Και όμως η γεύση μπορεί να είναι το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας: Αναλύφθηκαν οι νευρώνες που στέλνουν σήματα για το πόσο, πότε και με ποιά ταχύτητα τρώμε [videos]

Image by Sue Park from Pixabay




Έχουν εντοπιστεί νευρώνες κατά της υπερφαγίας: που βρίσκονται στον εγκέφαλο και αποφασίζουν την ταχύτητα με την οποία κάποιος τρώει και πότε θα σταματήσει, με βάση τα σήματα που στέλνουν το στόμα και το έντερο.

Πρόκειται για το ίδιο νευρικό κύκλωμα στο οποίο δρουν ορισμένα αντιδιαβητικά φάρμακα όπως η σεμαγλουτίδη, η οποία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την απώλεια βάρους.

Η ανακάλυψη, που έγινε σε ποντίκια, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μελέτη των μηχανισμών που ρυθμίζουν την όρεξη και στους ανθρώπους, οδηγώντας στην ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά της παχυσαρκίας, όπως υποδεικνύουν οι ειδικοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον φυσιολόγο Zachary Knight, τροποποίησε γενετικά ποντίκια έτσι ώστε οι νευρώνες, όταν ενεργοποιηθούν, να εκπέμπουν ένα φθορίζον σήμα ανιχνεύσιμο από έναν αισθητήρα φωτός που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο. Χάρη σε αυτή την τεχνική, μπόρεσαν να παρατηρήσουν ότι με την τοποθέτηση της τροφής απευθείας στο στομάχι, πυροδοτήθηκαν σήματα που από το γαστρεντερικό σωλήνα έφτασαν στον εγκέφαλο για να ενεργοποιήσουν τους νευρώνες Prlh και να περιορίσουν την όρεξη, όπως είχε προβλεφθεί από προηγούμενες μελέτες.

Ωστόσο, όταν τα ποντίκια αφέθηκαν να τρώνε ελεύθερα, οι νευρώνες Prlh ενεργοποιήθηκαν με βάση τις εισροές από το στόμα, και ειδικότερα την αντίληψη της γλυκιάς γεύσης, αποδεικνύοντας ότι οι γευστικοί κάλυκες είναι το πρώτο ανάχωμα κατά της υπερφαγίας.

Στην πράξη είναι ένα σύστημα ελέγχων και ισορροπιών, το οποίο αφενός αναγνωρίζει το καλό φαγητό και σας καλεί να το καταναλώσετε και αφετέρου σας εμποδίζει να το καταναλώσετε υπερβολικά: η ταχύτητα με την οποία τρώτε εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο δυνάμεων.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια άλλη οικογένεια νευρώνων, που ονομάζεται Gcg, οι οποίοι ενεργοποιούνται πιο αργά από σήματα που προέρχονται από το έντερο και αποφασίζουν πότε κάποιος θα σταματήσει να τρώει, περιορίζοντας την όρεξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μόλις ενεργοποιηθούν, οι νευρώνες Gcg απελευθερώνουν την ορμόνη Glp-1, η δράση της οποίας είναι ακριβώς αυτή που μιμείται τα φάρμακα αδυνατίσματος όπως η σεμαγλουτίδη.

Mε πληροφορίες από ansa.it 
Ελλάδα Αθήνα 

Εγκαινιάστηκε η τουριστική έκθεση Xenia: «Στόχος να γίνει η Ελλάδα πρότυπο φιλοξενίας» τόνισε η υπουργός Τουρισμού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: