Η πρώτη αγκαλιά, τα πρώτα βήματα δε μοιάζει να έχουν καταγραφεί στη μνήμη μας: Και όμως μπορούν να ανακληθούν δείχνει νέα έρευνα [videos]

Image by [email protected] from Pixabay




Η πρώτη αγκαλιά, το πρώτο γεύμα, τα πρώτα βήματα: ακόμα κι αν φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί, οι αναμνήσεις των εμπειριών στην πρώιμη παιδική ηλικία παραμένουν αρχειοθετημένες στον εγκέφαλο και θα μπορούσαν ακόμη και να ανακτηθούν.

Αυτό αποδεικνύεται από μια μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια από ερευνητές στο Trinity College στο Δουβλίνο, οι οποίοι δημοσιεύουν τα αποτελέσματα στο περιοδικό Science Advances.

«Η παιδική αμνησία είναι ίσως η πιο διαδεδομένη αλλά και υποτιμημένη μορφή απώλειας μνήμης σε ανθρώπους και θηλαστικά», λέει ο νευροεπιστήμονας Tomás Ryan. “Γνωρίζουμε ελάχιστα για τις βιολογικές συνθήκες που κρύβονται πίσω από αυτήν την αμνησία και την επίδραση που έχει στα νευρικά κύτταρα που κωδικοποιούν κάθε μνήμη. Ως κοινωνία, υποθέτουμε ότι η παιδική λήθη είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός της ζωής, επομένως δεν δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν.”

Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια, αποδεικνύοντας ότι η ενεργοποίηση μιας μητρικής ανοσολογικής απόκρισης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (μια κατάσταση που ευνοεί την ανάπτυξη του αυτισμού) μπορεί να αποτρέψει την απώλεια αναμνήσεων των πρώτων χρόνων της ζωής που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργού τα κύτταρα μνήμης

Επιπλέον, η μελέτη αποκάλυψε ότι οι μνήμες μπορούν να αποκατασταθούν εάν ενεργοποιηθούν τα σωστά κύτταρα μνήμης, κάτι που στα ποντίκια επιτεύχθηκε χάρη στην οπτογενετική, μια τεχνική που χρησιμοποιεί δέσμες φωτός για να «ενεργοποιήσει» συγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους νευρώνες.

«Αυτά τα νέα ευρήματα – προσθέτει ο Ryan – υποδηλώνουν ότι η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ως αποτέλεσμα μια αλλοιωμένη κατάσταση του εγκεφάλου που αλλάζει τους έμφυτους, αλλά αναστρέψιμους, «διακόπτες λήθης» που καθορίζουν αν θα συμβεί η λήθη των αναμνήσεων. Αυτή η έρευνα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βελτίωση της κατανόησης της μνήμης και της λήθης κατά την ανάπτυξη του παιδιού, καθώς και στη γνωστική ευελιξία στο πλαίσιο του αυτισμού».

Mε πληροφορίες από ansa.it 
Ελλάδα Αθήνα 

Ηφαίστειο Ισλανδίας: Oι σεισμοί που εξασθενούν δείχνουν ότι η έκρηξη έρχεται* Μόλις 800 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους απέχει το ποτάμι του μάγματος [live camera – videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: