Φρανκ Μπόρμαν: Πέθανε o αστροναύτης που ηγήθηκε της θρυλικής αποστολής Apollo 8* Ο άνθρωπος που για πρώτη φορά «έχασε τη γη από τα μάτια του»

Η περίφημη φωτογραφία με την «Ανατολή της Γης». EPA/Bill Anders/NASA / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Πέθανε ο πρώην αστροναύτης της NASA Φρανκ Μπόρμαν, ο οποίος υπήρξε ο επικεφαλής την πρώτης διαστημική αποστολής Apollo 8, γύρω από τη Σελήνη.

Ο Μπόρμαν απεβίωσε στο Μπίλινγκς της Μοντάνα, σε ηλικία 95 ετών.

Υπήρξε μαζί με άλλους δύο αστροναύτες, ο πρώτος άνθρωπος που είδε ποτέ την «μακρινή πλευρά» της Σελήνης στην αποστολή Apollo 8 το 1968.

Στη ΝΑSA τον αποχαιρέτησαν ως «έναν από τους καλύτερους» και «έναν αληθινό Αμερικανό ήρωα» που ήταν πραγματικά αφοσιωμένος στη δουλειά του. «Την δια βίου αγάπη του για την αεροπορία και την εξερεύνηση ξεπερνούσε μόνο η αγάπη του για τη σύζυγό του Σούζαν».

To Apollo 8 ήταν μια κρίσιμη αποστολή καθώς ήταν η πρώτη φορά που οι άνθρωποι εγκατέλειψαν την τροχιά της Γης, «χάνοντας τον πλανήτη από τα μάτια τους».

Η αποστολή εκείνη είχε μεταδοθεί ζωντανά σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Μάλιστα η φωτογραφία της ανατολής της Γης, το «Earthrise» θεωρείται ότι ήταν πυροδότησε το περιβαλλοντικό κίνημα μιας ολόκληρης εποχής.

 

Η περίφημη αυτή φωτογραφία τραβήχθηκε σε εκείνη την αποστολή δείχοντας τη Γη αιωρούμενη πάνω από τη επιφάνεια της Σελήνης, από έναν άλλο συν-αστροναύτη του Μπόρμαν (δείτε τον σε μεγαλύτερη ηλικία στο βίντεο που ακολουθεί), τον Μπιλ Αντερς (εμφανίζεται επίσης στο βίντεο).

Η εικόνα θεωρήθηκε εμβληματική και συχνά της πιστώνεται ότι ήταν  αυτή που πυροφότησε το περιβαλλοντικό κίνημα που οδήγησε στη δημιουργία της Ημέρας της Γης.

Η καριέρα του Μπόρμαν ξεκίνησε στην Πολεμική Αεροπορία το 1950, υπηρετώντας ως πιλότος μαχητικών, επιχειρησιακός πιλότος και εκπαιδευτής.

 

Το ταλέντο του οδήγησε τη NASA να τους αναθέσει να διδάξει στη Σχολή Πιλότων Αεροδιαστημικής Έρευνας.

Πριν από την αποστολή Apollo, ο Μπόρμαν βρέθηκε στο διαστημόπλοιο Gemini 7 (το 1965), περνώντας 14 ημέρες σε χαμηλή τροχιά στη Γη.

Εισήχθη στο Hall of Fame των Αμερικανών αστροναυτών το 1993 και έδωσε το όνομά του σε ένα τμήμα της οδού ταχείας κυκλοφορίας μεταξύ Ιντιάνα και Ιλινόις.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Οι Αμερικανοί δεν θέλουν πλέον να πολεμήσουν για την πατρίδα τους: Κι η εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μειώνεται

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: