Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου, στην Πρωινή Ζώνη: Η Τουρκία παίζει με τα νεύρα των Αμερικανών για τα “μάτια” της Σουηδίας, τους απειλεί με τους ρωσικούς S-400 (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal, του Action24 και του Omega Channel στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου με τους παρουσιαστές της Πρωινής Ζώνης, Γιώργο Κακούση και Αννα Λιβαθηνού. Φωτογραφία από το Action24. Φωτογραφία via Action24




Παραμένουν σε άρνηση οι Αμερικανοί για το θέμα της επικύρωσης από την ισλαμική Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ούτε και χθες έδωσαν τη συναίνεση τους, συνεχίζοντας το βρώμικο παιγνίδι τους εναντίον της Δύσης και ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό και άλλα θέματα, όπως τα νεύρα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν με τους Εβραίους έποικους, συζήτησε ο Μιχάλης Ιγνατίου, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, στην Πρωινή Ζώνη του καναλιού Action24, με την Άννα Λιβαθυνού και τον Γιώργο Κακούση.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται «πολύ» να καταθέσει το έγγραφο επικύρωσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας, σε δύο εβδομάδες.

Ο αξιωματούχος έσπευσε να προσθέσει οτι το χρονοδιάγραμμα παραμένει να το θέσει η Τουρκία. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι:

«Εναπόκειται στην (Τουρκία) εάν το σύστημά της θα παράσχει τη συγκατάθεση σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, αλλά συνεχίζουμε να μιλάμε μαζί τους για αυτό».

Σημειώνουμε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Δυτικής Συμμαχίας θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 28-29 Νοεμβρίου, αλλά το τουρκικό κοινοβούλιο δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Χθες η αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων σταμάτησε την όποια συζήτηση για την έγκριση της σουηδικής ένταξης στο ΝΑΤΟ και απαίτησε περισσότερες εξηγήσεις από την Στοκχόλμη.

  • Είναι η συνέχεια του βρώμικου παιγνιδιού; Έχει αλλάξει απόφαση ο Ταγίπ Ερντογάν και είναι πλέον κάθετα αντίθετος στην είσοδο της σκανδιναβικής χώρας στη Δυτική Συμμαχία; Θα φανεί τις επόμενες ημέρες και οπωσδήποε πριν από τις 28 Νοεμβρίου.

Είναι σημαντικό, πάντως, να σημειώσουμε ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ρωτήθηκε χθες αν το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 είναι επιχειρησιακά έτοιμο. Απάντησε ως εξής, που θεωρείται εκβιασμός στους Αμερικανούς:

 

«Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο για την ασφάλεια αυτής της χώρας. Δεν μπορούμε να πάρουμε τους S-400 και να τους παρατήσουμε στη γωνία ενός εργοστασίου. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Θα πατήσουμε το κουμπί όταν χρειαστούμε τους S-400», ήταν η σκληρή απάντησή του, και το μήνυμα του στην Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ουγγαρία, Ντέιβιντ Πρέσμαν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «σίγουρες» ότι η Σουηδία θα γίνει σύντομα μέλος του ΝΑΤΟ.

Όπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν είναι τσιράκι του Ερντογάν και δεν θα πει το “ναι” αν δεν προηγηθεί η απόφαση του Τούρκου προέδρου.

Ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την ουγγρική κυβέρνηση ότι η Βουδαπέστη δεν θα είναι η τελευταία που θα επικυρώσει την υποψηφιότητα.

«Με έχουν διαβεβαιώσει επανειλημμένα στα ανώτερα επίπεδα αυτής της κυβέρνησης ότι η Ουγγαρία δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρέσβης.

Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γιάννης Μανδαλίδη, μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη:

Την αναβολή της συζήτησης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποφάσισε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

«Λόγω της έλλειψης σαφήνειας του υπό συζήτηση θέματος και της έλλειψης ωριμότητας των διαπραγματεύσεων, τα άρθρα της πρότασης δεν πρέπει να συζητηθούν και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να τερματιστούν» αναφέρεται στην εισήγηση των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την οποία υιοθέτησε η Επιτροπή, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο ΤRT.

Προηγουμένως, μιλώντας στην Επιτροπή επί του συνόλου του σχεδίου νόμου, που περιλαμβάνει και την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ ‘Ακτσαπαρ, ανέφερε αρχικά ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν τη χρηματοδότηση και τις δραστηριότητες στρατολόγησης της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, να μην παρέχουν υποστήριξη στους «γκιουλενιστές», τους οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, να λάβουν νομικά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και να άρουν τους περιορισμούς στην πώληση προς την Τουρκία αμυντικού υλικού.

Επισημαίνοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της, ο Μπουράκ Άκτσαπαρ σημείωσε:

«Η σουηδική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή τις αλλαγές που έγιναν στη νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε συνταγματική τροποποίηση για την τιμωρία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Για πρώτη φορά στη Σουηδία, η συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ποινικοποιήθηκε. Η Σουηδία έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για τις τρομοκρατικές δραστηριότητες, ιδίως για τις δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση του PKK. Οι κύκλοι που συνδέονται με το PKK δεν μπορούν να βρουν ελεύθερο πεδίο δράσης στη Σουηδία όπως στο παρελθόν. Η οργάνωση βρίσκεται υπό πίεση».

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Σουηδία ενημέρωσε, επιπλέον, την ‘Αγκυρα ότι έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο οδικού χάρτη που θα περιλαμβάνει τις ευθύνες που θα αναλάβει και ποια βήματα θα κάνει. Υποστήριξε επίσης ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν ενεργοποιηθεί κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επειδή πιστεύουν ότι ενισχύει τη συνεργασία της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

«Εκτιμούμε ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα καταστήσει τον ευρωατλαντικό χώρο πιο ασφαλή, θα εξυπηρετήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων στη βάση των συμμαχικών δεσμών και ευθυνών και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μας, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας» κατέληξε ο Μπουράκ ‘Ακτσαπαρ.

Ο ίδιος ανταποκριτής μετέδωσε και τις νέες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας:

Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, τονίζοντας πως οι δύο χώρες προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία για την πώληση. Για τους ρωσικούς πύραυλους S-400, δήλωσε ότι η Άγκυρα θα τους χρησιμοποιήσει όταν τους χρειαστεί.

«Θα αγοράσουμε 40 από τα αεροσκάφη Block-70 Viper έτοιμα και 79 από αυτά θα κατασκευαστούν από εμάς στο δικό μας εργοστάσιο της TUSAS. Καταβάλλουμε προσπάθειες για (την απόκτηση) Eurofighter. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ισπανία λένε “ναι” και προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία. Αυτοί προσπαθούν, όχι εμείς. Εάν είναι δυνατόν, σχεδιάζουμε να αγοράσουμε 40 Eurofighter από εκεί», δήλωσε ο Γιασάρ Γκιουλέρ, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής Προϋπολογισμού της τουρκικής βουλής.

Ο ίδιος ανέφερε πως «υπήρξε ένα ερώτημα σχετικά με το αν τα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτουμε είναι σε θέση να εκπληρώνουν τις αποστολές που είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε. Τα F-16 και τα F-4 που έχουμε επαρκούν για τις αποστολές που θα εκτελέσουμε», ωστόσο -όπως είπε- «κοιτάμε μπροστά, είχαμε αρχικά υποβάλει αίτημα για F-35», αλλά υπήρξαν κάποια προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Γιασάρ Γκιουλέρ, το κυριότερο είναι ότι η Τουρκία έχει δύο δικά της αεροσκάφη:

«Έχουμε το Hürjet -θα είναι το εκπαιδευτικό μας αεροσκάφος- αλλά θα είναι και μαχητικό αεροσκάφος. Ο κύριος στόχος μας είναι το KAAN, το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος. Θα κάνει την πρώτη του πτήση στο τέλος του έτους. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ότι πρέπει να το ξεκινήσουμε σήμερα, να το ολοκληρώσουμε αύριο και να το βγάλουμε στον διάδρομο μεθαύριο. Θα διαθέτουμε εγχώριο κινητήρα το 2028. Θα πετάξει με τον δικό μας κινητήρα το αργότερο το 2031-2032».

  • Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία:

Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε χθες Πέμπτη τη «βαθιά ανησυχία» της για το αεροπορικό πλήγμα σε ιορδανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γάζα που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι, τονίζοντας πως εναντιώνονται «στα πλήγματα εναντίον νοσοκομείων από τους αιθέρες».

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για το γεγονός πως υπήρξαν τραυματίες», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, εξαίροντας την «απίστευτη δουλειά» της ιορδανικής κυβέρνησης για να προσφέρει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα υπό πολιορκία που υφίσταται ασταμάτητα βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Προχθές Τετάρτη πλήγμα κοντά στο ιορδανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας τραυμάτισε επτά μέλη του υγειονομικού προσωπικού, σύμφωνα με το ιορδανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PETRA, προκαλώντας την έντονη αντίδραση και την καταδίκη του Αραβικού Συνδέσμου.

«Όπως έχουμε ήδη πει, δεν θέλουμε νοσοκομεία να βομβαρδίζονται από τον αέρα (…) και επαναλαμβάνουμε σε όλα τα μέρη πως πρέπει να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μειώνεται ο κίνδυνος για τους αμάχους», πρόσθεσε, αποφεύγοντας ωστόσο επιμελώς να καταδικάσει το πλήγμα.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε χθες Πέμπτη έρευνες στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, ψάχνοντας ένα-ένα τα κτίρια της δομής υγείας που κατ’ αυτόν αποτελεί κρησφύγετο της Χαμάς, παρά την παρουσία αρρώστων, τραυματιών, υγειονομικού προσωπικού και άμαχων εκτοπισμένων από τις εχθροπραξίες.

Η Ουάσιγκτον, η οποία προσφέρει μεγάλη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τον σύμμαχό της έπειτα από την επίθεση της Χαμάς, επιχειρηματολογώντας πως έχει υποχρέωση και καθήκον να αμυνθεί, ωστόσο τελευταία εκφράζει ανησυχία για τον τρόπο που διεξάγει επιχειρήσεις και τον ολοένα πιο βαρύ απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον τομέων της ισραηλινής επικράτειας με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας, που κυβερνά.

Κάπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του οποίου ορκίζεται πως θα «αφανίσει» τη Χαμάς, σφυροκοπεί ακατάπαυστα τον παλαιστινιακό θύλακο. Οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 11.500 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχους, ανάμεσά τους 4.710 παιδιά, κατά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες Πέμπτη την κυβέρνηση του Ισραήλ να λάβει «επειγόντως» μέτρα για να τερματιστεί η «εξτρεμιστική βία» εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Μπλίνκεν, από το Σαν Φρανσίσκο για τη σύνοδο της APEC, απηύθυνε την έκκληση αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Μπένι Γκαντς, ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης που έχει ενταχθεί στην κυβέρνηση πολέμου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν χειροπιαστά μέτρα για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στη Δυτική Όχθη, ιδίως για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπέδων εξτρεμιστικής βίας από πλευράς εποίκων», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Μάθιου Μίλερ.

Ο κ. Μπλίνκεν συζήτησε επίσης με τον κ. Γκαντς για τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να αφεθούν ελεύθεροι όμηροι της Χαμάς.

Ο κ. Γκαντς, κεντρώος πολιτικός, στρατηγός ε.α., συμφώνησε να ενταχθεί στην κυβέρνηση πολέμου υπό τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Ο επικεφαλής της ισραηλινής δεξιάς ηγείται κυβερνητικής συμμαχίας με κόμματα της άκρας δεξιάς, που υποστηρίζουν σθεναρά τον περαιτέρω εποικισμό της Δυτικής Όχθης.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τους λυπάμαι τους Αμερικανούς και το γράφω με κάθε ειλικρίνεια: Ένας διεφθαρμένος μικρός “Σουλτάνος” τους χορεύει στο ταψί και αυτοί υπακούουν… Είναι απλά επικίνδυνοι (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: