Χοντρό χαλάζι και κύματα τεσσάρων μέτρων φέρνει το μετεωρολογικό «Π»: Ποιές περιοχές θα επηρεαστούν [χάρτες του Meteo – Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας]

FILE PHOTO: Καοκαιρία στην περιοχή του Ναυπλίου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Νεότερα στοιχεία για το κύμα κακοκαιρίας που, αρχής γενομένης από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής, αναμένεται ότι θα επηρεάσει τη χώρα το επόμενο 24ωρο δημοσιεύει ο ιστότοπος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, meto.gr.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Σε συνέχεια της πρωινής μας ενημέρωσης σχετικά με το κύμα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει τη χώρα το επόμενο 24ωρο, παραθέτουμε κάποια στοιχεία στα οποία συστήνεται να δοθεί προσοχή.

Α. Χαλαζοπτώσεις με πιθανότητα για χαλάζι σχετικά μεγάλου μεγέθους: Τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 03/11 στα Βόρεια Επτάνησα και την Ήπειρο και το Σάββατο 04/11 σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, και σε νησιωτικά τμήματα του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Χάρτης που δημοσίευσε το meteo.gr

Β. Υψηλός κυματισμός με σημαντικό ύψος κύματος άνω των 4 μέτρων το Σάββατο 04/11 στο Βόρειο Αιγαίο, λόγω των θυελλωδών νοτίων ανέμων, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί.

 

Χάρτης που δημοσίευσε το meteo.gr

 

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, προέβλεπε για την Παρασκευή (τις απογευματινές ώρες) τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα αρχίσουν να εκδηλώνονται στα βόρεια Επτάνησα, ενώ μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Ήπειρο, σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και κατά τόπους στα υπόλοιπα Επτάνησα, και τη δυτική Στερεά.




Τοπικές βροχές μικρότερης έντασης θα εκδηλωθούν επίσης στη Θράκη και σε νησιωτικά τμήματα του ανατολικού Αιγαίου. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν την εκδήλωση χαλαζοπτώσεων στη βορειοδυτική χώρα και τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Παράλληλα, οι άνεμοι που θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, θα ενισχυθούν στο Ιόνιο και στο βόρειο Αιγαίο στα επίπεδα των 5-6 Μποφόρ.




Για το Σάββατο

Αύριο Σάββατο, το μέτωπο θα διασχίσει τη χώρα κινούμενο προς τα ανατολικά. Μέχρι τις μεσημεριανές ώρες βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, και στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

  • Τον μεγαλύτερο όγκο νερού θα δεχτεί η Ήπειρος, ωστόσο ισχυρά θα είναι τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας, με το επεισόδιο βροχόπτωσης να κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική). Χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Παροδικές καταιγίδες αναμένονται στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας. Σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 7-8 Μποφόρ, συνοδεία υψηλού κυματισμού, άνω των τεσσάρων μέτρων. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Αύριο το απόγευμα τα φαινόμενα προοδευτικά θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά, όπου τοπικά θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες συνοδεία ισχυρών ανέμων. Από αύριο το βράδυ αναμένεται βελτίωση του καιρού.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι βελτιωμένος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και μόνο στην Ήπειρο και τα ορεινά της Πίνδου προβλέπονται λίγες βροχοπτώσεις και πιθανόν οι πρώτες ασθενείς χιονοπτώσεις σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

 

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης επικαιροποίησε η ΕΜΥ: Αλλάζει με βροχές και καταιγίδες από το απόγευμα της Παρασκευής ο καιρός [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: