H κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία δεν είναι το ίδιο, όπως η κατοχή της Γάζας και της Ουκρανίας; Άνευ προηγουμένου ατόπημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το έγκλημα του Αττίλα (video)

Secretary of State Antony J. Blinken holds a press conference after attending a session of the Group of 7 Foreign Ministers meetings in Tokyo, Japan, November 8, 2023. Official State Department photo by Chuck Kennedy




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

“Ατόπημα ολκής”, χαρακτηρίζεται από διπλωματικές πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα η απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Vedant Patel, σε ερώτηση της Hellas Journal για την κατοχή της Κύπρου από την ισλαμική Τουρκία.

Πιστός στις εντολές για την πάση θυσία κάλυψη όλων των εγκλημάτων της Τουρκίας, ο κ. Πατέλ, δεν τόλμησε να κατηγορήσει τη χώρα του Αττίλα για την κατοχή του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αντίθετα προτίμησε να δώσει μία απάντηση, που χειροτέρεψε ακόμα την αμερικανική θέση αναφορικά με την κατοχή, που προκάλεσε η άνανδρη τουρκική εισβολή εναντίον της Κύπρου, στις 20 Ιουλίου του 1974. Είχε προηγηθεί το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών εναντίον του Προέδρου και Αρχιεπισκόπου Μακάριου.

Η ερώτηση της Hellas Journal ήταν στοχευμένη, καθώς συνέδεσε την τουρκική κατοχή, με την κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, ότι δήθεν “κάθε περίσταση είναι διαφορετική”!!!

Ο κ. Πατέλ ρωτήθηκε και για τα εμπόδια που θέτουν η Ουγγαρία και η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και για το θέμα αυτό ο αναπληρωτής εκπρόσωπος ήταν “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε”…

  • Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:

Μιχάλη, προχώρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ, Vedant. Είπατε πολλές φορές τις τελευταίες δύο ημέρες ότι είστε κατά της κατοχής της Γάζας από τους Ισραηλινούς. Πριν – αλλά όλοι το ξέχασαν, νομίζω. Είπατε ότι είστε κατά της κατοχής της Ουκρανίας από τους Ρώσους. Και κατά τη γνώμη μου, έχετε πολύ δίκιο που το λετε αυτό. Μπορούμε όμως να πούμε ότι είστε και ενάντια σε όλες τις καταλήψεις στον κόσμο; Για παράδειγμα, της κατοχής της Κύπρου από τους συμμάχους σας, τους Τούρκους;

ΠΑΤΕΛ: Μιχαήλ, κάθε περίσταση είναι διαφορετική και θα ήταν ακατάλληλο για μένα να προσφέρω ένα εύστοχο σχόλιο όπως αυτό για κάθε περίπτωση σε όλο τον κόσμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και μια άλλη ερώτηση, παρακαλώ.

ΠΑΤΕΛ: Ναι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε κάποια καλά νέα, ίσως, να μοιραστείτε μαζί μας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Για παράδειγμα, ή μπορείτε να μας πείτε εάν η Ουγγαρία έχει αφαιρέσει τα εμπόδια, εάν η Τουρκία αφαιρεί τα εμπόδια; Κάποια νέα;

ΠΑΤΕΛ: Αυτό είναι κάτι που οι διπλωμάτες μας στην Άγκυρα και την Ουγγαρία συνεχίζουν να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο. Ο υπουργός (Μπλίνκεν) το έθεσε αυτό (το θέμα) με τον Υπουργό Εξωτερικών Φιντάν στο ταξίδι του (στην Τουρκία). Φυσικά, αυτό είναι κάτι – δεν συγκρατήσαμε τη σημασία που δώσαμε στο να δούμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αισθανόμασταν εδώ και καιρό ότι οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο πλαίσιο του τριμερούς μνημονίου συνεννόησης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης έχουν εκπληρωθεί και ότι η Σουηδία είναι έτοιμη να γίνει σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ: 1:29:30

  • ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Michail, go ahead.

QUESTION:  Thank you.  Thank you very much, Vedant.  You said many times the last two days that you are against occupation of Gaza by the Israelis.  Before – but everybody forgot it, I think.  You said that you are against the occupation of Ukraine by the Russians.  And in my opinion, you are very right to say that.  But can we say that you are also against all the occupations in the world?  For example, of the occupation of Cyprus by your allies, the Turks?

MR PATEL:  Michail, each circumstance is different, and it would be inappropriate for me to offer a broad-brushed comment like that on every case across the world.

QUESTION:  And another question, please.

MR PATEL:  Yeah.

QUESTION:  Do you have any good news, maybe, to share with us about Sweden joining NATO, for example, or can you tell us if Hungary has removed the obstacles, if Türkiye removes the obstacles?  Any news?

MR PATEL:  This is something that our diplomats in Ankara and Hungary are continuing to work around the clock.  The Secretary raised this with Foreign Minister Fidan on his travels.  Of course, this is something – we have not held back the importance that we have placed on seeing that Sweden ascend to NATO as swiftly as possible.  We have long felt that the conditions laid out under the trilateral memorandum of understanding under the Madrid Summit have been met and that Sweden is ready to be a NATO ally.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν βάζει μπροστά την απόκτηση των F-16 (video): Οι Αμερικανοί “χορεύουν” γύρω από τις λέξεις για την άρνηση της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: