Εξι χρόνια ζωής κέρδος: Οκτώ μέτρα που μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση- Ερευνα

Image by Khusen Rustamov from Pixabay




Oμάδα επιστημόνων κατονόμασαν οκτώ μέτρα υγείας που μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης του σώματος κατά έξι χρόνια.

Η διατήρηση του σωματικού βάρους, του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο, ενώ παράλληλα διατηρείται υγιές πρόγραμμα ύπνου και διατροφής, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης κατά περίπου έξι χρόνια, λένε Αμερικανοί ειδικοί.

Μια μελέτη δείχνει ότι η τήρηση αυτών των μέτρων προάγει την καλή υγεία της καρδιάς, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό της βιολογικής γήρανσης έως και έξι χρόνια.

Τα ευρήματα, που βασίζονται σε δεδομένα από περισσότερους από 6.500 ενήλικες με μέση ηλικία τα 47, παρουσιάζονται στο συνέδριο Επιστημονικών Συνεδριών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) στη Φιλαδέλφεια.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι άνθρωποι με την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία ήταν περίπου έξι χρόνια νεότεροι βιολογικά – ο ρυθμός με τον οποίο γερνούσαν κάθε χρόνο στη ζωή – από την πραγματική τους ηλικία.

«Αυτά τα ευρήματα μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ χρονολογικής ηλικίας και βιολογικής ηλικίας και πώς ακολουθώντας συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο», δήλωσε ο Donald Lloyd-Jones, ο πρόεδρος της συγγραφικής ομάδας για το Life’s Essential 8, το εργαλείο αξιολόγησης της υγείας του AHA.

«Όλοι θέλουν να ζήσουν περισσότερο, αλλά το πιο σημαντικό, θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο υγιείς, ώστε να μπορούμε πραγματικά να απολαμβάνουμε και να έχουμε καλή ποιότητα ζωής για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια», δήλωσε ο Lloyd-Jones, πρώην εθελοντής πρόεδρος της AHA.

Το Life’s Essential 8 στοχεύει να ορίσει την υγεία της καρδιάς με βάση τέσσερα τροποποιήσιμα μέτρα τρόπου ζωής και τέσσερις τροποποιήσιμους δείκτες υγείας.

Για να μετρήσουν τη φαινοτυπική ή βιολογική ηλικία ενός ατόμου, οι ερευνητές έλεγξαν τον μεταβολισμό, τη λειτουργία των οργάνων και φλεγμονές.

Η φαινοτυπική επιτάχυνση ηλικίας είναι η διαφορά μεταξύ της βιολογικής ηλικίας του ατόμου και της πραγματικής ηλικίας, με υψηλότερες τιμές να υποδηλώνουν ταχύτερη βιολογική γήρανση.

Αφού έλαβαν υπόψη τους κοινωνικούς, οικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η υψηλότερη βαθμολογία Life’s Essential 8 – που σημαίνει καλή καρδιαγγειακή υγεία – συσχετίστηκε με μια βιολογική ηλικία περίπου έξι ετών νεότερη.

Ο συγγραφέας της μελέτης Nour Makarem, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Mailman School of Public Health στο Columbia University Irving Medical Centre, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Βρήκαμε ότι η υψηλότερη καρδιαγγειακή υγεία σχετίζεται με την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης, όπως μετράται από φαινοτυπική ηλικία.

«Βρήκαμε επίσης μια δοσοεξαρτώμενη συσχέτιση – καθώς η υγεία της καρδιάς αυξάνεται, η βιολογική γήρανση μειώνεται».

Ο Makarem είπε: «Η μεγαλύτερη συμμόρφωση με όλες τις μετρήσεις του Life’s Essential 8 και η βελτίωση της καρδιαγγειακής σας υγείας μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του σώματός σας και να έχει πολλά οφέλη στη συνέχεια».

Τα οκτώ μέτρα υγείας που κατονομάστηκαν από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία:

-Τρώτε μια υγιεινή διατροφή

-Να είστε πιο δραστήριοι

-Κόψε το κάπνισμα

-Κοιμηθείτε υγιεινά

-Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

-Έλεγχος της χοληστερόλης

-Προσέξτε το σάκχαρο του αίματος

-Ρυθμίστε την αρτηριακή πίεση

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Oι καινοτόμες βιολογικές μέθοδοι καταπολέμησης του Δάκου που προτείνει το Ελληνικό ΙΤΕ: Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: