Μίλησε και ο …Κώστας Σημίτης! Αφ’ υψηλού κριτική: Χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και σχέδιο για να πάει η χώρα μπροστά [video]

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη Σημίτη παρίστανται σε εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023. Η εκδήλωση για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη διοργανώνεται από το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», το Ινστιτούτο «Jacques Delors» και το περιοδικό «Μεταρρύθμιση». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ




Ο Κώστας Σημίτης, συνιδρυτής, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με μια λιτή δήλωση έκλεισε την τιμητική εκδήλωση στον ίδιο που διοργάνωσε απόψε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση και η ιστοσελίδα Μεταρρύθμιση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

«Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων αλλά συνεισφέροντας και στη δημιουργική συμβολή τους», είπε συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης.

Ο πρώην Πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την ‘Αννα Διαμαντοπούλου, και τους άλλους ομιλητές καθώς και όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση πρός τιμή του τόνισε:

« Ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Δεν ήταν πάντα εύκολο, γιατί στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις. Είναι βαθιά πεποίθησή μου, όμως, πως με προσπάθεια λύνονται προβλήματα».




Ο Κώστας Σημίτης υπογράμμισε πώς είναι δύο λέξεις κλειδιά: «το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο».

«Σας ευχαριστώ όλους. Η παρουσία σας απόψε ήταν μία ενθάρρυνση για να προσπαθούμε το καλύτερο», κατέληξε καταχειροκροτούμενος.

  • Η εκδήλωση που οργάνωσαν πρός τιμή του το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση, το ίδρυμα Ντελόρ και η ιστοσελίδα Μεταρρύθμιση συγκέντρωσε εκτός από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου , τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Λουκά Παπαδήμο και βεβαίως «το όλον ΠΑΣΟΚ». Από τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Απόστολο Κακλαμάνη, τον Κώστα Λαλιώτη, την Κ.Ο του κόμματος, πρώην υπουργούς και βουλευτές που υπηρέτησαν τον εκσυγχρονισμό της οκτάχρονης διακυβέρνησής του πρώην πρωθυπουργού,. Παρόντες και οι διαχρονικοί του φίλοι καθηγητές Γιάννης Σπράος και Κevin Featherstone από το LSE, εξέχουσες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο και πλήθος στελεχών που ήρθαν από όλη ατην Ελλάδα. Mήνυμα για τον Κώστα Σημίτη απηύθυνε και ο ευρισκόμενος στο εξωτερικό Γ. Παπανδρέου.

Η επικεφαλής του Δικτύου, Αννα Διαμαντοπούλου, εξήρε την πολιτική διαδρομή του πρώην Πρωθυπουργού «από επαναστάτης με αιτία στη διάρκεια της χούντας , συνιδρυτής και εξέχον μέλον και ηγέτης τουν ΠΑΣΟΚ, αιρετικός με άποψη και δημιουργός του εκσυγχρονιστικού ρεύματος», όπως χαρακτηριστικά είπε. « Η μάχη για τον εκσυχρονισμό δεν τελειώνει, ίσως να ξαποστένει και ξανά για τη δόξα να τραβά» , πρόσθεσε.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και στενός συνεργατης του Κώστα Σημίτη εκθείασε το οικονομικό σχέδιο που εφαρμόστηκε επί πρωθυπουργίας του για την είσοδο στο Ευρώ, ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης μίλησε για το πολιτικό νόημα της Εποχής Σημίτη και ο πρέσβης επι τιμή Α. Αγαθοκλής για τη σημασία και το τρόπο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και το Ελσίνκι.

Θερμά λόγια με βιντεοσκοπημένα μηνύματα για τον πολιτικό και προσωπικό τους φίλο, Κώστα Σημίτη, έστειλαν ο Μπίλ Κλίντον, ο Ζάκ Ντελόρ μέσω του Πασκάλ Λαμί, ο Ζαν Κλώντ Γιούγκερ .

  • Στο παραπολιτικό σκέλος της εκδήλωσης, ο Κώστας Σημίτης ξέχασε στον πρόλογο της ομιλίας του να ευχαριστήσει τον επίσης παρόντα στην εκδήλωση Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο και έπραξε στο τέλος της σύντομης ομλίας του κατόπιν υπόμνησης,

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο Κώστας Καραμανλής για την Μαριέττα Γιαννάκου: Ακεραιότητα, ήθος, πίστη σε αρχές και αξίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: