Νέο κεφάλαιο στον πόλεμο της Γάζας: Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνώρισαν το παλαιστινιακό κράτος – Ανακαλεί τους πρεσβευτές του το Ισραήλ [video]

Protestors gather in front of the Texas Capitol during a Palestine Nakba Day protest at the Texas State Capitol in Austin, Texas, USA, 19 May 2024. EPA/ADAM DAVIS




Την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτουςανακοίνωσαν σήμερα εν μέσω του πολυαίμακτου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας τρεις ευρωπαϊκές χώρες,.

  • Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις, προσθέτοντας ότι αναμένει πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία και θα κάνουν το ίδιο βήμα τις επόμενες εβδομάδες.”Σήμερα η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης”, δήλωσε ο Χάρις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάνοντας λόγο “για ιστορική ημέρα, σημαντική για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη”.”Τώρα κάθε ένας από εμάς θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα σε εθνικό επίπεδο για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή”, πρόσθεσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.”Είμαι πεπεισμένος ότι και άλλες χώρες θα μας ακολουθήσουν και θα κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα τις επόμενες εβδομαδες”, σημείωσε
  • Ταυτόχρονα ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πως η Μαδρίτη θα αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους από την Τρίτη 28 Μαΐου, ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. 
  • Από την πλευρά του και ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου.”Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης”, δήλωσε ο Στέρε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Μαΐου.Ο Νορβηγός πρωθυπουργός απηύθυνε με αυτή την αφορμή “ισχυρή έκκληση” σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομοίως: δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια, σημείωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.Ο Στέρε καταδίκασε εκ νέου τη Χαμάς και διαβεβαίωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί ένα μέσο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων που χάνουν έδαφος σε αυτήν την παρατεταμένη και ωμή σύγκρουση.Επίσης στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και αριθμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, δήλωσε επίσης.

    Αυτό θα μπορούσε εντέλει να καταστήσει δυνατή την επανάληψη της διαδικασίας προς την επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών και να της δώσει νέα ώθηση, πρόσθεσε ακόμη, σημειώνοντας ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας θα πρέπει να στηρίζεται στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

    Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα έχει πολιτική συνοχή και θα απορρέει από την Παλαιστινιακή Αρχή, συνέχισε.

    Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, σημείωσε επίσης.

 

 Έντονη αντίδραση του Ισραήλ

Με ανάκληση των διπλωματικών αντιπροσωπειών του από τη Νορβηγία και την Ιρλανδία απαντά το Ισραήλ στην ανακοίνωση των δύο χωρών ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν άμεσα στην αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς αναφέρει ότι έχει δώσει εντολή για την άμεση ανάκληση των πρεσβευτών του Ισραήλ στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία για διαβουλεύσεις υπό το φως των αποφάσεων αυτών των χωρών να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

 

Ο Κατς αναφέρει: «Έχω δώσει εντολή για την άμεση ανάκληση των πρεσβευτών του Ισραήλ στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία για διαβουλεύσεις υπό το φως των αποφάσεων αυτών των χωρών να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Στέλνω ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό απέναντι σε όσους υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του.

Η σημερινή απόφαση στέλνει ένα μήνυμα στους Παλαιστίνιους και στον κόσμο: Η τρομοκρατία πληρώνει. Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, μετά τη διάπραξη ειδεχθών σεξουαλικών εγκλημάτων που μαρτυρεί ο κόσμος, αυτές οι χώρες επέλεξαν να ανταμείψουν τη Χαμάς και το Ιράν αναγνωρίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος.

Αυτό το διαστρεβλωμένο βήμα αυτών των χωρών είναι αδικία στη μνήμη των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου, πλήγμα στις προσπάθειες επιστροφής των 128 ομήρων και ώθηση στη Χαμάς και τους τζιχαντιστές του Ιράν, γεγονός που υπονομεύει την ευκαιρία για ειρήνη και αμφισβητεί το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα.

Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό, θα υπάρξουν περαιτέρω σοβαρές συνέπειες. Εάν η Ισπανία ακολουθήσει την πρόθεσή της να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, θα γίνει ένα παρόμοιο βήμα εναντίον της.

Η ιρλανδο-νορβηγική ανοησία δεν μας πτοεί. Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε τους στόχους μας: αποκατάσταση της ασφάλειας στους πολίτες μας, διάλυση της Χαμάς και επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους. Δεν υπάρχουν περισσότερες δίκαιες αιτίες από αυτές.

Από την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ασταμάτητων βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων, που προκάλεσαν επίσης ανθρωπιστική καταστροφή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Νοσοκομεία απειλούνται

Την ίδια ώρα, ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως βρίσκονταν σε εξέλιξη βομβαρδισμοί του πυροβολικού και της αεροπορίας του Ισραήλ στη και γύρω από τη Ράφα (νότια), ορισμένοι τομείς της οποίας έχουν μετατραπεί σε θέατρο χερσαίων επιχειρήσεων, παρά την αντίθεση μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας, από τις αρχές του μήνα.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε προηγουμένως μαζική εσπευσμένη απομάκρυνση αμάχων από τη Ράφα, όπου λέει πως θέλει να καταστρέψει τα τελευταία, κατ’ αυτόν, τάγματα της Χαμάς, το δίκτυο υπόγειων σηράγγων και να διασώσει ομήρους.

Η λειτουργία δυο νοσοκομείων που συνεχίζουν ακόμα να λειτουργούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αμφότερων κοντά στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, απειλείται εξαιτίας μαχών που αναζωπυρώθηκαν ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στον στρατιωτικό βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Το νοσοκομείο Αλ Άουντα τελούσε χθες υπό πολιορκία για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπηρεσιακός διευθυντής του, ο Δρ. Μοχάμαντ Σάλεχ. Μίλησε για πυρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον κτιρίων του νοσοκομείου και «ελεύθερους σκοπευτές» παρόντες «γύρω του και σε γειτονικά σπίτια».

Ο Ρικ Πέπερκορν, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στα Παλαιστινιακά Εδάφη, έκανε επίσης λόγο για «εντατικοποίηση των εχθροπραξιών» γύρω από το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν.

«Καταστροφικά επίπεδα πείνας»

Αφότου ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε την 7η Μαΐου τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του συνοριακού φυλακίου στη μεθόριο τις Ράφας και της Αιγύπτου, οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σχεδόν σταματήσει, ειδικά καυσίμων, απόλυτα απαραίτητων για τα νοσοκομεία και τα οχήματα που διανέμουν τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,1 εκατ. άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακο είναι αντιμέτωποι με «καταστροφικά επίπεδα πείνας». Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η διανομή τροφίμων στη Ράφα «εξαιτίας της έλλειψης προμηθειών και της ανασφάλειας».

Εξαιτίας των ιδιαίτερα αυστηρών περιορισμών στις παραδόσεις βοήθειας μέσω χερσαίων οδών, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάρτιο πως θα έστηναν προσωρινό λιμάνι στη Λωρίδα της Γάζας, πρωτοβουλία που χαρακτηρίστηκε όμως ανεπαρκής από υπηρεσίες του ΟΗΕ, ΜΚΟ, ακόμη και στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αφότου εγκαταστάθηκε το τεχνητό λιμάνι αυτό, έχουν φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας κάπου 569 τόνοι βοήθειας, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό. Όμως δεν έχει διανεμηθεί στον πληθυσμό, παραδέχθηκε χθες εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Πατ Ράιντερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Reuters, skai.gr

 

Χωρίς τέλος η τραγωδία στο Σουδάν: Τουλάχιστον 85 νεκροί μέσα σε δέκα ημέρες στο Βόρειο Νταρφούρ, κλιμακώνεται η σύρραξη ανάμεσα στις αντιμαχόμενες παρατάξεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: