Ηφαίστειο Ισλανδίας: Τα δύο σενάρια της επικείμενης έκρηξης και πέντε ερωταπαντήσεις για τις επιπτώσεις της [videos – live]

he Iceland volcano Eyjafjallajokull continues to erupt causing widespread air traffic disruption with clouds of volcanic ash, in Iceland, 19 April 2010. EPA/VILHELM GUNNARSSON *** Local Caption *** 02123870




Περίπου 800 νέοι σεισμοί είχαν καταγραφεί στην Ισλανδία, στις πρώτες 15 ώρες της Τετάρτης, με το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο (IMO) να εκτιμά ότι η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη.

Ο κύριος όγκος των 800 σεισμών μετρήθηκε ως επί το πλείστον στο Ζίντχουκ (Sundhnuk) περιοχή βόρεια του Γκρίνταβικ και σε βάθος περίπου 3 έως 5 χιλιομέτρων.

Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο εκτιμά ότι η πιθανότητα έκρηξης εξακολουθεί να θεωρείται «υψηλή».

Τα αποτελέσματα της έκρηξης θα διαφέρουν εάν αυτή συμβεί στην ξηρά ή ανοιχτά της θαλάσσης.

Μάλιστα ο Ντέϊβιντ Πάιλ (David Pyle), ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης  εκτιμά ότι εάν υπάρξει έκρηξη στην ξηρά, τότε αυτό θα μπορούσε να σημάνει ροές λάβας, φαινόμενο που είναι που είναι γνωστό ως συντριβάνι πυρκαγιάς.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στην έκρηξη του Fagradalsfjal επίσης στην Ισλανδία το 2021.

«Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε απειλή για τις τοπικές υποδομές, ανάλογα με το πόσο μακριά θα ρέει η λάβα», λέει ο καθηγητής Pyle.

Εάν δε η έκρηξη ξεκινήσει μέσα στην πόλη του Γκρίνταβικ , τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι παρόμοια με εκείνα της έκρηξης του Ελντφελ το 1973, η οποία και έθαψε μέρος μιας ολόκληρης πόλης.

Μια τρίτη πιθανότητα είναι η επιφανειακή εκδήλωση του μάγματος να συμβεί στην ανοικτή θάλασσα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «υποθαλάσσια έκρηξη».

Aυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει σύννεφα τέφρας και μπορεί να απελευθερώσει επιβλαβή αέρια από τον βρασμό του θαλασσινού νερού.

«Είναι απίθανο να έχει επιπτώσεις τόσο εκτεταμένες όσο εκείνες της έκρηξης στο Eyjafjallajokull του 2010, αλλά ακόμη και μια μικρή υποβρύχια έκρηξη θα ήταν μια πρόκληση για τις αρχές να τις διαχειριστούν λόγω της τέφρας.

Το ρεπορτάζ του SkyNews φιλοξενεί επίσης πέντε ερωταπαντήσεις για την κατάσταση στο Γκρίναβικ, με τη βοήθεια του Δρος David Neave, λέκτορα και ανεξάρτητου ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Ιδού τι απαντά σε αυτές:

1. Ποιο είναι το δυνητικό μέγεθος και η κλίμακα της έκρηξης;

«Πολύ δύσκολο να το ξέρει κανείς. Με βάση τις εκτιμήσεις της Ισλανδικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι καταγραφές μάγματος είναι μεγαλύτερες από αυτές που είχαν σημειωθεί στο παρελθόν, Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη έκρηξη σε σύγκριση με άλλες πρόσφατες , αλλά από την άλλη πλευρά, «είναι ακόμα πιθανό το μάγμα να σταματήσει εκεί που βρίσκεται και να μην εκραγεί καθόλου».

2. Τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει μια τέτοια έκρηξη στον τουρισμό;

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι εάν οποιαδήποτε πιθανή έκρηξη θα επηρεάσει την πόλη Γκρίνταβικ. Η σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται επίσης κοντά στο Blue Lagoon, έναν εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό, ο οποίος έχει κλείσει μέχρι νεωτέρας.

«Αυτό θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό στην περιοχή, αν και η συντριπτική πλειονότητα των τουριστικών τοποθεσιών της Ισλανδίας απέχει πολύ από το σημείο της τρέχουσας δραστηριότητας».

Η μεγαλύτερη πιθανή επίδραση στον τουρισμό είναι το κλείσιμο του εναέριου χώρου ή η αδυναμία πρόσβασης στο αεροδρόμιο Keflavik από το Ρέικιαβικ, τη μεγαλύτερη πόλη της Ισλανδίας.

3. Ομοιότητες/διαφορές με την έκρηξη Eyjafjallajokull του 2010;

Η έκρηξη το 2010 προκάλεσε ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας που προκάλεσε χάος στην παγκόσμια αεροπολοϊα.

Αλλά ο Δρ Neave θυμίζει ότι η έκρηξη σημειώθηκε κάτω από πάγο, ενώ η επικείενη η έκρηξη αναμένεται να συμβεί -στο μεγαλύτερό της τμήμα τουλάχιστον- κάτω από την ξηρά και να φθάνει και στην ανοικτή θάλασσα.

Αν το ηφαίστειο εκραγεί στη στεριά, θα είναι ένα μέτριο γεγονός σαν τις αρκετά χαμηλής έντασης εκρήξεις του Fagradalsfjall το 2021, το 2022 και νωρίτερα φέτος.

«Αν συμβεί στην ανοικτή θάλασσα, η καλύτερη αναλογία είναι η έκρηξη του 1963 στο Surtsey, στη νότια ακτή της Ισλανδίας, η οποία παρήγαγε πολλή τέφρα από την αλληλεπίδραση νερού-μάγματος».

4. Ποιες είναι οι πιθανές διακοπές στα αεροπορικά ταξίδια;

«Εάν υπάρξει έκρηξη στη στεριά, οι ισλανδικές αεροπορικές αρχές μπορεί να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν όπως έκαναν κατά τις πρόσφατες εκρήξεις στο Fagradalsfjall», εξηγεί ο Dr Neave.

Ωστόσο, εάν η έκρηξη συμβεί στην ανοικτή θάλασσα και δημιουργήσει πολλή τέφρα και θα μπορούσε να προκαλέσει παρόμοιες συνθήκες με το σύννεφο τέφρας του 2010.

«Σήμερα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τις αλληλεπιδράσεις τέφρας-αεροσκάφους από ό,τι το 2010, κάτι που θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας και στην ελαχιστοποίηση των διαταραχών».

5. Υπάρχει πιθανότητα τοξικών αναθυμιάσεων; 

«Όλες οι ηφαιστειακές εκρήξεις εκπέμπουν επικίνδυνα αέρια, με το θείο, το φθόριο και το χλώριο να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία», εξηγεί ο Δρ Neave.

Προσθέτει ότι οι ισλανδικές αρχές έχουν «σημαντική εμπειρία» στην παρακολούθηση της εκπομπής και της διασποράς αυτών των αερίων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Όλα εξαρτώνται από το εάν η έκρηξη συμβεί στην ανοικτή θάλασσα και παράγει πολλή τέφρα “η οποία παρουσιάζει σημαντικό αναπνευστικό κίνδυνο”.

Mε πληροφορίες από SkyNews

Οι ελέφαντες δίνουν ο ένας στον άλλο ονόματα και αλληλοκαλούνται με αυτά: Εντυπωσιακή μελέτη στην Κένυα, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: