Έφθασε στην Τουρκία ο Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί με τον Χακάν Φιντάν: Στο τραπέζι, ανθρωπιστική βοήθεια και απελευθέρωση ομήρων

US Secretary of State Antony Blinken looks on during a meeting with Palestinian President Mahmoud Abbas (not pictured) in the West Bank city of Ramallah, 05 November 2023. EPA, ALAA BADARNEH / POOL




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε το βράδυ της Κυριακής στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν την Δευτέρα, μεσούσης της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς.

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) στην Άγκυρα. Τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Άγκυρας ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζέφρι Φλέικ, η γενική διευθύντρια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές υποθέσεις με τις ΗΠΑ πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν και άλλοι αξιωματούχοι.

Ο κ. Μπλίνκεν θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες τους αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στη Γάζα.

Πρόκειται για μια επίσκεψη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ότι αφορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σίγουρα δεν θα πλέει σε πελάγη ευτυχία με την στάση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στην Κύπρο, αλλά και για όσα δήλωσε σχετικά με τον ηγετικό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε νωρίτερα ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια ανθρωπιστική παύση στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει πολλές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περισσότερης βοήθειας και της απελευθέρωσης των ομήρων της Χαμάς. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τον σταθμό που έκανε στη Βαγδάτη, ο οποίος δεν είχε ανακοινωθεί, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι τώρα 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η βοήθεια αυτή “είναι εντελώς ανεπαρκής”.

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βαγδάτη, Ιράκ, Άγκυρα, Τουρκία

Fake news η προσγείωση του Άντονι Μπλίνκεν στη Σούδα μετά την επίσκεψη Κύπρο: Δεν πήγε στην Κρήτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, βρίσκεται στη Βαγδάτη

Στην Αθήνα συγγενείς ομήρων της Χαμάς: «Τα σπίτια μένουν εκκωφαντικά αδειανά από εκείνο το μελανό Σάββατο»…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: