Aνασχηματισμός στην Ουρουγουάη μετά το σκάνδαλο της χορήγησης διαβατηρίου σε διαβόητο βαρώνο ναρκωτικών

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Λουίς Λακάγιε Που. EPA/GASTON BRITOS




Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Λουίς Λακάγιε Που προχώρησε το σαββατοκύριακο σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ονομάζοντας νέους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, έπειτα από την πολεμική που προκάλεσε η υπόθεση της χορήγησης διαβατηρίου σε βαρόνο των ναρκωτικών.

Μερικές ώρες μετά την επιστροφή του από την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο συντηρητικός πρόεδρος ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως αποδέχθηκε τις παραιτήσεις του υπουργού Εσωτερικών Λουίς Αλμπέρτο Χέβερ και του υφυπουργού του Γκιγιέρμο Μασιέλ, καθώς και αυτήν του συμβούλου επικοινωνίας του Ρομπέρτο Λαφλούφ.

Την Τετάρτη, υπέβαλε την παραίτησή του ο επικεφαλής της ουρουγουανής διπλωματίας Φρανσίσκο Μπουστίγιο, αφού ήρθε στο φως καταγραφή που μοιάζει να δείχνει πως είχε επιδιώξει να αποκρύψει από τη δικαιοσύνη συζητήσεις για την επικινδυνότητα του ουρουγουανού βαρόνου των ναρκωτικών Σεμπαστιάν Μαρσέτ, ο οποίος είχε ζητήσει να του χορηγηθεί διαβατήριο.

Σε συνομιλία μέσω WhatsApp την 3η Νοεμβρίου 2021, που ήρθε στο φως στο πλαίσιο της έρευνας της ουρουγουανής εισαγγελίας για παρατυπίες στη διαδικασία έκδοσης του διαβατηρίου, ο δεύτερος τη τάξει του υπουργείου Εσωτερικών, ο Γκιγιέρμο Μασιέλ, είχε χαρακτηρίσει τον κ. Μαρσέτ «πολύ επικίνδυνο και σημαντικό narco (σ.σ. διακινητή ναρκωτικών)».

Η αποκάλυψη της συνομιλίας αναίρεσε την υπερασπιστική γραμμή του κ. Μπουστίγιο, ο οποίος ερωτηθείς για την υπόθεση στη Γερουσία την 22η Αυγούστου 2022 είχε πει: «Τον Νοέμβριο (του 2021), γνώριζε κανένας απ’ όλους μας ποιος ήταν ο Μαρσέτ;»

Ο Σεμπαστιάν Μαρσέτ, φυγάς σήμερα, ζήτησε ουρουγουανό διαβατήριο τον Οκτώβριο του 2021 και το έλαβε στα τέλη του Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, ενώ κρατείτο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διότι αποπειράθηκε να φύγει από τη χώρα με πλαστό παραγουανό διαβατήριο.

Η υφυπουργός Εσωτερικών την εποχή, η Καρολίνα Άτσε, η οποία κατέθεσε στις αρχές, δήλωσε εξάλλου ότι ο κ. Λαφλούφ είχε ζητήσει τον Νοέμβριο του 2022 από την ίδια και από τον κ. Μασιέλ να «διαγράψουν» τη συνομιλία αυτή.

Ο πρόεδρος παραδέχθηκε το Σάββατο ότι είχε ζητήσει από τον σύμβουλό του να συναντηθεί με τον κ. Μασιέλ και με την κυρία Άτσε, όμως πρόσθεσε πως δεν πέρασε παρά για «δυο λεπτά», για να τους χαιρετήσει και δεν συμμετείχε στη συνάντηση. «Έχω ήσυχη συνείδηση», τόνισε.

Είπε επίσης πως έχει τη «βαθιά πεποίθηση» πως κανένας από τους τέσσερις αξιωματούχους που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους εξαιτίας της υπόθεσης «δεν είχε νομική ευθύνη για την έκδοση του περίφημου διαβατηρίου».

«Διακινητής ναρκωτικών ή μη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έπρεπε να του δοθεί διαβατήριο», πρόσθεσε.

Εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ο Σεμπαστιάν Μαρσέτ δεν καταζητείτο από τη δικαιοσύνη, παρότι είχε φυλακιστεί το 2018 για διακίνηση ναρκωτικών. Σήμερα, εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψής του από την Ιντερπόλ, που έχει εκδοθεί από τις αρχές της Ουρουγουάης για διακίνηση ναρκωτικών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε πως νέος υπουργός Εσωτερικών θα είναι ο Νικολάς Μαρτινέλι και νέος υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Ομάρ Παγανίνι, τον οποίο θα αντικαταστήσει στο πρότερο αξίωμα η Ελίσα Φάσιο.

Mε πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: