Θέλουν την οριστική καταστροφή της Χαμάς με κάθε μέσο ο Νετανιάχου και οι στρατηγοί του: Ενώ αναζητείται o «Παλαιστίνιος Μαντέλα» ως εταίρος για τη μόνιμη ειρήνη…

epa10935048 People attend a march in solidarity with the Palestinian people in Mestre, near Venice, Italy, 23 October 2023. EPA, MARCO ALBERTINI




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική-Αθήνα

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και κορυφαίων στρατιωτικών αξιωματούχων δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τους στόχους του Ισραήλ:

Θέλουν την οριστική καταστροφή της Χαμάς με κάθε μέσο.

Τι θα συμβεί όμως στη Λωρίδα της Γάζας όταν το Ισραήλ νικήσει τη Χαμάς; Ποιος πρέπει να πάρει την εξουσία εκεί;

Οι Αμερικάνοι ανησυχούν ότι το Ισραήλ δεν έχει σχέδια για τη Λωρίδα της Γάζας, πέρα από την εξάρθρωση της Χαμάς. Αυτό όμως θα μπορούσε να συμβάλει στην εξάπλωση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Η Χαμάς δεν είναι όπως ο αιγυπτιακός ή ο συριακός στρατός. Αλλά μια πολιτοφυλακή που έχει τις ρίζες της στη Λωρίδα.

  • Οι πολιτικοί της ηγέτες ζουν στο Κατάρ και οι στρατιωτικοί μπορεί να σκοτωθούν, αλλά μετά από τρεις ημέρες διορίζονται νέοι και συνεχίζουν τον πόλεμο και τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Θα χρειαστεί πολύμηνη στρατιωτική κατοχή της Γάζας για την εξάλειψη της Χαμάς, με ανυπολόγιστες συνέπειες, κυρίως για τους αμάχους. Εναλλακτική διέξοδος θα ήταν να δοθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή, που κυβερνά τη Δυτική Όχθη, ο έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας στο μέλλον.

Αλλά και αυτή η ιδέα είναι αμφίβολη: η μετριοπαθής Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς έχει μηδενική επιρροή στη Γάζα. «Εξορίστηκε» άλλωστε από τη Χαμάς από το 2006.

Αν η Χαμάς όντως ηττηθεί, το επόμενο βήμα θα είναι να βρεθεί μια έγκυρη ηγεσία που θα καθοδηγεί τη νέα φάση. Ένας «Παλαιστίνιος Μαντέλα» με άλλα λόγια! Που δεν φαίνεται όμως στον ορίζοντα.

Αλλά και όταν βρεθεί, το έργο του θα είναι επίπονο αν όχι αδύνατο, όσο συνεχίζεται η ισραηλινή κατοχή.

Η Δύση πολύ σωστά επικρίνει την αλλαγή των συνόρων της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας ως απαράδεκτη κατάσταση. Η ίδια η Δύση όμως αποδέχεται τη συνεχή επέκταση των ισραηλινών οικισμών εποίκων στη Δυτική Όχθη. Όσο για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κρά- τος; Μόνο στα λόγια. Όχι δύο κράτη δηλαδή, αλλά δύο μέτρα και δύο σταθμά…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο ηγέτης της Χαμάς φάνηκε να τα χάνει. Δεν περίμενε επίθεση και μάλιστα σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο: «Θέλεις να ζητήσεις συγγνώμη;», τον ρώτησε Αιγύπτια δημοσιογράφος…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: