Έτοιμο να πετάξει από την ΕΑΒ στην Κρήτη το 15ο «ελληνικό» F-16 Viper: Η Άγκυρα συνεχίζει να μετρά… αγχωμένη

FILE PHOTO: Πιλότος κοιτάζει το κόκπιτ σε F-16 Viper. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Το 15ο F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται στην φάση εκείνη της προετοιμασίας ώστε να πετάξει από την ΕΑΒ προς την «φωλιά» του, στην Κρήτη.

Ο πιθανός χρόνος απόδοσης του αεροσκάφους στην 340 Μοίρα έχει οριστεί μέσα στο επόμενο 48ωρο, εφόσον όλα πάνε καλά στις τελικές δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή, το 16ο αεροσκάφος, αφού τοποθετήθηκαν όλα τα kit της νέας διαμόρφωσης, μπαίνει και αυτό στον προγραμματισμό των δοκιμών, εδάφους και πτήσεων.

Παράλληλα, όσο ο καιρός περνά και οι ιπτάμενοι τηςΑαεροπορίας παίρνουν στα χέρια τους τη νέα πλατφόρμα, μαθαίνουν να εργάζονται ολοένα και περισσότερο με τα επιπλέον ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτει και βοηθά την αποστολή.

Με το «κιάλι» F-16 βλέπει η Τουρκία…

Αυτά συμβαίνουν επί ελληνικού εδάφους, καθώς από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, τουλάχιστον προς ώρας, κοιτάζουν την έκδοση Viper… με το κιάλι!

Από τη μια πλευρά η «παράταση» της συζήτησης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, από την Τουρκική Βουλή κι από την άλλη πλευρά η συμπεριφορά της Άγκυρας στο μείζον Μεσανατολικό ζήτημα που έχει προκύψει και την στήριξη που δίνει συνεχώς στην τρομοκρατική Χαμάς.

Και μπορεί στη γείτονα να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να ξεπεραστούν τα «σφάλματα» του παρελθόντος, ωστόσο οι ΗΠΑ, μπορεί επισήμως να λένε πως το θέμα των τουρκικών F-16 κινείται προς την θετική κατεύθυνση, όμως δεν ξεκαθαρίζουν ποια ακριβώς είναι αυτή. Οι κινήσεις καλής θέλησης και γειτονίας με την Ελλάδα, είναι ανάμεσα στα σημεία που βρίσκονται κάτω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το όλο θέμα.

  • Παρά το γεγονός της αισθητής μείωσης των καθημερινών εντάσεων, η Άγκυρα δεν απεμπολεί όλα όσα έχει χτίσει περισσότερο από 40 χρόνια και αναζητά διόδους μεθόδευσης των πάγιων αιτιάσεων, απέναντι στην Ελλάδα. Το βέβαιο είναι ότι το τουρκικό αεροπορικό επιτελείο έχει πλήρη συνείδηση των όσων συμβαίνουν το διάστημα αυτό, αλλά και όλα εκείνα που πρόκειται ν’ ακολουθήσουν. Διότι ως ιπτάμενοι και μηχανικοί, μέλη της Συμμαχίας γνωρίζουν ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία προηγείται σημαντικά στα θέματα αεροπορικής τακτικής της νέας πλατφόρμας.

Η αναμονή για τα «50άρια»

Και μάλιστα εφόσον ξεπεραστούν «σκόπελοι» που έχουν να κάνουν με το εξελικτικό πλαίσιο του σχεδιασμού της Πολεμικής Αεροπορίας, το θέμα των F-16 Block 50 στο οποίο αναφέρθηκε προ ημερών ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, πρόκειται να συμβάλει καθοριστικά στη δυναμική που απαιτείται για το μέλλον του αεροπορικού στόλου.

Βεβαίως απαντητική επιστολή από τις ΗΠΑ δεν έχει φτάσει ακόμα στο αεροπορικό επιτελείο, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα καθώς δεν πρόκειται για τα F-35, αλλά για την αναβάθμιση 38 αεροσκαφών του υφιστάμενου στόλου. Η Hellas Journal πρώτη είχε επισημάνει ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στο αεροπορικό επιτελείο και τους Αμερικανούς, εστιάζουν στον τρόπο με τον οποίο τα συγκεκριμένα μαχητικά δεν θα γίνουν F-16 Advanced, αλλά Viper.

Στις διαπραγματεύσεις υπάρχει και το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης που πολλές φορές έχει αναδειχτεί σε αποτρεπτικό παράγοντα για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος. Επιπλέον το θέμα των όπλων που αποδεσμεύονται παραμένει ένα διαρκές αγκάθι καθώς όλα εκείνα που ζητούνται, μένουν στα χαρτιά κι αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με τις ισορροπίες που διατηρούν οι ΗΠΑ στη νοτιοανατολική πτέρυγα για της Συμμαχίας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Εκθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στον σταθμό μετρό «Σύνταγμα» και παρουσίαση των Στρατιωτικών Σχολών από 21 έως 24 Νοεμβρίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: