Αέρας νέας αποχώρησης στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις πολιτικής συμβίωσης των 6+6 με την ηγεσία του κόμματος…[video]

FILE PHOTO: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Μετά από πολύωρη συζήτηση που είχαν την Κυριακή τα μέλη της ομάδας των 6+6 του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν ή όχι στο κόμμα, τελικά δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα.

Κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη αυτής την νέας ηγετικής ομάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η πανελλαδική τηλεδιάσκεψη των στελεχών της ομάδας Αχτσιόγλου που βρισκόταν σε συνεδρίαση από το πρωί, φέρεται ότι εξέτασε όλα τα πιθανά σενάρια για τις επόμενες κινήσεις τους.

«Η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα», σημειώνουν πηγές της ηγετικής ομάδας όσων συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση των «έξι συν έξι», στην οποία έλαβαν μέρος περισσότερα από 1.000 στελέχη από όλη την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ειδικότερα ότι «η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις». Τονίζουν ότι «η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης» και πως «υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα». Καταληκτικά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Τα 2 βασικά ζητήματα που οδηγούν τους 6+6 στην έξοδο. σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, εστιάζεται στο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα στελέχη στάθμιζαν τις αποφάσεις τους. Οι περισσότερες από τις εισηγήσεις είναι υπέρ της εξόδου απλά υπάρχει μια διακύμανση ως προς τον χρόνο και τον οδικό χάρτη και τους όρους που αυτή η αποχώρηση θα πρέπει να υλοποιηθεί.




Στη συνεδρίαση εκφράστηκαν εισηγήσεις υπέρ της εξόδου από κορυφαία στελέχη όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Μερόπη Τζούφη με τις επισημάνσεις του Ηλιόπουλου περί «βούρκου» και «μετάλλαξης» να έχουν μεγαλύτερη σημασία καθώς ως μετριοπαθές πρόσωπο ήταν εκείνο που ο Αλέξης Τσίπρας διάλεξε ως δίαυλο για να επικοινωνήσει με την ομάδα 6+6.

Η Έφη Αχτσιόγλου προέκρινε το σενάριο της εξόδου ωστόσο επισημαίνει ότι πρέπει να δουν και ποιο είναι το πλαίσιο αυτής της αποχώρησης, πώς δηλαδή θα απαντήσουν στις ανάγκες της Αριστεράς.

Ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι προσωπικό, αλλά πολιτικό, ότι τους ενδιαφέρει η προστασία του μέλλοντος του χώρου που εκπροσωπούν και τα επόμενα βήματα είπε ότι θα πρέπει να είναι σταθερά και να μην είναι άλμα εν κενό.

Αποχώρηση της νεολαίας

Με κείμενο γνωστοποιήθηκε και η αποχώρηση μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ενώ αναμένονται νέο «κύμα εξόδου» οργανώσεων της Νεολαίας τις επόμενες ημέρες.

«Από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας ήταν ο διορισμός νέων προσώπων σε θέσεις ευθύνης και η ανακοίνωση διαγραφών από τα social media, παρακάμπτοντας συνολικά τα όργανα και τις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος. Η αδιαμεσολάβητη σχέση αρχηγού-λαού, με περιθωριοποίηση των αντιπροσωπευτικών οργάνων, δεν είναι ανώτερη μορφή δημοκρατίας, αλλά η πεμπτουσία ενός επικίνδυνου λαϊκισμού», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ άλλων προσθέτουν:

«Αποκορύφωμα αποτέλεσε το διάγγελμα του νέου Προέδρου στο οποίο πρότεινε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος σε σχέση με τις διαγραφές. Η ομιλία του στην Κ.Ε. αποτέλεσε μια διχαστική τοποθέτηση, προσβάλλοντας με ύβρεις την ιστορία και τους αγώνες του χώρου, και επιβεβαιώνοντας ένα αυταρχικό μοντέλο λειτουργίας της νέας ηγεσίας, όπου επικρατεί μόνο μία άποψη, αυτή που εκφράζεται από τον πρόεδρο.

Ταυτόχρονα, η αρχηγοκεντρική απεύθυνση, η απουσία του κόμματος από κινηματικές διεργασίες και η ρευστοποίηση των δομών του, στέρησε τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με την κοινωνία και τις δυναμικές που αναπτύχθηκαν. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, ο ΣΥΡΙΖΑ να αδυνατεί να αντιληφθεί την κοινωνική κίνηση και πολύ περισσότερο να την επηρεάσει, ενώ στην ίδια τη βάση του κόμματος δεν υπήρχε κανένα σχέδιο οργανωμένης παρέμβασης στη κοινωνία». (…)

«Για τους παραπάνω λόγους γίνεται αντιληπτό ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί έναν χώρο σύνθεσης διαφορετικών απόψεων και παραδόσεων της αριστεράς, δεν μπορεί να αποτελέσει τον χώρο ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου που θα εκφράζει τις σύγχρονες ανησυχίες και διεκδικήσεις της νέας γενιάς και όσων υφίστανται κάθε είδους εκμετάλλευση. Δεν είμαστε διατεθειμένες και διατεθειμένοι να δώσουμε με τη παρουσία μας άλλοθι στην τελική μετάλλαξη του κόμματος και αποχωρούμε από το κόμμα το οποίο υπηρετήσαμε και ήταν κάποτε στη πρωτοπορία της κινηματικής και κυβερνώσας Αριστεράς».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ολο και πιο μακριά οι 6+6 από τον ΣΥΡΙΖΑ: Για «βούρκο» μιλά ο Νάσος Ηλιόπουλος, μαζικές αποχωρήσεις στη νεολαία Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: