Τα ξένα ΜΜΕ επιμένουν να γράφουν για το μεγάλο σκάνδαλο: Το περιοδικό New European κάνει φύλλο και φτερό την υπόθεση κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Κρήτη

FILE PHOTO: Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Δ) και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους (Α) παρακολουθούν ομιλίες στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Στην ιστοσελίδα του περιοδικού The New European δημοσιεύεται εκτενές άρθρο της Hester Underhill, το οποίο αναφέρεται στην υπόθεση της κλινικής Mediterranean Fertility Institute [Μεσογειακό Ινστιτούτο Γονιμότητας] στα Χανιά, η οποία κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για εμπορία βρεφών και παράνομες υιοθεσίες.

Το δημοσίευμα σημειώνει εισαγωγικά πως «Σε μια πτέρυγα υψηλής ασφαλείας του νοσοκομείου [σ.σ. αναφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων “Ο Αγ.Γεώργιος”], ένας άγνωστος αριθμός νεογέννητων βρεφών φυλάσσεται επί του παρόντος από την αστυνομία. Τα παιδιά αυτά έχουν γεννηθεί από παρένθετες μητέρες που είχαν μεταφερθεί στη χώρα από μια κρητική κλινική υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, στην οποία πραγματοποιήθηκε έφοδος της αστυνομίας τον Αύγουστο.

Όλα τα μέλη του προσωπικού της συνελήφθησαν. Όμως οι κατηγορίες πηγαίνουν πιο πέρα από την παράνομη διακίνηση ευάλωτων γυναικών στο ελληνικό νησί και περιλαμβάνουν κατηγορίες για εικονικές εμβρυομεταφορές. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτισσες της κλινικής περιμένουν τώρα τα αποτελέσματα εξετάσεων DNA για να μάθουν αν τα μωρά που ανέθεσαν να κυοφορήσει παρένθετη μητέρα είναι γενετικά δικά τους.

Ο αριθμός των μωρών που βρίσκονται υπό αστυνομική φύλαξη στο νοσοκομείο συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι παρένθετες μητέρες που ήταν έγκυες κατά τη στιγμή της εφόδου φέρνουν στον κόσμο παιδιά. Οι υποτιθέμενοι γονείς αυτών των παιδιών, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από χώρες με αυστηρούς νομικούς περιορισμούς σχετικά με την παρένθετη μητρότητα, έχουν μεταβεί αεροπορικώς στην Κρήτη, ενώ αναμένουν νεότερα για την υπόθεση.

Όμως η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τώρα ότι όλες αυτές οι συμφωνίες παρένθετης μητρότητας είναι άκυρες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πλέον ασαφές αν οι υποψήφιοι γονείς θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ένα παιδί» αναφέρει το άρθρο περιγράφοντας ακολούθως το χρονικό της υπόθεσης, των αστυνομικών ερευνών, και τις κατηγορίες που βαραίνουν την κλινική.

«Στην Ελλάδα,», επισημαίνεται, «δεν απαιτείται τα έμβρυα να έχουν οποιαδήποτε βιολογική σχέση με κάποιον από τους δύο υποψήφιους γονείς. Ωστόσο, ορισμένες από τις χώρες καταγωγής των πελατών θα διαφωνούσαν με αυτό.

Για τον λόγο αυτό το Mediterranean Fertility Institute πλαστογραφούσε έγγραφα για Αυστραλούς πελάτες που έκαναν χρήση εμβρύου που δεν ήταν γενετικά δικό τους, τα οποία ισχυρίζονταν ότι το παιδί ήταν υιοθετημένο και δεν γεννήθηκε μέσω υπηρεσιών παρένθετης μητρότητας […]».

«Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα έχει αποκτήσει τη φήμη του κορυφαίου ευρωπαϊκού προορισμού για θεραπείες γονιμότητας και υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας. Χιλιάδες ζευγάρια και υποψήφιες μονογονεϊκές οικογένειες κατευθύνονται κάθε χρόνο στο νησί για να βρουν παρένθετη μητέρα ή να προβούν σε διαδικασίες που θα βελτιώσουν τις πιθανότητες σύλληψης.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι πίσω από την άνοδο της Ελλάδας στην κορυφή της πυραμίδας του “αναπαραγωγικού τουρισμού”- η επιλογή φύλου είναι νόμιμη εδώ και οι γυναίκες έως 54 ετών μπορούν να λάβουν θεραπείες γονιμότητας (άλλες χώρες έχουν πολύ χαμηλότερο όριο ηλικίας).

Για όσους αναζητούν δωρεά ωαρίων, στην Ελλάδα η ταυτότητα της δότριας παραμένει μόνιμα ανώνυμη, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο τα παιδιά μπορούν να μάθουν την ταυτότητα της βιολογικής τους μητέρας όταν γίνουν 18 ετών.

Πολλοί Ιταλοί κατευθύνονται επίσης στη χώρα για να επωφεληθούν από αυτές τις υπηρεσίες, καθώς στη χώρα τους αυτές δεν είναι διαθέσιμες για τα ομόφυλα και ανύπαντρα ζευγάρια. Η τιμή παίζει επίσης μεγάλο ρόλο. Ενώ η εμπορική παρένθετη μητρότητα είναι νόμιμη σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, μπορεί να κοστίσει πάνω από 200.000 δολάρια.

Το κόστος στη Mediterranean Fertility Clinic, η οποία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών παρένθετης μητρότητας στην Ελλάδα, ήταν γενικά λιγότερο από το μισό.

Η Ελλάδα μάλιστα το 2014 προχώρησε σε χαλάρωση των κανονισμών που διέπουν την πρακτική αυτή, όταν κατήργησε την απαίτηση όσοι αναζητούν υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας να έχουν μόνιμη διεύθυνση στη χώρα. Ήταν μια κίνηση που δεν συμβάδιζε με πολλά άλλα κράτη όπου επιτρέπεται η παρένθετη μητρότητα, τα οποία είχαν ξεκινήσει εντατικές προσπάθειες αυστηροποίησης των κανονισμών […]».

«Από τότε που έγινε γνωστή η είδηση στα τέλη Αυγούστου, ο υπουργός Υγείας της Ελλάδας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αντικαταστάθηκε από τον Νικόλαο Βραχνή ως επικεφαλής της αρμόδιας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή Εθνικής Αρχής [sic, εσφαλμένη μεταφορά της είδησης της παύσης του προέδρου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Νικόλαου Βραχνή, με απόφαση του Υπουργού Υγείας].

Και ενώ δύο αυστραλιανές οικογένειες έχουν έκτοτε αποκτήσει πρόσβαση στα μωρά τους που γεννήθηκαν από παρένθετη μητέρα, αφού η εξέταση DNA επιβεβαίωσε ότι ταιριάζουν γενετικά, επτά επίδοξα ζευγάρια εξακολουθούν να περιμένουν. Υπάρχουν επίσης 40 άτομα και ζευγάρια με κατεψυγμένα έμβρυα αποθηκευμένα στην κλινική.

Όταν το Mediterranean Fertility Institute έκλεισε και δεν δόθηκε καμία διευκρίνιση σχετικά με το αν εξακολουθούν να πληρώνονται οι λογαριασμοί ενοικίου και ηλεκτρικού ρεύματος του κτιρίου. Οι πελάτες αφέθηκαν στην αγωνία να αναρωτιούνται αν τα έμβρυά τους είχαν διατηρηθεί. Προς μεγάλη τους ανακούφιση αποδείχθηκε ότι τα έμβρυα είχαν επιβιώσει και θα μεταφέρονταν στο κεντρικό νοσοκομείο στα Χανιά.

Όσον αφορά το πότε θα δικαστούν οι υπεύθυνοι της κλινικής, δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία. Τα στοιχεία και οι καταθέσεις εξακολουθούν να συγκεντρώνονται. Το αξιοσημείωτο στην όλη υπόθεση είναι ότι η επί πληρωμή παρένθετη μητρότητα δεν ήταν ποτέ νόμιμη στην Ελλάδα. Η πρακτική αυτή επιτρεπόταν πάντα μόνο για αλτρουιστικούς λόγους, ένας όρος που φαίνεται ότι ερμηνεύτηκε με πολύ διασταλτικό τρόπο από τα δικαστήρια που έπρεπε να εγκρίνουν την προσφορά ενός υποψήφιου γονέα για τις υπηρεσίες μιας παρένθετης μητέρας.

Το μέγιστο ποσό που μπορεί να καταβάλει ένας πελάτης σε παρένθετη μητέρα είναι 10.000 ευρώ, το οποίο προορίζεται μόνο για να καλύψει την απώλεια εισοδήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σίγουρα θα πρέπει να φαινόταν ύποπτο το γεγονός ότι τόσες πολλές γυναίκες της Κρήτης κυοφορούσαν παιδιά για ζευγάρια που δεν γνώριζαν, καθαρά από την καλή τους την καρδιά. Και οι κλινικές στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται νομικά να λειτουργούν ως μεσάζοντες μεταξύ των γονέων-πελατών και των παρένθετων μητέρων.

Πώς, λοιπόν, θα μπορούσε η χώρα να καλλιεργήσει ποτέ μια βιομηχανία γύρω από την παροχή παρένθετων μητέρων σε επίδοξους γονείς; Είναι κάτι που προβλημάτισε και τους δημοσιογράφους της Zeit Melanie Coyé και Ζαχαρία Ζαχαράκη. Το 2019 διεξήγαγαν μυστική έρευνα στο Mediterranean Fertility Institute και το προσωπικό του αποκάλυψε ανοιχτά τις παράνομες δραστηριότητές του.

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που η Coyé και ο Ζαχαράκης αποκάλυψαν την ιστορία και μόλις τώρα λαμβάνονται μέτρα. Πόσα μωρά πρέπει να έχουν γεννηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;  “Ένιωσα πραγματικά ότι πρόκειται για κάτι μεγάλο όταν κάναμε το ρεπορτάζ”, μου λέει η Coyé μέσω κλήσης Zoom, από το διαμέρισμά της στο Βερολίνο.

Θέλαμε πραγματικά οι αρχές να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά και τελικά το Υπουργείο Αναπαραγωγής [sic] το έκανε. Αλλά αυτό που μου είπαν ήταν ότι… η κλινική έπρεπε να αναστείλει τις δραστηριότητές της για έξι μήνες”. Αυτό που με εκπλήσσει είναι ότι οι γονείς συνέχισαν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της κλινικής, ακόμη και ενόσω υπήρχαν οι σχετικές πληροφορίες. […]

Κατά την επικοινωνία μου με τον Ζαχαράκη, θέλω να μάθω τις σκέψεις του σχετικά με το γιατί επιτράπηκε εξαρχής η ύπαρξη αυτών των κλινικών, όταν η λειτουργία τους καταπατούσε ανοιχτά τον νόμο.

Στείλαμε το άρθρο σε αξιωματούχους στην Ελλάδα, αλλά δεν περίμενα ποτέ ιδιαίτερη αντίδραση”, μου λέει. “Οι ελληνικές αρχές ανέχονταν τις εμπορικές δραστηριότητες παρένθετης μητρότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν τους ενδιέφερε, θα είχαν ήδη παρέμβει”.  Ο Ζαχαράκης απογοητεύτηκε τόσο πολύ από την απάθειά τους, ώστε ήταν έκπληξη όταν πληροφορήθηκε ότι η κλινική είχε τελικά κλείσει. “Πραγματικά δεν περίμενα να συμβεί κάτι τέτοιο”.

Σε όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οι σχολιαστές αναρωτιούνται τώρα γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να ληφθούν υπόψη οι προειδοποιήσεις.

Είναι ένα ερώτημα που οι Έλληνες θέτουν συνεχώς στις αρχές – είτε πρόκειται για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη είτε για τη βύθιση του σκάφους που μετέφερε 750 μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Μεσσηνίας. Δεν είναι να απορεί κανείς που η μία έρευνα μετά την άλλη κατατάσσει την Ελλάδα στις κοινωνίες με τη μεγαλύτερη “χαμηλή εμπιστοσύνη” στην Ευρώπη.

Αν ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να το αλλάξει αυτό, έχει μπροστά του σοβαρό μεταρρυθμιστικό έργο» καταλήγει το δημοσίευμα.

Τίτλος:The Cretan baby scandal
Υπότιτλος:A fertility clinic on the Greek island of Crete was not what it appeared and the ramifications were catastrophic

ΠΗΓΗ: The New European, Hester Underhill

Κλιμακώνεται η σύγκρουση της Τουρκίας και του Ισραήλ μετά και τις νέες δηλώσεις του Ερντογάν: Κατάπτυστο “κατηγορώ” του μικρού “Σουλτάνου” εναντίον του Εβραϊκού Κράτους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: