Η Αθήνα διαψεύδει τους απίθανους ισχυρισμούς της Ντάουνινγκ Στριτ «περί αθέτησης συμφωνίας» να μην τεθεί το θέμα των Γλυπτών

British Prime Minister Rishi Sunak speaks to the media at a news conference in Downing Street in London, Britain, 15 November 2023. Sunak said he is not giving up on deporting asylum seekers to Rwanda and suggested he would be willing to change British laws to make it happen, as he tried to stave off a furious backlash on the right of his Conservative Party after the Supreme Court ruled his plan was illegal. EPA/CHRIS RATCLIFFE / POOL




Η Αθήνα αρνείται ότι είχε παράσχει διαβεβαιώσεις στο Λονδίνο ότι κατά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Μεγάλη Βρετανία δεν θα ετίθετο δημοσίως ζήτημα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Είχε προηγηθεί ο απίστευτος ισχυρισμός του Λονδίνου ότι «οι Έλληνες αθέτησαν την υπόσχεσή τους να μην θέσουν το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Ο ισχυρισμός διαψεύδεται κατηγορηματικά από την Αθήνα.

«Η Ντάουνινγκ Στριτ πίστευε ότι είχε διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι ο πρωθυπουργός της δεν θα έθιγε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο» αναφέρει το BBC.

Την ούτως ή άλλως απαράδεκτη βρετανική θέση μεταφέρει και το Sky News αναφέροντας ότι οι συνομιλίες Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας συμφωνήθηκαν «με την αντίληψη ότι οι Έλληνες δεν θα ασκήσουν δημόσια πίεση (lobby) για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων».

«Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, αυτή η συνάντηση συμφωνήθηκε στη βάση ότι οι Έλληνες δεν θα ασκούσαν δημόσια πίεση για τα Ελγίνεια Μάρμαρα», ανέφερε η δημοσιογράφος του Sky News Μαρί Ορόρα.

Ενα νέο στοιχείο που προκύπτει από τα ρεπορτάζ των βρετανικών ΜΜΕ είναι ότι οι Αγγλοι, όταν ματαίωσαν τη συνάντηση αντιπρότειναν στον Ελληνα πρωθυπουργό να συναντηθεί αντί με τον κ. Σούνακ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν.

Πράγματι, ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ, μιλώντας στο BBC Breakfast σήμερα είπε ότι είναι «λυπηρό» που δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών αφού ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε μια δευτερεύουσα πρόταση να συναντήσει τον  Όλιβερ Ντάουντεν.

Στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 μίλησε και η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη, πρώην μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού, δηλώνοντας ότι η στάση της Ελλάδας ήταν «πεντακάθαρη και παρέμεινε αμετάβλητη» εδώ και χρόνια.

Λέγοντας ότι η στάση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου δεν φαίνεται «καλύτερη από αυτή του Λόρδου Έλγιν», συνέχισε: «Η συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ δεν πλησιάζει καν τη συμπεριφορά ενός ηγέτη ενός μεγάλου έθνους με το οποίο η Ελλάδα συνεργάζεται σε πολλά θέματα και θεωρεί φίλο».

Η κ. Σταματούδη είπε ακόμη στο BBC ότι δεν γνωρίζει εάν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων να μην τεθεί το θέμα κατά την επίσκεψη στο Λονδίνο.

Αλλά πρόσθεσε το εξής ορθό: «Δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να μην απαντά σε ερωτήσεις για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα».

Mε πληροφορίες από Reuters, ΒBC

Το Politico «εκτελεί» τον βρετανό πρωθυπουργό: Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ – Μείζον πολιτικό θέμα και πυρ ομαδόν από τους Εργατικούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: