου.

Το τελευταίο ευχαριστώ της «Φοίβης» στον Μάθιου Πέρι: Πως τον αποχαιρέτησαν τα «Φιλαράκια» του, οι συγκινητικές αναρτήσεις [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: