Τι πραγματικά σημαίνει η καθυστέρηση στην επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα: Η αντιαεροπορική ομπρέλα που απλώνουν οι ΗΠΑ ενισχύει τον φόβο για μια σύγκρουση άνευ προηγουμένου στη Μέση Ανατολή

Το αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ είναι “τρίδυμο” και αποτελείται από το γνωστό Iron Dome, το Arrow & το Devid’s Sling. Πηγή εικόνας : Χ IAF (https://twitter.com/IAFsite)




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Η διεύρυνση της αντιαεροπορικής ομπρέλας είναι ένας ακόμη λόγος που βάζει φρένο στην χερσαία επίθεση των Ισραηλινών.

Μάλιστα όπως γράφεται τις τελευταίες ώρες, το Τελ Αβίβ φέρεται να δέχτηκε την πρόταση της Ουάσιγκτον, να καθυστερήσει την επέμβαση από ξηρά, θάλασσα και αέρα, στην Γάζα.

Ο λόγος είναι ότι οι Αμερικανοί θέλουν να προλάβουν να στηθεί το πλέγμα ασφαλείας που αφορά τόσο τον εναέριο χώρο του Ισραήλ, όσο και στρατιωτικές εγκαταστάσεις που φιλοξενούνται αμερικανικές δυνάμεις στη Μ. Ανατολή.

Οι Αμερικανοί ήδη έχουν μεταφέρει συστοιχίες του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot αλλά και Iron Dome, σαν αυτό της Ισραηλινής αεράμυνας, ενώ έχουν τροφοδοτήσει τους Ισραηλινούς και με επιπλέον πυραύλους για τον «Σιδερένιο Θόλο».

Και επειδή ακριβώς το Iron Dome «τρυπήθηκε» από τις χιλιάδες ρουκέτες της Χαμάς, που ρίχτηκαν όλες μαζί, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να διακινδυνεύσει κανείς Αμερικανός που βρίσκεται σε αποστολή στη ευρύτερη περιοχή, ιδίως αν το φυτίλι της Μ. Ανατολής, ξεπεράσει τα σύνορα του Ισραήλ.

  • Ήδη έχουν καταγραφεί σποραδικές επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις Αμερικανών στη Συρία και το Ιράκ ενώ επιθέσεις έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και στην Ιορδανία όταν οι Μουσουλμάνοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις διαρκείς επιθέσεις του Ισραήλ προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά συνέπεια τα αντιαεροπορικά συστήματα των ΗΠΑ αναπτύσσονται και «κουμπώνουν» με το τρίδυμο αεράμυνας του Τελ Αβίβ, που αποτελείται από το Iron Dome, το Arrow, το David’s Sling.

Για τον «Σιδερένιο Θόλο» πολλά ειπώθηκαν εδώ και σχεδόν 20 μέρες που διαρκώς αναχαιτίζει τις επιθέσεις της Χαμάς, όμως και τα άλλα δυο αντιαεροπορικά συστήματα έχουν το καθένα ξεχωριστές αποστολές. Το Arrow είναι αυτό που εξουδετερώνει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που απειλούν το Ισραήλ. Το David’s Sling προορίζεται για να καλύπτει τις ανάγκες αναχαίτισης μέσου βεληνεκούς.

Οι IDF έχουν δηλώσει πως το ποσοστό εξουδετέρωσης των εναερίων απειλών από ρουκέτες της Χαμάς είναι ιδιαίτερα υψηλό και μέσα από αυτό το τρίδυμο έχουν σωθεί ζωές και περιουσίες.

  • Οι Αμερικανοί έχουν αντιληφθεί δυο σημαντικά στοιχεία. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από αυτό που ονομάστηκε «χερσαία επέμβαση». Και το δεύτερο πως εφόσον το Τελ Αβίβ περάσει στο επόμενο στάδιο, οι μουσουλμανικές χώρες που έχουν δηλώσει αλληλεγγύη στους Παλαιστινίους, θα «σημαδέψουν» το Ισραήλ και θα ανοίξουν τις πύλες της κολάσεως στη Μέση Ανατολή.

Οι κινήσεις που γίνονται άλλωστε από τις ΗΠΑ, εδώ και περίπου 20 μέρες, μαρτυρούν την ανησυχία και το διαρκές επίπεδο συναγερμού που ανεβαίνει δραματικά.

Η αρχική αποστολή του αεροπλανοφόρου Φορντ και των ισχυρών μονάδων επιφανείας που το συνοδεύουν, η δεύτερη αποστολή του αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ με αρμάδα καταδρομικού και αντιτορπιλικών, η μετακίνηση τρίτου αεροπλανοφόρου στην περιοχή του Κόλπου, ήταν κινήσεις όχι απλώς εντυπωσιασμού ή επίδειξης ισχύος. Οι Αμερικανοί με τον τρόπο αυτό ήδη έχουν απλώσει πλέγμα αντιαεροπορικής άμυνας εκατοντάδων ναυτικών μιλίων, συν βεβαίως την ισχύ που τους προσδίδουν τα μαχητικά αεροσκάφη των αεροπλανοφόρων ή κι εκείνα του ηλεκτρονικού πολέμου.

Επιπλέον οι μετασταθμεύσεις αεροσκαφών F-16 σε όμορες χώρες στη Μ. Ανατολή, η μετακίνηση τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων καθώς και μεταφορικών αεροσκαφών, πολλών τύπων και δυνατοτήτων, ακόμη και στην Ελλάδα, σε Σούδα και Ελευσίνα, είναι σημεία της ευρείας ενίσχυσης που επιχειρείται από τις ΗΠΑ ώστε να μπορεί η ίδια ν’ ανταπεξέλθει σε μια τυχόν διεύρυνση του μετώπου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Οι όμηροι της υπόγειας «πολιτείας» της Χαμάς συγκρατούν το Ισραήλ από το επόμενο βήμα: Στρατηγός των αμερικανικών SOF με εμπειρία από Ιράκ και Αφγανιστάν στο Τελ Αβίβ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: