Καταιγιστικό πινκ πονγκ εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ: Δημοψήφισμα για τις διαγραφές ανακοίνωσε ο Κασσελάκης – Αποχωρούν Βούτσης και Σκουρλέτης

FILE PHOTO: Their statement strongly criticised the new party leader Stefanos Kasselakis – who prevailed over Achtsioglou and other candidates in an open election by the grassroots membership. ΑΝΑ – ΜPA/ALEXANDROS VLACHOS




Καταιγιστικό πινκ πονγκ οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που αναμένεται να οριστικοποιήσει τη ρήξη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ώρα που γινόταν γνωστό ότι οι Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης θα ανακοίνωναν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά την πρωινή του ραδιοφωνική παρέμβαση επανήλθε και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να αποφασίσουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος από τα μέλη του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που όπως λέει ο ίδος σε ανάρτησή του «προσέβαλαν βάναυσα όλους μας».

Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, εξηγεί, «θα προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό».

Αναλυτικά η ανάρτηση του. κ. Κασσελάκη:

«Απευθύνομαι στον ελληνικό λαό.

Απευθύνομαι σε εσάς, τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία αυτού του τόπου, που θέλετε μία εναλλακτική λύση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη-Βορίδη-Βελόπουλου.

Απευθύνομαι σε εσάς, τους 150.000 πολίτες που περιμένατε υπομονετικά στις ουρές για ώρες επί δύο συνεχόμενες Κυριακές.

Και απευθύνομαι στην καθεμία και στον καθένα από εσάς που έχω γνωρίσει, ακούσει, αγκαλιάσει, από τα Σφακιά μέχρι τη Δαδιά, από τη Ρόδο μέχρι τα Γιάννενα.

Έχω μάθει μερικά πράγματα από μέσα πλέον. Και όσοι πιστεύετε ότι το σύστημα είναι βαριά άρρωστο, δυστυχώς έχετε δίκιο. Είναι – και μάλιστα πολύ.

Και ο Πρωθυπουργός και η οικογένεια του είναι βολικά καθισμένοι στο επίκεντρο αυτού του συστήματος.

Ήρθα από μακριά, στα 35 μου, να προσφέρω ό,τι μπορούσα για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Εμπνευσμένος από έναν σεμνό και ταπεινό άνθρωπο: Τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με κράτησε για ώρες στο γραφείο του τον Ιανουάριο -μπροστά στους συνεργάτες του- όσο εγώ αισθανόμουν άβολα.

Τελικά, το γραφείο του έγινε γραφείο μου, με εντολή από τη βάση, με εντολή από την κοινωνία την ίδια.

Και μαζί με αυτό το γραφείο κληρονόμησα έναν άδειο όροφο. Μία λαβωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μία Πολιτική Γραμματεία, στην οποία σύντροφοι μισούν συντρόφους σε παράλληλους μονολόγους που διαρκούν 8 ώρες. Φιλοδοξίες στην πλάτη του 18% που ήταν ψήφος προς τον Αλέξη.

Απέναντι σε αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα, η κοινωνία με αγκάλιασε και μου έδωσε μία ξεκάθαρη εντολή: «Άλλαξε τα όλα».

Και θα τα αλλάξω όλα. Καθαρά και στο φως!

Θα φτιάξουμε μαζί μια Ελλάδα:

  • Χωρίς ασυλίες για τους τραπεζίτες και προνόμια για τους βουλευτές.
  • Χωρίς ατιμωρησία για όσους καταχρώνται το βιός του πολίτη.
  • Χωρίς ολιγοπώλια στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό.
  • Χωρίς τη μάστιγα της διαφθοράς και της διαπλοκής.
  • Με διαύγεια παντού.
  • Με κανόνες στην εργασία, με συλλογικές συμβάσεις όπως προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, με προστασία για τον εργαζόμενο.
  • Με ένα μεγάλο κοινωνικό κράτος, που θα ενισχύσει το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ, που θα βάλει τέλος στην Παιδεία δύο ταχυτήτων.
  • Με πολύ μεγάλες επενδύσεις για τη στέγη, για τους νέους, για την κλιματική αλλαγή.
  • Με σεβασμό στη θρησκευτική πίστη αλλά σαφή διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, όπως ισχύει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.
  • Με ένα στράτευμα ριζικά εκσυγχρονισμένο, ώστε να προστατεύει αποτελεσματικά και την άμυνα της χώρας αλλά και τις κοινωνικές υποδομές.
  • Με μία χώρα που θα έχει ξανά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που δε θα είναι «yes man» κανενός, που δε θα φοβάται να υπερψηφίσει την κατάπαυση του πυρός στον ΟΗΕ.
  • Με ένα κράτος που θα απελευθερώνει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες να υλοποιήσουν το όνειρό τους. Αυτό είναι το Ελληνικό Όνειρο!

Τίποτα από αυτά δε θα γίνει εάν δεν το θέλουμε όλοι και εάν δεν υπάρχει αλήθεια μεταξύ μας. Και γι’ αυτόν τον λόγο δικαιούστε την αλήθεια λοιπόν, χωρίς καμία υπεκφυγή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άρρωστη. Δεν είναι διεφθαρμένη όπως η κορυφή της ΝΔ, αλλά είναι άρρωστη. Με στελέχη που προσβάλλουν το ίδιο τους το κόμμα, τους συντρόφους τους, τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρό τους, αλλά κυρίως τους εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που με τέτοιες συμπεριφορές ντρέπονται να πουν ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Στο όνομα αυτών των ανθρώπων, των αγωνιστών της καθημερινότητας και όχι των κομματικών γραφείων, σας λέω ξεκάθαρα:

Δε θα κάνω πίσω! Θα τιμήσω την εντολή που έλαβα πλήρως. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα υγιές, ενιαίο κόμμα, όπου η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατία από τη βάση.

Η λειτουργία ενός κόμματος, και πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων.

Γι’ αυτόν τον λόγο αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας.

Τη νύχτα της εκλογής μου επανέλαβα τρεις φορές μία φράση: Δε θα σας προδώσω ποτέ.

Και αυτό το επαναλαμβάνω και τώρα, πιο αποφασιστικά από κάθε άλλη φορά.

Θα κάνουμε την Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Μαζί. Και δε θα μας σταματήσει κανείς».

Οι αποχωρήσεις Βούτση – Σκουρλέτη

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι οι Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να ανακοινώσουν μέσω επιστολής τους, πιθανότατα το μεσημέρι της Παρασκευής,την απόφαση τους να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ λίγες μόλις ώρες πριν τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής στην οποία αναμένεται ιδεολογική σύγκρουση των τάσεων του κόμματος  με τελική κατάληξη τη διάσπασή του.

Αποδέκτες της επιστολής του πρώην προέδρου της Βουλής και του πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι οι σημερινοί γραμματείς Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης.

Η δε είδηση αυτή έγινε γνωστή λίγη μόνον ώρα μετά τις δηλώσεις του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής στις οποίες υποστήριξε ότι «κοινός στόχος να πάμε μπροστά την κοινωνία, την πατρίδα μας. Δεν θα κάνουμε πίσω. Ο καθένας θα αναμετρηθεί με την ιστορία του».

Ειδικότερα, ο κ. Κασσελάκης μια ημέρα πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με παρέμβασή του στον 105,5 Στο Κόκκινο και στην εκπομπή των Γιώργου Μελιγγώνη και Γιώργου Τραπεζιώτη, επισήμανε ότι ο αριστερός προοδευτικός κόσμος έχει πολλά χιλιόμετρα να τρέξει, υπογραμμίζοντας ότι «χάσαμε 600.000 πολίτες στην κάλπη και αυτόν τον κόσμο πρέπει να τον κερδίσουμε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα κόμμα με κοινωνικό πρόσημο και «είναι στάση ζωής να παλεύουμε για τους εργαζόμενους, τα δικαιώματα των οποίων εξαϋλώνονται και στη συνέχεια έρχονται και οι υπουργοί και λαϊκίζουν. Θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Θα προχωρήσουμε. Να μην μας υποτιμούν. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στο κόμμα με λύσεις με πολιτικές με την ανάδειξη του έργου της ομάδας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας, παράλληλα, το έργο που έχει κάνει η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναφέροντας ότι θα παρουσιαστεί εν όψει των ευρωεκλογών πρόγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα και έμπρακτες πολιτικές.

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών αλλά και στο σκάνδαλο των υποκλοπών ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι η αλήθεια θα λάμψει.

Μπορεί οι κυβερνώντες να μας ειρωνεύονται αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα αφήσει να καταρρακώνεται το κράτος δικαίου και η εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση, επεσήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέροντας ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό την άρση του απορρήτου για τα στελέχη της ΕΥΠ, υπογραμμίζοντας ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα υπήρχαν πολιτικές παραιτήσεις αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της οριζόντιας και άδικης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί «δεν έχουν επιχειρήσει ποτέ στη ζωή τους. Παίρνουν οριζόντια, αυθαίρετα μέτρα. Δεν υπάρχει καμιά λογική και δεν θέλουν να ακούσουν.

Πάνε να πάρουν από τους πολλούς δυσβάσταχτα ποσά ενώ αλλού υπάρχει μεγάλη σπατάλη».

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να γίνει κυβέρνηση, τονίζοντας «δεν θα κάνουμε πίσω. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να σηκώσει ανάστημα και να ξανακερδίσουμε τους πολίτες που απογοητεύτηκαν από εμάς».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος πήρε τηλέφωνο στο Κόκκινο και ζήτησε να βγει στον αέρα για να πει μια καλημέρα στους ακροατές, δήλωσε περήφανος για τη δημοσιογραφική δουλειά που γίνεται στον 105,5 Στο Κόκκινο και την «Αυγή», δηλώνοντας πως θα στηρίξει με όλη του την καρδιά το δημοσιογραφικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.

Οι αποχωρήσεις και η σύγκρουση

Οι αποχωρήσεις των Νίκου Βούτση και Πάνου Σκουρλέτη που ακολουθούν την ανακοίνωση του Γιώργου Σταθάκη με ένα κείμενο-ποταμό για το κόμμα «Κασσελάκη-Παππά-Πολάκη» όσο και με τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Πέμπτης στην οποία ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι ούτε παρατηρητής στην Κεντρική Επιτροπή.

Παράλληλα, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, τα στελέχη της «Ομπρέλας» αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι είχε πέσει και το ενδεχόμενο οι ανακοινώσεις για την έξοδο από το κόμμα να γίνουν σήμερα πριν από τη συνεδρίαση του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου, χωρίς, όμως η πλειοψηφία να το υποστηρίζει.

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στα social media μεταξύ «νεοπροεδρικών» και «ομπρέλας» προϊδεάζει για μια Κεντρική Επιτροπή, που εκτός από ιστορική θα κινηθεί σε πολύ υψηλούς τόνους.

Αρκετοί υποστηρίζουν πως έξω από το ξενοδοχείο που θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση θα μαζευτεί αρκετός κόσμος που θα αναμένει τις εξελίξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει σελίδα και η χθεσινή επίσημη δημοσιοποίηση του κειμένου των 1.300 στελεχών της «Ομπρέλας», που προαναγγέλλουν την αποχώρησή τους, δυναμίτισε ακόμα πιο πολύ το κλίμα.

Η αριστερή πτέρυγα ετοιμάζει πλέον τα διαδικαστικά για την αποχώρηση, συντάσσει το πολιτικό κείμενο που θα καταθέσει στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο και μετρά τις δυνάμεις που έχει.

Οι συνεδριάσεις θα συνεχιστούν μέχρι το πρωί του Σαββάτου και με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Φίλη, Νίκου Βούτση, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο.

Πώς θα κινηθούν από τη Δευτέρα στην «Ομπρέλα»; Δεν μιλούν εξαρχής για δημιουργία κόμματος, αλλά για μια πρωτοβουλία που σε πρώτη φάση θα απευθυνθεί σε προσωπικότητες, σε κινήσεις, σε φορείς κλπ. Θα υπάρχει μια ηγετική ομάδα που θα προωθεί τις απαιτούμενες δράσεις.

Θα είναι ένα ανοιχτό μεταβατικό σχήμα που στην πορεία θα σχηματοποιηθεί σε κόμμα προκειμένου να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Μέχρι να έρθει εκείνη ώρα, όμως αναμένεται να μεσολαβήσει ένα καυτό Σαββατοκύριακο.

Η Κεντρική Επιτροπή, όπως είναι γνωστό, δεν θα γνωμοδοτήσει για τις διαγραφές και αυτό προβληματίζει ακόμα πιο πολύ τα μέλη της τάσης.

Μιλούν για «καθεστώς ομηρίας» που θέλει να θέσει η πλευρά της ηγεσίας τα τέσσερα στελέχη, αφού η επόμενη συνεδρίαση της Κ.Ε. θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

Η πλευρά της πλειοψηφίας αναμένεται να κρατήσει σκληρή γραμμή και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν προτίθεται να κάνει πίσω στο θέμα των διαγραφών.

Δεν έχει λόγο, άλλωστε από τη στιγμή που η διάσπαση έχει αποφασιστεί. Και η προεδρική τάση συνεδρίασε χθες και αυτό που ζητούν τα μέλη της είναι η πολιτική καταδίκη ανάρμοστων συμπεριφορών.

Την πόρτα της εξόδου στους διαφωνούντες τη δείχνουν πολλά στελέχη με τις τοποθετήσεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Ο τρόπος με τον οποίο έχουν μιλήσει με προσβάλλουν εμένα προσωπικά και πολλούς άλλους.

Δηλαδή δεν γίνεται να λες ότι είμαι σ’ ένα κόμμα το οποίο είναι της διαπλοκής, έχει διαπλοκή, μπήκε φυτευτός ο πρόεδρος.

Αν είχα εγώ αυτές τις απόψεις δε θα ένιωθα ότι με χωράει αυτός ο χώρος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Ρήγας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Χθες πραγματοποιήθηκε μια νέα συνεδρίαση των στελεχών που ανήκουν στο περιβάλλον της Έφης Αχτσιόγλου.

Αυτή τη φορά με πιο περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, γύρω στους 130. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το σενάριο το συγκεκριμένο «μπλοκ» να καταθέσει δικό του κείμενο στην Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο.

Δεν θα μιλά για αποχώρηση, θα καταδικάζει τις τέσσερις διαγραφές και θα αναφέρεται στη διαλυτική κρίση που ταλανίζει το κόμμα.

Στη συνεδρίαση εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, την ευθύνη της ηγεσίας, το πολιτικό κλίμα και την απαξίωση του χώρου.

Παρέμβαση Δραγασάκη

«Να μην προχωρήσουν οι διαγραφές & να μην αποχωρήσουν όσοι σκέφτονται να το κάνουν» αναφέρει σε ανάρτησή του ο ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Δραγασάκης.

«Το είπα & το ξαναλέω. Να μην προχωρήσουν οι διαγραφές & να μην αποχωρήσουν όσοι σκέφτονται να το κάνουν.

Να μην γίνουν ενέργειες με ανεπίστρεπτα αποτελέσματα με συνέπειες για όλους. Να βάλουμε στοπ & στο «αν δεν σας αρέσει φύγετε» & το «δεν αντέχω, φεύγω», ανέφερε σε ανάρτησή του, προσπαθώντας έστω και την ύστατη στιγμή να γεφυρωθεί το χάσμα μέσα στο κόμμα.

Ο Νίκος Παππάς ανέφερε πως «Για όσα αναφέρονται στην επιστολή, αλλά και για όσα έχουν συμβεί αμέσως μετά την προεδρική εκλογή, θα τοποθετηθώ αναλυτικά και με σαφήνεια στην κεντρική επιτροπή».

Στάση αναμονής τηρούν τα στελέχη της προεδρικής πτέρυγας ενόψει της καθοριστικής – για τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασης – της ΚΕ, ενώ δε λείπουν και οι αιχμές από άλλα στελέχη για το περιβάλλον του προέδρου.

Μέσα σε αυτό σκηνικό η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Έλενας Ακρίτα, της Νίνα Κασιμάτη και του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Θεσμικό λάθος καταλόγισε ο Στέλιος Κούλογλου στον Στέφανο Κασσελάκη για την απουσία του από την εκδήλωση προς τιμήν του πρώην ΠΘ, Κώστα Σημίτη.

Mε πληροφορίες από: avgi.gr, skai.gr, ertnews.gr

Το μανιφέστο της Ομπρέλας με 1.288 υπογραφές που θα κατατεθεί στην κεντρική επιτροπή: Απάτη ο μύθος Κασσελάκη – Διέξοδος Αριστερά [όλα τα ονόματα]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: