To σχέδιο των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ και οι «δοκιμαστικές» εισβολές στη Γάζα

Ακόμη και οι έφεδροι που είχαν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ, εδώ και 20 μέρες που κλήθηκαν εκ νέου να φορέσουν τα χακί και να ενταχθούν στις μονάδες τους, εκπαιδεύονται ώστε να επανέλθουν στην απαιτούμενη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ώστε στη συνέχεια να μετακινηθούν στην πρώτη γραμμή. Πηγή: Χ IDF (https://twitter.com/IDF)




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Οι εικόνες με τμήματα του μηχανικού να έχουν περάσει το συρματόπλεγμα που χωρίζει το Ισραήλ από την βόρεια Γάζα δείχνουν ότι οι προετοιμασίες του εδάφους δεν σταματούν και ότι το Τελ Αβίβ δεν πρόκειται να κάνει πίσω, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, για τον περιορισμό των επεισοδίων και κατάπαυση του πυρός.

 

Στον αντίποδα, οι τρομοκράτες της Χαμάς με την απόπειρα της καταδρομικής, αμφίβιας ενέργειας που επιχείρησαν να κάνουν στέλνουν ένα μήνυμα προς το Τελ Αβίβ, πως ούτε υπολογίζουν τις απώλειες, ούτε ενδιαφέρονται για την κατάπαυση του πυρός καθώς θεωρούν ότι η «νόμιμη» αντίσταση είναι αυτή που θα τους δικαιώσει.

Την ίδια στιγμή, όμως, στην Βόρεια Γάζα εκείνο που προκύπτει σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων είναι πως οι μικρής κλίμακας επιχειρήσεις από την πλευρά των Ισραηλινών έχουν ξεκινήσει με μια πολυσυλλεκτική προσπάθεια.

Το σφυροκόπημα της ισραηλινής αεροπορίας όλο αυτό το διάστημα δεν είχε να κάνει μόνο με την εξουδετέρωση στελεχών της Χαμάς ή με εγκαταστάσεις μέσα στις οποίες η τρομοκρατική οργάνωση κρύβει κέντρα διοίκησης, πυρομαχικά, οπλισμό, ρουκέτες, κ.α.

Μέσα από αυτούς τους βομβαρδισμούς οι Ισραηλινοί γνωρίζουν ότι εξουδετερώνονται επίσης είτε παγιδευμένα κτήρια, είτε και οδικές αρτηρίες στη Β. Γάζα, στις οποίες η Χαμάς είχε τοποθετήσει ήδη εκρηκτικά ώστε πιθανά να χτυπήσει Ισραηλινή φάλαγγα.

 

Παράλληλα, οι μικρής ή μεσαίας κλίμακας «εξορμήσεις» τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων των Ισραηλινών στην Β. Γάζα θεωρούνται ξεχωριστές για κάθε ομάδα των SOF.

Άλλα τμήματα είναι επιφορτισμένα με την συλλογή πληροφοριών, την πλήρη χαρτογράφηση δρομολογίων ασφαλείας ή και με τον εντοπισμό και την έστω μερική εκκαθάριση υπόγειων στοών. Και ορισμένα τμήματα με την ευθεία ανταλλαγή πυρών- εκκαθάριση ορισμένων μέτρων περιοχής ώστε να προχωρήσουν τα στελέχη της ταξιαρχίας που έχουν ταχθεί πρώτα στο πεδίο.

Αυτά τα στελέχη μόλις περάσουν από το συρματόπλεγμα ως πρώτη αποστολή έχουν τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τις δυνάμεις που πρόκειται ν’ ακολουθήσουν από την ώρα που θα δοθεί το πράσινο φως των διευρυμένων επιχειρήσεων εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Η χερσαία επέμβαση θα εξαφανίσει ή θα γιγαντώσει την τρομοκρατία;

Τα παραπάνω βεβαίως δεν γίνονται δίχως απώλειες για τον Ισραηλινό στρατό ο οποίος εδώ και 20 μέρες έχει αντιληφθεί καλύτερα από τον καθένα που θέλει να παρεμβαίνει, ότι αν η χερσαία επέμβαση δεν επιτευχθεί θα υπάρξει ένα ισχυρό πλήγμα γοήτρου για το Τελ Αβίβ.

Και όσο οι Ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν επί του παρόντος μέτρο προς μέτρο στην Βόρεια Γάζα, το ερώτημα που εγείρεται είναι πώς με την χερσαία επέμβαση το Τελ Αβίβ θα πετύχει την εξαφάνιση της Χαμάς.

  • Μπορεί με τον τρόπο αυτό ν’ αφανιστεί η τρομοκρατική οργάνωση που για δεκαετίες και αμέτρητες φορές έχει παρασύρει τον Παλαιστινιακό λαό σ’ ένα διαρκές αιματοκύλισμα ή μήπως η χερσαία επέμβαση -την οποία θα συνοδεύουν ίσως οι πιο ακραίες εικόνες πολεμικής σύγκρουσης- θα λειτουργήσει ως η πράξη που θα οπλίσει το χέρι ακόμα και του απλού, ειρηνιστή Παλαιστινίου που θα θελήσει να φορέσει στο μέτωπο το πράσινο μαντήλι της Χαμάς;

Το ίδιο ισχύει σαφώς και στην περίπτωση διεύρυνσης του μεσανατολικού μετώπου και τότε μάλιστα ο φόβος της τρομοκρατίας θα φωλιάσει εκ νέου στη Δύση η οποία εδώ και χρόνια έχει παλέψει ώστε να περιορίσει τα χτυπήματα σε ευρωπαϊκές πόλεις από «μοναχικούς λύκους» που ασπάζονται τον ISIS.

Και κανείς δεν μπορεί να αφήνει στην άκρη το γεγονός της ομηρίας των περίπου 220 κρατουμένων από την Χαμάς, η οποία χτύπησε την 7η Οκτωβρίου κυρίως αμάχους, την ώρα που ήταν στα κρεβάτια τους. Είκοσι ημέρες μετά οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ προσπαθούν να συλλέξουν κάθε πολύτιμο στοιχείο που τους αφορά, ώστε να οργανωθεί με τον καλύτερα δυνατό τρόπο η απελευθέρωσή τους.

Σαφώς και οι όμηροι αποτελούν στην παρούσα στιγμή τον ζωντανό διαπραγματευτικό κρίκο της υπόθεσης αυτής και το Ισραήλ ως στόχο έχει θέσει να τους κρατήσει ζωντανούς και να τους πάρει πίσω στο Τελ Αβίβ.

Την ίδια στιγμή ωστόσο με αρκετά διλλήματα σε πολιτικό, διπλωματικό επίπεδο αλλά και στο πεδίο, το Ισραήλ όπως σημειώνεται μέσω των δηλώσεων που κάνουν σε όλα τα δίκτυα κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και αξιωματικοί του στρατού, δεν έχει άλλον δρόμο από εκείνον της πλήρους αποκατάστασης του κύρους του ως κράτος και ως δύναμη ασφαλείας στη Μ. Ανατολή.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τι πραγματικά σημαίνει η καθυστέρηση στην επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα: Η αντιαεροπορική ομπρέλα που απλώνουν οι ΗΠΑ ενισχύει τον φόβο για μια σύγκρουση άνευ προηγουμένου στη Μέση Ανατολή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: