Ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας του άσου της Λίβερπουλ Λουίς Ντίας ύστερα από πολυήμερη ομηρία

FILE PHOΤΟ: A person leaves the family home of Colombian soccer player Luis Diaz, where a large poster hangs with the image of his father, Luis Manuel Diaz, kidnapped on 28 October 2023, in Barrancas, department of La Guajira, Colombia, 03 November 2023. ΕPA/RICARDO MALDONADO ROZO




Οι αντάρτες του λεγόμενου «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (ELN) της Κολομβίας απελευθέρωσαν πατέρα του διάσημου ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ, Λουίς Ντίαζ, ο οποίος είχε απαχθεί στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Τοπικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν τον πατέρα του Ντίας σε έναν αεροδιάδρομο στην πόλη Βαλεντουπάρ στην επαρχία Σέσαρ της Κολομβίας αφού κατέβηκε από ελικόπτερο.

Η απαγωγή του Λουίς Μανουέλ Ντίας διέκοψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες της κυβέρνησης με τον ELN, οι οποίες ξεκίνησαν ξανά πέρυσι με την ελπίδα να τερματιστεί η συμμετοχή της ομάδας στην 60χρονη σύγκρουση της Κολομβίας, στην οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 450.000 άνθρωποι.

Οι δύο πλευρές ξεκίνησαν εξάμηνη κατάπαυση του πυρός τον Αύγουστο.

Η διαπραγματευτική αντιπροσωπεία της κυβέρνησης στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το ELN ανέφερε σε δήλωση ότι χαιρετίζει την απελευθέρωση και ότι ο Ντίας είναι σώος και αβλαβής, αλλά ότι η απαγωγή «δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ».

 

«Η τρέχουσα διαδικασία με τον ELN έχει προχωρήσει όσο καμία άλλη μέχρι σήμερα. Ανεξάρτητα, η αντιπροσωπεία μας θεωρεί ότι η απαγωγή του Λουίς Μανουέλ Ντίας έθεσε τον διάλογό μας σε κρίσιμη κατάσταση και γι’ αυτό έχει έρθει η ώρα να ληφθούν αποφάσεις για την εξάλειψη της απαγωγής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όλοι οι άνθρωποι που κρατούνται από τον ELN πρέπει να απελευθερωθούν, πρόσθεσε η δήλωση, αν και δεν έδωσε στοιχεία για τους ομήρους. Οι αντάρτικες ομάδες στην Κολομβία έχουν χρησιμοποιήσει ιστορικά την απαγωγή ως τακτική συγκέντρωσης χρημάτων και πίεσης.

Ο ELN ανέφερε πριν από μια εβδομάδα ότι θα απελευθέρωσε τον Ντίαζ, αλλά η απελευθέρωσή του καθυστέρησε εν μέσω αντιπαράθεσης μεταξύ της ομάδας και της κυβέρνησης. Οι αντάρτες είπαν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις παρεμπόδιζαν τις προσπάθειες απελευθέρωσης, κάτι που ο στρατός αρνήθηκε.

Η μητέρα του Ντίας, Σιλέινις Μαρουλάντα και ο πατέρας Λουίς Μανουέλ Ντίας, απήχθησαν από ένοπλους άνδρες καθώς οδηγούσαν στην επαρχία Λα Κουχίρα από σχεδόν δύο εβδομάδες. Η Μαρουλάντα αφέθηκε λεύθερη μέσα σε λίγες ώρες.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με διάφορες ένοπλες ομάδες, αλλά οι συζητήσεις με τον ELN είναι οι πιο προχωρημένες.

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: