Ένας «ανεπιθύμητος» επισκέπτης στο Βερολίνο: Από τι οφείλει να διαφέρει η γερμανική Δημοκρατία από το περιορισμένης εμβέλειας κοσμοείδωλο ενός Ταγίπ Ερντογάν

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Παρά τις οργισμένες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας και υπό τη σκιά του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς , πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βερολίνο, την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023.

Σημειωτέον ότι η πρόσκληση είχε διαβιβασθεί από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάιερ, στον Τούρκο πρόεδρο πολύ πριν από την τρομοκρατική επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, τον περασμένο Μάιο μετά την επανεκλογή του Ερντογάν στην προεδρία.

Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας-Τουρκίας είναι προσώρας τεταμένες λόγω της υποστήριξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την τρομοκρατική Χαμάς, την οποία ο ίδιος θεωρεί ως μια “ομάδα ανθρώπων που αγωνίζονται για την προστασία των εδαφών τους, για την πατρίδα τους”, όπως επίσης και λόγω των κατηγοριών που εκτοξεύει κατά της Δύσης, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας, σχετικά με την στάση τους στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

  • Δυσαρέσκεια επίσης προκάλεσε και η αναβολή ,χωρίς νέα ημερομηνία της συζήτησης και έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση την οποία ελέγχει πλήρως ο Τούρκος πρόεδρος, παρά τη σχετική δέσμευση της τουρκικής ηγεσίας.

Η πραγματοποίηση της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν παρά το τεταμένο και ψυχρό κλίμα έτυχε σχολιασμού από πολιτικούς αναλυτές οι οποίοι αποδίδουν την απόφαση της Καγκελαρίας κατά κύριο λόγο στις σημαντικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, στην απειλή της πλημμυρίδας των παράνομων μεταναστών από την Τουρκία, καθώς και στην ύπαρξη τριών εκατομμυρίων Τούρκων ψηφοφόρων που διαβιούν στη Γερμανία.

Γίνεται, επίσης, αναφορά και στα φοβικά σύνδρομα της Δύσης γενικά και την αδυναμία των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά ένα δικτάτορα ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ίσο με τους ηγέτες των υπερδυνάμεων και τη χώρα του ως σημαντική και απαραίτητη για την Ευρώπη και περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από ότι διαφάνηκε, το κλίμα κατά τις συναντήσεις του Τούρκου προέδρου με τον Πρόεδρο της Γερμανίας και τον Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς ήταν παγερό με τον Γερμανό Καγκελάριο να δηλώνει στην κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη ότι “δεν αποτελεί μυστικό” ότι διατηρεί πολύ διαφορετικές απόψεις στο θέμα της σύρραξης Ισραήλ-Χαμάς από τον Τούρκο πρόεδρο.

Είχε προηγηθεί ένας χείμαρρος κατηγοριών μπροστά στις κάμερες από τον Ερντογάν κατά του Ισραήλ και της Δύσης με ιδιαίτερα προσβλητικές για τη Γερμανία αναφορές. Με το γνωστό θεατρινίστικο του στυλ, δίχως ίχνος διπλωματικότητας και έμπλεος αλαζονείας ο νεο-οθωμανός Τούρκος ηγέτης προσπάθησε να λανσάρει στην καρδιά της Ευρώπης την εικόνα του ως προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως ηγέτη των ανά τον κόσμο μουσουλμάνων.

Η πρόκληση από μέρους του ήταν μεγάλη για να περάσει απαρατήρητη από τη Γερμανική κοινή γνώμη και τον τύπο. Η γερμανική εφημερίδα Zeit χαρακτήρισε την επίσκεψη ως “επαίσχυντη” ενώ κατηγόρησε τον Καγκελάριο Σόλτς για δείλια λόγω αποφυγής απόκρουσης των απαράδεκτων ενώπιο του δηλώσεων του Τούρκου προέδρου.

  • Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η άποψη της εφημερίδας Suddeutsch Zeittung :”Για τα ποινικά αδικήματα υπάρχει η Δικαιοσύνη. Σ αυτό ακριβώς οφείλει να διαφέρει η γερμανική Δημοκρατία από το περιορισμένης εμβέλειας κοσμοείδωλο ενός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν”.

Ως ανεμένετο, η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να θέσει θέμα αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter δεν καρποφόρησε με τους Γερμανούς να επικαλούνται ευγενικά τη μακρά διαδικασία για τη λήψη απόφασης για παραχώρηση από μέρους της χώρας της σχετικής έγκρισης.

Αναμένονται εξελίξεις στο θέμα της ανανέωσης της συμφωνίας για την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία καθώς και στο αίτημα της Άγκυρας για επέκταση της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και της απαλλαγής των Τούρκων πολιτών από την υποχρέωση εξασφάλισης βίζας για επισκέψεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

*Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από το θάνατο του Νεοκλή Σαρρή: Ένας εξαιρετικός Πανεπιστημιακός, ξεχωριστός Έλληνας και σπουδαίος Άνθρωπος που λείπει πολύ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: