Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega Κύπρου (video): Αγώνας δρόμου για να μην επαναληφθεί ο πόλεμος, ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν τρέμουν νέα αιματοχυσία στη Γάζα

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή ειδήσεων Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών συναντήθηκε ήδη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο του Ισραήλ. Από το Τελ Αβίβ πήγε στη Ραμάλα για να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η αγωνία του είναι διπλή: Επιθυμεί πάση θυσία ανακωχή και ταυτόχρονα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμοιρους Παλαιστίνιους, που ζουν στη Γάζα.

Ο κ. Μπλίνκεν ζήτησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να σκέφτεται τους αμάχους σε ότι αποφασίσει από εδώ και πέρα.

Του είπε συγκεκριμένα ότι αν λάβει τέλος η ανακωχή με τη Γάζα και επαναληφθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, «να προστατεύσει τους πολίτες» στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

Δεν γνωρίζουμε αν θα τον ακούσει ο Νετανιάχου, ο οποίος ήδη δήλωσε ότι θα εξαφανίσει τη Χαμάς. Και αυτό σημαίνει ακόμα περισσότερους νεκρούς.

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται ότι του «επεσήμανε την ανάγκη κάλυψης των ανθρωπιστικών αναγκών και της προστασίας των πολιτών στην νότια Γάζα πριν από κάθε στρατιωτική επιχείρηση».

Έκανε και κάτι άλλο ο Αμερικανός υπουργός, πολύ σημαντικό. Απαίτησε από την ισραηλινή δικαιοσύνη τη δίωξη «των εξτρεμιστών εποίκως που διαπράττουν βιαιότητες κατά των Παλαιστινίων στην (κατεχόμενη) Δυτική Οχθη».

  • Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορία από την Ουάσιγκτον (ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ):

Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να περιορίσει τη ζώνη των μαχών και να ξεκαθαρίσει πού μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη διάρκεια οποιασδήποτε ισραηλινής επιχείρησης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν χθες, Τετάρτη, Αμερικανοί αξιωματούχοι, με στόχο να αποφευχθούν οι μαζικές απώλειες αμάχων όπως συνέβη κατά την ισραηλινή επιχείρηση στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, ζητούν από το Ισραήλ να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση, στην περίπτωση που επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Τα δύο τρίτα των 2,4 εκατ. κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο νότιο τμήμα του προκειμένου να αποφύγουν τις συγκρούσεις στον βορρά.

Η επιχείρηση του Ισραήλ στον βορρά προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεχθεί επικρίσεις από το εσωτερικό της χώρας για την αμέριστη υποστήριξή του προς το Ισραήλ.

Η Ουάσινγκτον κατανοεί την επιθυμία του Ισραήλ να εξαλείψει τους μαχητές της Χαμάς στο νότιο τμήμα της Γάζας, αλλά πιστεύει ότι χρειάζεται να επιδείξει περισσότερη προσοχή σε αυτή την ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Πολλοί από τους εγκεφάλους της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι στο Ισραήλ, βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξήγησε ένας αξιωματούχος.

«Αλλά με δεδομένο ότι χιλιάδες άμαχοι έχουν καταφύγει νότια, έπειτα από αίτημα του Ισραήλ, πιστεύουμε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να προχωρήσει αφού ο επιχειρησιακός σχεδιασμός έχει λάβει υπόψη του την παρουσία πολλών περισσότερων αθώων», πρόσθεσε.

Ο σχεδιασμός θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα διδάγματα από τις επιχειρήσεις στον βορρά, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των αθώων αμάχων, «περιλαμβανομένων πραγμάτων όπως ο περιορισμός της ζώνης συγκρούσεων και ο καθορισμός των περιοχών στις οποίες οι άμαχοι μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο», τόνισε ο ίδιος.

Ο δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι, όταν το Ισραήλ σχεδίαζε την επιχείρησή του στη βόρεια Γάζα, Αμερικανοί αξιωματούχοι του συνέστησαν να χρησιμοποιήσει μικρότερη δύναμη από τη σχεδιαζόμενη και να είναι προσεκτικό σε ό,τι αφορά τις τακτικές, τις κινήσεις, το μέγεθος των μονάδων και τους κανόνες εμπλοκής.

«Εξακολουθούν να βρίσκονται στη διαδικασία σχεδιασμού για τον νότο. Τους καλούμε να τα λάβουν αυτά υπόψη τους», σημείωσε ο ίδιος.

Και οι δύο αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν οι Ισραηλινοί να διασφαλίσουν ότι γνωρίζουν πού βρίσκονται οι άμαχοι, να επικεντρωθούν σε υψηλής αξίας στόχους και να διασφαλίσουν ότι στοχοθετούν συγκεκριμένες περιοχές.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών,Μπράιαν Νέλσον, που βρίσκεται στην Τουρκία, δήλωσε ότι συζήτησε με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ερντογάν τις ανησυχίες της Ουάσογκτον για το γεγονός ότι η Χαμάς συγκεντρώνει χρήματα, με παράνομο ίσως τρόπο, στην Τουρκία.

Ο κ. Νέλσον τόνισε τα εξής:

«Ανησυχούμε βαθιά για τη δυνατότητα της Χαμάς να συνεχίσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων και να βρει οικονομική υποστήριξη (στην Τουρκία) για πιθανές μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις».

Ο Αμερικανός υφυπουργός δήλωσε ακόμα ότι ίσως επιβληθούν κυρώσεις σε τουρκικές οντότητες για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι βοήθησαν τη Μόσχα να συνεχίσει το εμπόριο απαγορευμένων αγαθών.

Λόγια του αέρα Μιχάλη. Μιλούν και λένε, αλλά από πράξεις μηδέν. Η Τουρκία έχει παραβιάσει ολες τις αμερικανικές κυρώσεις και για τη Ρωσία, και για το Ιράν και για τη Χαμάς, αλλά οι Αμερικάνοι κάνουν ότι δεν βλέπουν, δεν ακούν.

  • Όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία από την Κωνσταντινούπολη:

Σε αντίθεση με τις περισσότερες Δυτικές χώρες και ορισμένα κράτη του Κόλπου, η Τουρκία δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς και φιλοξενεί ορισμένα μέλη της.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τα μέλη της «μαχητές της ελευθερίας» και αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη», επικρίνοντας τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν επιβάλει κυρώσεις σε τουρκικές οντότητες και πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη χρηματοδότηση της Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Ο Νέλσον είπε ότι η Τουρκία συνδέεται με τις προηγούμενες προσπάθειες της Χαμάς να συγκεντρώσει πόρους από χορηγούς, επενδυτικά χαρτοφυλάκια, φιλανθρωπικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Ακόμη και αν η Τουρκία θεωρεί νόμιμη τη Χαμάς, είπε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση ενδέχεται να παραβιάζει την τοπική νομοθεσία, χωρίς όμως να δώσει κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα.

«Υπάρχει επαρκές περιθώριο ώστε η Τουρκία να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με τις δικές της νομικές υπηρεσίες, ανεξάρτητα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Νέλσον, Τούρκοι αξιωματούχοι του υπενθύμισαν ότι η Χαμάς δεν είναι χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, ωστόσο η Τουρκία δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις του νόμου, όμως ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απευθείας χρηματοδότηση βίαιων ενεργειών.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

“Ο Χένρι Κίσινγκερ, ο εγκληματίας πολέμου, ο αγαπημένος της κυρίαρχης τάξης της Αμερικής, τελικά πέθανε”: Ο εμβληματικός τίτλος του περίφημου περιοδικού Rolling Stone για τον Κίσιγκερ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: