H Κυπριακή Δημοκρατία αντιδρά -και καλώς πράττει-, αυτή η στάση είναι συνετή και θα πρέπει να τηρηθεί μέχρι τέλους: Όπλο των μικρών κρατών το βέτο στην Ε.Ε.

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απευθύνεται στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Λευκωσία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσφατα ενέκρινε οριακά τις προτάσεις για την τροποποίηση των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και πρόταση για την εγκατάλειψη της αρχής της ομοφωνίας (βέτο) αλλά και τα ζητήματα της λειτουργίας του Οργανισμού.

Αν και δεν αναμένεται να γίνει οτιδήποτε πριν τις Ευρωεκλογές του 2024, είναι σαφές πως οι διαδικασίες θα προωθηθούν τάχιστα. Όπως άλλωστε έχουν δηλώσει οι εισηγητές επιδίωξη είναι να τεθεί στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και από εκεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στους ηγέτες δηλαδή, το οποίο και θα αποφασίσει.

ΟΙ αλλαγές δεν αφορούν μόνο το βέτο, που είναι σημαντικό εργαλείο για τα μικρά κράτη. Και είναι σημαντικό για να μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα Οργανισμό διαφορετικών συμφερόντων και με ισχυρούς παίκτες. Πέραν από το βέτο λοιπόν, οι προτάσεις περιλαμβάνουν την αναθεώρηση στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  • Προτείνεται να εκλέγει το Κοινοβούλιο τον ή την Πρόεδρο της Επιτροπής και στη συνέχεια να επικυρώνει την εκλογή αυτή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – να αντιστραφεί δηλαδή η διαδικασία που ακολουθείται σήμερα.

Επίσης ζητούν να οριστεί μέγιστο όριο για τον αριθμό των Επιτρόπων (15, εκ περιτροπής μεταξύ των κρατών μελών), να μπορεί ο ή η Πρόεδρος της Επιτροπής να επιλέγει Επιτρόπους βάσει πολιτικών προτιμήσεων, διασφαλίζοντας παράλληλα τη γεωγραφική και δημογραφική ισορροπία, αλλά και να θεσπιστεί μηχανισμός πρότασης μομφής κατά μεμονωμένων Επιτρόπων.

Δεν θα έχουν, δηλαδή, όλα τα κράτη μόνιμο Επίτροπο. Οι μικροί θα έχουν εκ περιτροπής.

Είναι σαφές πως τα κράτη-μέλη δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα σε σχέση με τη συμμετοχή και πρωτίστως στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Είναι προφανές πως οι αλλαγές αυτές ισχυροποιούν τα μεγάλα κράτη σε βάρος των μικρών.

Ο στόχος, όπως λέγεται, είναι η καλύτερη λειτουργία της Ένωσης και για να ξεπεραστούν προβλήματα στις συζητήσεις για τη λήψη αποφάσεων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως τον λογαριασμό θα τον πληρώνουν τα μικρά κράτη, που θα περιοριστεί ο ρόλος τους.

Εξ όσων έγινε γνωστό η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στις χώρες που αντιδρούν. Αυτή η στάση είναι συνετή και θα πρέπει να τηρηθεί μέχρι τέλους. Γιατί έτσι εξυπηρετούνται τα κυπριακά συμφέροντα και παράλληλα και οι λαοί της Ευρώπης.

Η ενίσχυση των ισχυρών χωρών, που ανέλαβαν και πρωτοβουλίες συζήτησης του θέματος, οδηγεί στην αύξηση του δημοκρατικού ελλείμματος στην Ένωση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ένα συστημικό κόμμα θέλει να αλλάξει το σύστημα: Οι αλλαγές στο “κομμουνιστικό” ΑΚΕΛ της Κύπρου και η απώλεια 52.258 ψήφων σε μια δεκαετία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: