Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στα δελτία ειδήσεων του Action24 και του Omega: Θύμωσε ο Ερντογάν για την επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Κυπριακή Δημοκρατία… Θα τον συναντήσει στην Άγκυρα;

Ο ανταποκριτής του Action24 και του Omega Channel, Μιχάλης Ιγνατίου με την παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων, Εύη Φραγκάκη. Φωτογραφία via Action24




Όπως είναι ήδη γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν έκανε την έκπληξη, αλλά και πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, που πιθανότατα ήδη έχει θυμώσει τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Επέλεξε να κάνει ένα σταθμό στη Λάρνακα, στο αεροδρόμιο της πόλης, για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο.

Έτσι ξεκίνησε, ο Μιχάλης Ιγνατίου, την ανταπόκριση του στα δελτία ειδήσεων του καναλιού Action24 και του Omega Channel της Κύπρου. Ανέφερε σχετικά:

Ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι καλωσόρισε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για να συζητήσουν «τις κοινές μας προσπάθειες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας της Κύπρου σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις για την υποστήριξη αμάχων στη Γάζα».

  • Με τη δήλωση του αναγνώρισε τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στα ανθρωπιστικά θέματα.

Πρώτα απ’ όλα, ο κ. Μπλίνκεν ήθελε να ευχαριστήσει την Κύπρο για όσα έχει κάνει αθόρυβα το τελευταίο διάστημα. Βοήθησε σημαντικά στην εκκένωση χιλιάδων Αμερικανών πολιτών, που ήθελαν να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αυτή την ανθρωπιστική επιχείρηση βοήθησε σημαντικά και η ελληνική κυβέρνηση. Χιλιάδες Αμερικανοί χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο των Αθηνών για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο κ. Μπλίνκεν ήθελε να συζητήσει και την πρωτοβουλία της Λευκωσίας, που προβλέπει τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς την Γάζα. Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συμφώνησε και δέχθηκε την πρωτοβουλία του κ. Χριστοδουλίδη να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Λεμεσού για την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο κ. Μπλίνκεν, λοιπόν, ευχαρίστησε τον Κύπριο Πρόεδρο για την πρωτοβουλία του για τον “ανθρωπιστικό διάδρομο” και για τις συνομιλίες που έχει για τα θέματα της Γάζας, και για το γεγονός ότι “μιλάει με ολους”. Και όπως είπαμε και για την βοηθεια που δίνει η Λευκωσία στην Ουάσιγκτον για την εκκένωση των Αμερικανών υπηκόων.

Ο Αμερικανός υπουργός ενημέρωσε τον κ. Χριστοδουλίδη και για τις επαφες του στην περιοχη, ενόψει της επίσκεψης του στην Τουρκία. Μίλησαν επίσης για το Κυπριακό, για τα θέματα ενέργειας και την οικονομία σε σχεση με τις διμερείς σχέσεις και την πρωτοβουλία 3 συν 1, την τριμερή, δηλαδή, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

  • Σε ότι αφορά το ταξίδι του στην Τουρκία:

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα παραμένουν πολύ δύσκολες. Η αλήθεια είναι ότι συνεχίζεται η προσπάθεια των ΗΠΑ να επαναφέρουν την Τουρκία στον “ορθό δρόμο”, αλλά αυτό δείχνει να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Φαίνεται ότι “δεν υπάρχει ουσία” πια στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι θέσεις των δύο χωρών, στα πιο κρίσιμα θέματα, βρίσκονται πολύ μακριά. Εδώ ομιλούν για χάσμα.

Είναι γνωστό άλλωστε πόσο ενοχλημένοι είναι οι Αμερικανοί με την υποστήριξη του Ταγίπ Ερντογάν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις ο κ. Μπλίνκεν θα πάει απόψε στην Άγκυρα. Και το πρωί θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Με τα σημερινά δεδομένα ΔΕΝ θα γίνει ξεχωριστή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά, όπως βλέπουμε όλα αλλάζουν. Αλλά πάντα με τα σημερινά δεδομένα ΔΕΝ προβλέπεται πια. Άλλωστε, από τη στιγμή που ο κ. Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον οποίο δεν αναγνωρίζει, οι πάντες είναι βέβαιοι ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα αρνηθεί να συναντήσει τον κ. Μπλίνκεν.

Όμως, να έχουμε υπόψιν μας ότι ο Ερντογάν αλλάζει αποφάσεις στο δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το αεροπλάνο του κ. Μπλίνκεν από τη Λάρνακα πέταξε στο Ιράκ. Και από εκεί θα αναχωρήσει με προορισμό την Άγκυρα.

Επειδή κυκλοφόρησαν φήμες ότι το ταξίδι στην Τουρκία ακυρώθηκε, εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα απόψε θα πάει στην Τουρκία, για να συναντήσει αύριο τον Χακάν Φιντάν.

Διπλωματική πηγή μας είπε ότι το βασικό θέμα στην ατζέντα των αυριανών συνομιλιών είναι η Γάζα και ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οπωσδήποτε θα τεθεί από την αμερικανική πλευρά. Ο κ. Μπλίνκεν επιθυμεί να αναχωρήσει με την εξασφάλιση της υπόσχεσης ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα αποφασίσει τις επόμενες μέρες υπέρ της εισόδου της σκανδιναβικής χώρας στη Δυτική Συμμαχία.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ότι αυτό θα συμβεί. Διότι και ο Ερντογάν και ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής έχουν δηλώσει ότι δεν βιάζονται.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του Action24: Ο Μπλίνκεν στο σαράι του Ερντογάν… Γιατί διέψευσαν την αρχική πληροφορία; Γιατί οι Τούρκοι απέσυραν την αρχική διαρροή για την επίσκεψη; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: