Υπό ισραηλινό έλεγχο τα κυβερνητικά κτίρια της Γάζας: Βρέθηκε στρατηγείο της Χαμάς με οπλοστάσιο και τόπο κράτησης ομήρων σε παιδιατρικό νοσοκομείο [photos, videos]

epa10974220 Displaced Palestinians sleep on the hospital floor at Nasser Hospital, in Khan Yunis, southern Gaza Strip, 14 November 2023. More than 11,100 Palestinians and at least 1,200 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. Israel’s military operations in Gaza have led to the destruction or damage of 45 percent of all housing units in the Gaza Strip, leaving 1.5 million people displaced, the United Nations said. EPA/HAITHAM IMAD




Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο της Νόα Μαρσιάνο, 19χρονης Ισραηλινής στρατιώτη που κρατούσε όμηρο η Χαμάς στη Γάζα, την επομένη της δημοσιοποίησης από την τρομοκρατική οργάνωση φωτογραφίας στην οποία την παρουσιάζει ως “νεκρή από βομβαρδισμό” του Ισραήλ.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό του κυβερνητικά κτίρια του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στην πόλη της Γάζας, ιδίως το κοινοβούλιο και κτίρια της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Τέλος, εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων [IDF], αποκάλυψε με βίντεο την ύπαρξη υπόγειο στρατηγείου της Χαμάς με τούνελ που “έβγαζε” σε νοσοκομείο παίδων, στο οποίο βρέθηκαν αποδείξεις ότι εκεί κρατούνταν Ισραηλινοί όμηροι

“Η δεκανέας Νόα Μαρσιάνο από την πόλη Μοντίιν (…) κηρύσσεται νεκρή από τον στρατό. Αυτή είχε απαχθεί από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς”, αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωσή του, όπου προσθέτει ότι έχει ενημερώσει την οικογένεια της νεαρής γυναίκας.

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, που δήλωσε ότι ονομάζεται Αμπού Ομπέιντα, ανακοίνωσε τον θάνατο της Ισραηλινής στρατιώτη στην Λωρίδα της Γάζας, η οποία σφυροκοπάται αδιάκοπα από το Ισραήλ μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος με 1.200 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

“Ο εχθρός χτυπά και δεν είναι μόνον η ζωή των αμάχων Παλαιστινίων που κινδυνεύει, ο εχθρός δεν νοιάζεται αν θα σκοτώσει τους αιχμαλώτους: η απόδειξη είναι ότι σκότωσε την αιχμάλωτη στρατιώτη που είχε απαχθεί ζωντανή (…) αλλά σκοτώθηκε πριν από μέρες σε βομβαρδισμό του εχθρού”, σύμφωνα με τον Αμπού Ομπέιντα.

Η Χαμάς είχε επίσης μεταδώσει βίντεο της νεαρής γυναίκας που, σύμφωνα με την οργάνωση, είχε τραβηχτεί στις 4 Νοεμβρίου. Σε αυτό η νεαρή γυναίκα απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωσή της.

Αρχηγείο και κράτηση ομήρων κάτω από παιδιατρικό νοσοκομείο

Ο ισραηλινός στρατός αποκάλυψε αποδείξεις ότι το υπόγειο ενός νοσοκομείου της Γάζας χρησιμοποιήθηκε από την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς για να κρύψει όπλα και πιθανώς να κρατήσει ομήρους που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.

«Η Χαμάς κρύβεται στα νοσοκομεία. Σήμερα, θα το εκθέσουμε αυτό στον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του IDF, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια νυχτερινής συνέντευξης Τύπου.

Μιλώντας στα αγγλικά, ο Χαγκάρι παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι όπλα της Χαμάς αποθηκεύονται κάτω από το νοσοκομείο παίδων Ραντίσι στη Γάζα, καθώς και δωμάτια που απ’ ό,τι φαίνεται χρησιμοποιούνταν για να κρατούν ομήρους.

Ένα δωμάτιο που είχε σκηνοθετηθεί να μοιάζει με σαλόνι, είχε κουρτίνες παραθύρων που κάλυπταν έναν τοίχο με πλακάκια και ένα ημερολόγιο με βάρδιες φρουρών που ξεκινούσαν στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που η Χαμάς έστειλε χιλιάδες τρομοκράτες στο Ισραήλ, όπου έσφαξαν περίπου 1.200 ανθρώπους και πήραν άλλους περίπου 240 ομήρους.

Σε ένα διπλανό δωμάτιο βρισκόταν μια καρέκλα με γυναικεία ρόμπα και σχοινί δίπλα στο ένα μπατζάκι της, κάτι που ο Χάγαρι είπε ότι ήταν απόδειξη των περιορισμών που χρησιμοποιήθηκαν.

Η καρέκλα βρισκόταν δίπλα από τμήμα προμηθειών που δώρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με ένα μπιμπερό πάνω του και πάνες στο πάτωμα.

 

«Αυτό είναι έγκλημα πολέμου, αυτό είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο Χάγκαρι, κατηγορώντας τους διεθνείς οργανισμούς που χρηματοδοτούν τα νοσοκομεία, για βοήθεια στην τρομοκρατία.

Υπήρχε επίσης μια μοτοσικλέτα που χρησιμοποίησε ένας Παλαιστίνιος για να μεταφέρει ομήρους στη Γάζα, σύμφωνα με τον Χαγκάρι, καθώς και κάτι που φαινόταν να είναι αυτοσχέδια WC, μια κουζίνα και σωλήνες εξαερισμού.

Το Ισραήλ συνεχίζει να ερευνά εάν πράγματι κρατούνταν όμηροι στην τοποθεσία, με ιατροδικαστικές ομάδες που εστάλησαν εκεί τη Δευτέρα, είπε ο Χαγκάρι.

Ανάμεσα στα όπλα που βρέθηκαν στο υπόγειο του νοσοκομείου ήταν γιλέκα με βόμβες αυτοκτονίας, χειροβομβίδες, τουφέκια AK-47, εκρηκτικοί μηχανισμοί, ρουκετοβόλα και άλλα όπλα, σύμφωνα με τον IDF. Ο Χαγκάρι περιέγραψε την περιοχή ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς.

photo: IDF

«Η Χαμάς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως πολεμικό εργαλείο», είπε ο Χαγκάρι σε ένα βίντεο από το υπόγειο του νοσοκομείου, που στέκεται σε ένα δωμάτιο διακοσμημένο με ένα πολύχρωμο παιδικό σχέδιο ενός δέντρου πάνω από τα όπλα που διακρίνονται στο πάτωμα.

 

Με πληροφορίες από Reuters/AFP/The Times of Israel

 

Η απόλυτη φρίκη στη Γάζα: 10.000 Παλαιστίνιοι εγκλωβισμένοι στο «οχυρό-νοσοκομείο» της Χαμάς- Ηττημένοι οι τρομοκράτες πιέζουν για ανακωχή έναντι ομήρων [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: