Οικονομική βοήθεια ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ιορδανία

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποδέχεται τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας στις Βρυξέλλες. EPA/OLIVIER HOSLET




Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι χορηγεί βοήθεια 900 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ στην Ιορδανία, η οποία φοβάται τις συνέπειες του πολέμου που μαίνεται εδώ και έναν μήνα μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς.

Η ανακοίνωση έγινε στο τέλος της συνάντησης μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του βασιλιά Αμπντάλα Β΄στις Βρυξέλλες.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα ισραηλινά αντίποινα κατά της Χαμάς, που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων, εκ των οποίων χιλιάδες παιδιά.

Τα αντίποινα αυτά άρχισαν από το Ισραήλ μετά τη χωρίς προηγούμενο φονική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, που προκάλεσε τον θάνατο 1.400 ανθρώπων, κυρίως αμάχων.

Η Ιορδανία, γειτονική χώρα του Ισραήλ που έχει δεχθεί ήδη εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, φοβάται μια νέα μαζική έξοδο προς το έδαφός της.

“Επανέλαβα την αντίθεσή μου σε οποιονδήποτε αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα και την υποστήριξή μου σε μια λύση δύο κρατών” ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μήνυμά της στην πλατφόρμα X.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν επίσης στην “ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε αρνητική διάχυση (της σύγκρουσης) στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση που διευκρινίζει ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια των 902 εκατομμυρίων ευρώ θα μοιραστεί μεταξύ δωρεών και δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοδοτικού πακέτου θα δοθεί για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης στο Χασεμιτικό Βασίλειο, σε έργα για την εκπαίδευση και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Αποτελεί συνέχεια της αύξησης της ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, που ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Νέα επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες εναντίον του Τελ Αβίβ: Ήχησαν ξανά οι σειρήνες, δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: