Ο Ερντογαν-ικός γκρίζος λύκος ντύθηκε… αρνάκι για τα μάτια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Τι είπε; Είμαστε αδέλφια που «μοιράζονται» την ίδια θάλασσα;

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ, Λευκωσία

Στην πολιτική δεν γίνονται θαύματα. Εποχικές, ευκαιριακές μεταλλάξεις, ναι. Αυτό επιχείρησε να υποβάλει και να προβάλει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Όλοι ανέμεναν, και ειδικά η ελληνική Κυβέρνηση, κάποια έκρηξη από τον απρόβλεπτο σουλτάνο. Και όμως: Ήταν όλο μέλια και σιρόπια, σε σημείο που αποκάλεσε τους Έλληνες, αδέλφια που «μοιράζονται» (ας προσεχθεί το ρήμα) την ίδια θάλασσα.

Κατά την πεντάωρη επίσκεψή του περίσσεψαν οι ευγένειες, οι θερμές προσαγορεύσεις και η εκδήλωση φιλικών προθέσεων, ώστε, τα όποια προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, να επιλυθούν ειρηνικά, με τερματισμό εντάσεων που κατ’ επανάληψιν οδήγησαν τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου.

Ονειρεύεστε; Ξυπνήστε, Έλληνες! Ο γκρίζος λύκος Ερντογάν, ναι, αυτός είναι, που αλυχτούσε και προειδοποιούσε ουρλιάζοντας ότι «θα έρθει ένα βράδυ» για να χτυπήσει την Ελλάδα. Τώρα «τα γύρισε» και είπε ότι αναφερόταν σε… τρομοκράτες.

Ο Ερντογάν συνεχίζει τις παραβιάσεις και τις αμφισβητήσεις στο Αιγαίο. Οι στρατηγοί και οι ναύαρχοί του απειλούν και ωρύονται ότι το Αιγαίο, οι υδρογονάνθρακές του και η Ανατολική Μεσόγειος, δηλ. και η Κύπρος, ανήκουν στην Τουρκία και τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συγκατάθεσή της.

  • Ο Ερντογάν προώθησε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αυτός προκαλεί τετελεσμένα στην Αμμόχωστο και επιδιώκει υφαρπαγή της «νεκρής ζώνης». Ο σουλτάνος εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και ήδη αλλοίωσε τη δημογραφική σύνθεση των κατεχομένων, που εποικίζει εργωδώς, με στόχο και τις ελεύθερες περιοχές.

Ο Ερντογάν εξέδωσε Νόταμ, που διχοτομεί το Αιγαίο για ασκήσεις μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 17 Δεκεμβρίου. Παράλληλα διεξήχθη πολυεθνική άσκηση στα βόρεια της Κύπρου και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ με τη συμμετοχή εννέα χωρών. Αθήνα και Λευκωσία κατάπιαν και αυτήν την πρόκληση με έναν υπέροχο διπλωματικό σκασμό. Για να μη χαλάσει το κλίμα, που εδώ και καιρό καλλιεργούν διά του κατευνασμού και του εξευμενισμού του τουρκικού θηρίου.

Είναι εμφανές ότι Αθήνα και Λευκωσία καίγονται κυριολεκτικά να διατηρηθεί το δήθεν «καλό κλίμα», με διακηρύξεις της ελληνικής Κυβέρνησης ότι «δεν κάνουμε βήμα πίσω όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Μετά την επίσκεψη Ερντογάν, κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας, που Μητσοτάκης και Ερντογάν υπέγραψαν, έλεγαν ότι είναι ένα «ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία -με τις υπογραφές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας- δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε ήρεμα νερά’’».

Ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε. Ο Ερντογάν θα τηρήσει τη δέσμευσή του; Αφού ενθυλακώσει όσα απαιτεί, θα φανεί στην πράξη και πολύ σύντομα η συμπεριφορά του. Για τρεις λόγους.

>Πρώτον, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αναίρεσε καμιάν από τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος – και της Κύπρου.

>Δεύτερον, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (6/12/2023), ήταν κυνικά ξεκάθαρος. Απέρριψε την ελληνική θέση για μία διαφορά μεταξύ των δύο χωρών και απαίτησε λύσηπακέτο:

«Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν», είπε, «εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μη μιλάμε για κάποια άλλα».

Ταυτόχρονα εξίσωσε την αναθεωρητική, επεκτατική Τουρκία με την Ελλάδα. Απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό, είπε ωμά: «Κυριάκο, φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε». Εδώ πρόκειται για την αποθέωση της ψευτιάς και της αήττητης τουρκικής στρεψοδικίας.

Πότε η Ελλάδα απείλησε την Τουρκία; Πότε η Τουρκία σταμάτησε να απειλεί την Ελλάδα; Και το ανεκδιήγητο επιμύθιο: «Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός μας, αλλά πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας στην οποία είμαστε μέλη. Επιπλέον, είμαστε γείτονες, θα παραμείνουμε γείτονες, πρέπει να σεβόμαστε αμοιβαία τα δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα ο ένας του άλλου. Ο ελληνικός λαός, με τον οποίο ζούμε μαζί εδώ και αιώνες, γνωρίζει καλά πόσο στοργικοί είμαστε όταν απλώνουμε το χέρι φιλίας».

  • Η τουρκική στοργή εκδηλώνεται… φιλικά με την απαίτηση για αρπαγή δεκάδων ελληνικών νησιών και με τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου.

>Τρίτον, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την επίσκεψή του στην Αθήνα για να καλοπιάσει και να στείλει μήνυμα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο στόχος του είναι διπλός: Να πάρει, επιτέλους, τα F-16, στο πλαίσιο της ενίσχυσης, όπως λέγει, της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Και να συνεχίσει να απομυζά δισεκατομμύρια από την ΕΕ, στην οποία ορκίζεται ότι θέλει να ενταχθεί, αλλά κανείς -πλην της Ελλάδος και της Κύπρου- δεν τον θέλει στους κόλπους της.

Πρόκειται, πλέον, γι’ ακόμα μια εκδήλωση της σουλτανικής πολιτικής εξαπάτησης του αντιπάλου που δουλεύει, όμως, αποτελεσματικά όταν έχει απέναντί της αφελείς, που πιστεύουν ή και πασκίζουν κυριολεκτικά να πείσουν ότι υπάρχει «καλό κλίμα» στις σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία.

Και ότι η χώρα του Αττίλα «άλλαξε», αφού ο Ερντογάν επικαλείται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν εφορμά υβριστικά εναντίον του Ισραήλ, που το κατηγορεί ως «κράτος-γενοκτόνο». Οι ίδιοι ανώνυμοι ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν ακόμα για τη Διακήρυξη Φιλίας:

«Είναι μια δήλωση προθέσεων, στην οποία και η Τουρκία δεσμεύεται για τους στόχους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών». Απλή ερώτηση προς την Αθήνα: Γιατί ο Ερντογάν απαιτεί να αναγνωρίσουμε τις «πραγματικότητες», δηλ. την τουρκική κατοχή της Κύπρου και τα δύο κράτη; Εμπίπτουν στο… Διεθνές Δίκαιο και στη Χάρτα του ΟΗΕ;

Η Αθήνα με ποιον νομίζει ότι έχει να κάνει; Με τον πρίγκιπα της Ουαλίας; Τι τραγωδία! Απέναντί της έχει έναν καθ’όλα απρόβλεπτο Ερντογάν, έναν αδίστακτο γκρίζο λύκο, που ντύθηκε, για τις ανάγκες του κινηματογραφικού έργου, «F-16-ΗΠΑ, ένταξη στην ΕΕ», την προβιά άσπρου προβάτου.

  • Αυτό το μαύρο πρόβατο και ο δολιοφθορέας της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Αυτός ο εχθρός καθετί του χριστιανικού.

Αυτός ο βάναυσος οδοστρωτήρας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτός ο σφαγέας της ελευθερίας των Ελλήνων της Κύπρου, των Αρμενίων, των Κούρδων, των Αλεβιτών. Αυτός ο γενοκτόνος και εθνοκτόνος εμφανίζεται ως ο υπερασπιστής αρχών και αξιών του Διεθνούς Δικαίου! Για να τελειώνουμε:

Μπορεί η Διακήρυξη Φιλίας να είναι «ιστορική», όπως την χαρακτηρίζουν Μητσοτάκης-Γεραπετρίτης. Όμως: Η τουρκική απειλή κατά της Ελλάδος και της Κύπρου είναι ενιαία, ασυγκράτητη, απέραντη και οσημέραι αδίστακτη. Συνεπώς, Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης, ας κρατούν πολύ μικρό καλάθι.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Γιατί οι τουρκοφοβικές Αθήνα και Λευκωσία ρίχνουν ξανά σωσίβιο στον πειρατή Ερντογάν; Ξυπνήστε… Έλεος, η Τουρκία δεν επιθυμεί κλίμα ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: