Το Πακιστάν διώχνει με τη βία 1,7 εκατ. Αφγανούς αν και πολλοί από αυτούς γεννήθηκαν εκεί: Έκκληση του ΟΗΕ για την προστασία των πολιτικών προσφύγων [videos]

epa10950309 Pakistani authorities destroy illegal settlements built by the Afghan refugees, on the eve of the deadline to expel illegal immigrants, in Islamabad, Pakistan, 31 October 2023. EPA/SOHAIL SHAHZAD




Δυτικές πρεσβείες στο Ισλαμαμπάντ και τα Ηνωμένα Έθνη καλούν το Πακιστάν να εντάξει στο σχέδιο για την απέλαση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής τρόπο για την ταυτοποίηση και προστασία των Αφγανών που κινδυνεύουν να υποστούν δίωξη στην πατρίδα τους, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters.

Το Ισλαμαμπάντ έχει θέσει ως χρονικό όριο την 1η Νοεμβρίου για την έναρξη των απελάσεων, που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδίωξη 1,7 εκατομμυρίου Αφγανών από το Πακιστάν επί συνόλου 4 εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών από το Αφγανιστάν που ζουν στην χώρα.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα πλήρες σύστημα και μηχανισμό για την διαχείριση και καταγραφή ανθρώπων που διατρέχουν τον άμεσο κίνδυνο να διωχθούν, αν αναγκασθούν να επαναπατρισθούν», δήλωσε στο Reuters ο Καϊσέρ Χαν Αφρίντι, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο Πακιστάν.

«Διότι δεν μπορούν να επιστρέψουν, δεν μπορούν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν γιατί η ελευθερία τους ή η ζωή τους μπορεί να κινδυνεύει».

Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες που ζουν στο Πακιστάν έχουν κατευθυνθεί προς τα σύνορα με το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές, λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της 1ης Νοεμβρίου που έχει θέσει το Ισλαμαμπάντ για να εγκαταλείψουν την χώρα πριν απελαθούν.

Η πακιστανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι από αύριο οι Αφγανοί χωρίς άδεια παραμονής θα συλλαμβάνονται, θα οδηγούνται σε κέντρα κράτησης για λίγες ημέρες και θα απελαύνονται στο Αφγανιστάν.

«Χιλιάδες αφγανοί πρόσφυγες περιμένουν την σειρά τους για τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και ο αριθμός τους αυξάνεται», δήλωσε στο AFP ο Ισράντ Μοχμάντ, κυβερνητικός αξιωματούχος στο συνοριακό πέρασμα του Τορχάμ, βασικό πέρασμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Συνολικά, περισσότεροι των 100.000 αφγανών μεταναστών έχουν ήδη επιστρέψει στο Αφγανιστάν από την ανακοίνωση του σχεδίου του Ισλαμαμπάντ στις αρχές του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Αποφάσισα να φύγω για να αποφύγω τις ταπεινώσεις από τις πακιστανικές αρχές», εξήγησε ο Ζουλφικάρ Χαν, γιος αφγανών προσφύγων γεννημένος σε καταυλισμό του Πεσαβάρ, όπου γενιές Αφγανών έχουν ζήσει σε προσωρινές κατοικίες.

Αν και η τοπική αστυνομία διαβεβαιώνει ότι δεν έχει προχωρήσει σε συλλήψεις, στο Καράτσι, αφγανοί πρόσφυγες δηλώνουν ότι εδώ και πολλές ημέρες αντιμετωπίζουν αστυνομικές επιδρομές και συλλήψεις και γίνονται θύματα παρενοχλήσεων και εκβιασμών.

Δικηγόροι και ακτιβιστές καταγγέλλουν πρωτοφανή καταστολή και ζητούν από την κυβέρνηση να αφήσει χρονικό περιθώριο στους μετανάστες, ορισμένοι από τους οποίους ζουν εδώ και δεκαετίες στο Πακιστάν, έχοντας γεννηθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκεί, για να φύγουν με αξιοπρέπεια.

«Η κυβέρνηση του Πακιστάν προσφεύγει σε απειλές, κακομεταχείριση, σύλληψη και κράτηση για να αναγκάσει τους αφγανούς αιτούντες άσυλο χωρίς νόμιμη άδεια παραμονής να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν ή να αντιμετωπίσουν την απέλαση», καταγγέλλει η Human Rights Watch.

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει επικίνδυνη για πολλούς από όσους έχουν διαφύγει και, αν απελαθούν, θα εκτεθούν σε κινδύνους για την προσωπική τους ασφάλεια», προσθέτει η οργάνωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Εκατομμύρια Αφγανοί έχουν συρρεύσει στο Πακιστάν κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών πολέμου, μετατρέποντάς το στην χώρα που έχει υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών στον κόσμο.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν

Ο πιο ξηρός ιστορικά Σεπέμβριος έφερε πρώϊμες πυρκαγιές στην Αυστραλία: Δύο νεκροί δεκάδες σπίτια καμμένα, εκτοπίσεις κατοίκων στο Κουΐνσλαντ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: