Ερχεται επιδείνωση του καιρού, έκτακτο δελτίο αναμένεται να εκδώσει η ΕΜΥ για το Σάββατο: Ποιες περιοχές θα πλήξει το μετεωρολογικό «Π»

FILE PHOTO: Σύννεφα στην πόλη του Ναυπλίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού αναμένεται να εκδώσει την Πέμπτη η ΕΜΥ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Κικίλιας είπε ότι «αύριο στη μία το μεσημέρι η ΕΜΥ θα εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού», απαντώντας σε σχετική ερώτηση ενώ πυκνώνουν οι προβλέψεις μετεωρολόγων που εστιάζουν κυρίως στο επόμενο Σάββατο για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Μάλιστα πολλοί εξ αυτών χρησιμοποιούν τον γράμμα «Π» για να την περιγράψουν, καθώς τα έντονα καιρικά φαιμόμενα φαίνεται να κυκλώνουν τα βόρεια δυτικά και ανατολικά της χώρας, σχηματίζοντας έτσι το συγκεκριμένο γράμμα.

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για την εκδήλωση έντονων φαινομένων για τη σθυγκεκριμένη ημέρα.

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του μετεωρολόγου του Mega, Γιάννη Καλλιάνου στο Facebook, ο οποίος δηλώνει ότι ανηχυχεί για τον καιρό του επομένου Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος αναφέρει:

«Πρέπει να ομολογήσω ότι ανησυχώ για τον καιρό του προσεχούς Σαββάτου. Οι δείκτες αστάθειας για την ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερα ανεβασμένοι, που σημαίνει ότι οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι τόσο ισχυρές που θα οδηγήσουν πιθανότατα σε πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν θα βρέξει παντού με την ίδια ένταση. Για παράδειγμα, η Αττική θα είναι από τις περιοχές που θα δεχθεί πιο λίγο νερό σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Τα πιο έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, στα βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ αναμένεται να βρέξει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Επίσης, οι άνεμοι (νοτιάδες) θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ στα πελάγη (κυρίως στο Αιγαίο). Η κακοκαιρία αυτή θα έχει διάρκεια 24 ώρες.

Σας παραθέτω τους χάρτες βροχόπτωσης για το Σάββατο (πρωί, μεσημέρι, βράδυ και πρωί της Κυριακής), μιας και φαίνονται ξεκάθαρα με τα μωβ και τα κόκκινα χρώματα που θα είναι εντονότερες οι βροχοπτώσεις»

Για κακοκαιρία τύπου «Π» -ως προς την γεωγραφική της κατανομή κάνει λόγο και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, προβλέποντας έντονα καιρικά φαινόμενα σε μεγάλο τμήμα της χώρας.

Ο μετεωρολόγος του Open είναι πάντως σαφής λέγοντας πως δεν θα επηρεαστεί όλη η χώρα από τη μεταβολή του καιρού και έτσι σε αρκετές περιοχές το κλίμα θα παραμείνει ανοιξιάτικο.

Όπως εξήγησε, από την κακοκαιρία θα επηρεαστεί η δυτική Ελλάδα, τα βόρεια ηπειρωτικά, καθώς και το βορειοανατολικό Αιγαίο, σχηματίζοντας στον χάρτη το ελληνικό γράμμα «Π», καθώς περιοχές που βρίσκονται στο εσωτερικό του θα μείνουν ανεπηρέαστες. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό εκδηλώνεται κυρίως σε περιοχές της Ιταλίας και δεν μπορεί να περάσει την οροσειρά της Πίνδου για να εισέλθει πιο κεντρικά.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά την Παρασκευή, ωστόσο μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται ένα πιο οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας, που θα φέρει βροχές σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, η κακοκαιρία αναμένεται να περάσει γρήγορα.




Μεγάλο όγκο νερού το Σάββατο βλέπει και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος κατά τη σημερινή πρόγνωσή του.




«Την Πέμπτη αναμένονται τοπικές βροχές στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο και βέβαια νοτιάδες. Το σοβαρό καιρικό σύστημα με πολλές καταιγίδες και αρκετό νερό αναμένεται το Σάββατο από τα δυτικά, θα επηρεάσει μέχρι τη νύχτα του Σαββάτου σχεδόν όλη τη χώρα, με εξαίρεση την Κρήτη. Θα πνέουν και θυελλώδεις νοτιάδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Η αλλαγή του καιρού θα έχει διάρκεια μίας ημέρας», σημείωσε.

Δύο τραυματίες από κατάρρευση μεταλλικών ραφιών στο Εφετείο: Παράσταση διαμαρτυρίας των Δικαστικών Υπαλλήλων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: