Κρίσιμες ώρες για την απελευθέρωση 50 ομήρων: Η ακροδεξιά αντιδρά στη συμφωνία, ο Νετανιάχου διαμηνύει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί

People walk past a billboard showing photos of people abducted by Hamas, at the Tel Aviv museum in Tel Aviv, Israel, 21 November 2023. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu will convene his war cabinet this evening to approve a deal for the release of hostages. According to the Israeli army 236 Israelis including 40 children are held in captivity in Gaza. More than 12,500 Palestinians and at least 1,200 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/ABIR SULTAN




Tο Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς «μέχρι να επιτύχει όλους τους στόχους του», δήλωσε Μπέντζαμιν Νετανιάχου λίγο πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ το οποίο συνεδριάζει για να συζητήσει μια πιθανή συμφωνία ομήρων.

Πληροφορίες που μεταδίδει το ΒΒC αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου, συναντά κάποιες αντιδράσεις για τη συμφωνία, προερχόμενες κυρίως από την ακροδεξιά πτέρυγα του 38μελούς υπουργικού σύμβουλίου.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο Νετανιάχοιυ έσπευσε να χαρακτηρίσει «ανοησίες» τα όσα λέγονται ότι ο πόλεμος θα σταματήσει μόλις απελευθερωθούν οι όμηροι.

Ο Νετανιάχου περιέγραψε πάντως την επιστροφή των ομήρων ως «ιερό και κορυφαίο στόχο».

«Στον πόλεμο υπάρχουν φάσεις, όπως και στην επιστροφή των ομήρων υπάρχουν φάσεις, αλλά δεν θα σταματήσουμε μέχρι την ολοκληρωτική νίκη, μέχρι να τους φέρουμε όλους πίσω», είπε. «Αυτό είναι το ιερό καθήκον όλων μας».

Κατέληξε δε λέγοντας «ότι δεν θα υπάρξει τίποτα στη Γάζα που να απειλήσει ξανά το Ισραήλ».

 

Πράγματι, οι τρομοκράτες της Χαμάς και το Ισραήλ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας που κατα πληροφορίες θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 50 ομήρων -κυρίως γυναικών και παιδιών- με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων καθώς και μια παύση των εχθροπραξιών για τέσσερις ή πέντε ημέρες.

Τις πληροφορίες αυτές έδωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μιλώντας στο Reuters, είπε ότι υπάρχει μια προκαταρκτική συμφωνία, που δεν είναι όμως ακόμη οριστική.

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας», τόνισε, προσθέτοντας: «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει (…) Αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά».

Λίγο αργότερα, και ο Αμερικανός Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι σε καλό δρόμο. 

«Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε νωρίτερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Καταγράφουμε πρόοδο» στις προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στην Γάζα, πρόσθεσε, ενώ ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στις 8μμ έχει οριστεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ προκειμένου να εγκρίνει την συμφωνία.

«Καταγράφουμε πρόοδο. Δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να πούμε πάρα πολλά (…) αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου σε στρατιωτική βάση του βορείου Ισραήλ καθώς οι διαπραγματεύσεις υπό την μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Λίγο πριν από τις δηλώσεις Νετανιάχου, η ισραηλινή εφημερίδα, Times of Israel είχε αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ Αλ-Ανσαρί, δήλωσε ότι «είμαστε στο πιο κοντινό σημείο που είχαμε ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας», προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «κρίσιμο και τελικό στάδιο». Το Κατάρ παίζει τον καθοριστικό διαπραγματευτικό πόλο ως άμεσος συνομιλητής της Χαμάς.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή που είναι σε γνώση των συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, μετέδωσε ότι μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για την απελευθέρωση των ομήρων και μια πολυήμερη παύση των εχθροπραξιών είναι στα «τελικά στάδια» και είναι «πιο κοντά από ποτέ».

  • Η συμφωνία θα περιλαμβάνει μια πολυήμερη παύση των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων ομήρων από τη Χαμάς και την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που βρίσκονται υπό ισραηλινή κράτηση, σύμφωνα με πηγή που ενημέρωσε το Reuters.

Εφόσον επιτευχθεί, η συμφωνία θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ομήρων και την πρώτη ανταλλαγή τους με Παλαιστίνιους κρατουμένους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου.

Η Χαμάς συνέλαβε περίπου 240 ομήρους κατά την επιδρομή της στο Ισραήλ, όπου σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε  δήλωσε στο Reuters επίσης σήμερα ότι η ισλαμιστική οργάνωση του είναι κοντά σε μια συμφωνία ανακωχής με το Ισραήλ, παρόλο που η φονική επίθεση στη Γάζα συνεχίζεται και εκτοξεύονται ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Το Ισραήλ γενικά έχει αποφύγει να σχολιάσει την κατάσταση στις συνομιλίες στις οποίες μεσολαβεί το Κατάρ.

Ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Channel 12 μετέδωσε ότι μη κατονομαζόμενη υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή δήλωσε πως «είναι κοντά» χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Το υπουργικό συμβούλιο του Ιραήλ πρόκειται να συνεδριάσει στις 8 το βράδυ σήμερα για να εγκρίνει τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς, αναφέρουν πολλά μέσα ενημέρωσης του εβραϊκού κράτους.

  • Πριν από αυτή τη συνάντηση, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα συνεδριάσουν για να εγκρίνουν επίσης τη συμφωνία.

Με πληροφορίες από Reuters/The Times of Israel

Πρώτη δύναμη αναμένεται να αναδειχθεί η ακροδεξιά στις Ευρωεκλογές στη Γαλλία: Μακράν δεύτερος ο συνδυασμός Μακρόν [δημοσκόπηση]

Μια ανάσα από την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς και εκεχειρία: Συνεδριάζει η κυβέρνηση του Ισραήλ για έγκριση συμφωνίας * «Σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα» λέει ο Νετανιάχου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: