Κλιμακώνεται η σύγκρουση της Τουρκίας και του Ισραήλ μετά και τις νέες δηλώσεις του Ερντογάν: Κατάπτυστο “κατηγορώ” του μικρού “Σουλτάνου” εναντίον του Εβραϊκού Κράτους

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan attended the ceremony held at Anıtkabir (Atatürk’s Mausoleum) on the occasion of the 100th anniversary of the proclamation of the Republic. Photo via Turkish Presidency




Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) κλιμάκωσε το Σάββατο την καταδίκη του για το Ισραήλ, αποκαλώντας το Εβραϊκό Κράτος «εγκληματία πολέμου» και επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση», γράφουν οι Financial Times, (κείμενο Adam Samson).

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας σε χιλιάδες ανθρώπους που κυμάτιζαν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες σε μια συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Erdogan είπε «θα πούμε στον κόσμο το Ισραήλ είναι εγκληματίας πολέμου». Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση» και αναφέρθηκε στο Ισραήλ ως «δύναμη κατοχής».

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε κάνει την Τετάρτη παρόμοια σχόλια, τα οποία πυροδότησαν ανησυχίες στις δυτικές πρωτεύουσες, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες. Η απογοήτευση για τα χτυπήματα του Ισραήλ στη Γάζα στόχευε και στη Δύση, καταλήγει το δημοσίευμα, με τον Erdogan να τονίζει ότι «η Δύση είναι υπεύθυνη για τη σφαγή στη Γάζα».

ΠΗΓΗ: Financial Times, Adam SamsonErdoğan calls Israel a ‘war criminal’ at pro-Palestinian rally

  • Reuters: Ο Erdogan επιχειρεί να υποβαθμίσει την κληρονομιά του Ataturk αναδεικνύοντας τις ισλαμικές ρίζες της τουρκικής κοινωνίας

Για προσπάθεια του Recep Tayyip Erdogan να διαβρώσει τον κοσμικό χαρακτήρα της τουρκικής δημοκρατίας και να υποβαθμίσει την κληρονομιά του Ataturk, κάνει λόγο το Reuters, (κείμενο Ece ToksabayDilara Senkaya), σημειώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να αναδείξει τις ισλαμικές ρίζες της τουρκικής κοινωνίας στρεφόμενος εναντίον του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτό,  μεταδίδει το Reuters, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan μίλησε σε εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του σε ένα από τα μεγαλύτερα φιλοπαλαιστινιακά συλλαλητήρια από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, φλερτάροντας την ισλαμιστική πολιτική του βάση μια μέρα πριν από την εκατονταετηρίδα της κοσμικής δημοκρατίας της Τουρκίας.

«Το Ισραήλ διαπράττει ανοιχτά εγκλήματα πολέμου εδώ και 22 ημέρες, αλλά οι δυτικοί ηγέτες δεν μπορούν καν να καλέσουν το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός, πόσω μάλλον να αντιδράσουν σε αυτό», είπε ο Erdogan απευθυνόμενος στο πλήθος στην Κωνσταντινούπολη, που κυμάτιζε παλαιστινιακές σημαίες. «Θα πούμε στον κόσμο ότι το Ισραήλ είναι εγκληματίας πολέμου. Κάνουμε προετοιμασίες γι’ αυτό. Θα κηρύξουμε το Ισραήλ εγκληματία πολέμου», διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Στην ωριαία ομιλία του, ο Erdogan επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι η Χαμάς δεν ήταν τρομοκρατική οργάνωση, περιγράφοντας το Ισραήλ ως κατακτητή.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει καταδικάσει τους θανάτους ισραηλινών αμάχων από την Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, αλλά ο Erdogan αυτή την εβδομάδα αποκάλεσε την ομάδα «Παλαιστίνιους μαχητές της ελευθερίας», επικρίνοντας παράλληλα την άνευ όρων υποστήριξη ορισμένων δυτικών εθνών στο Ισραήλ, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Ιταλία και το Ισραήλ.

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι σε αντίθεση με πολλούς συμμάχους του ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ορισμένα κράτη του Κόλπου, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Φιλοξενεί εδώ και καιρό τα μέλη της, υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών και έχει προσφερθεί να διαδραματίσει ρόλο στη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Πολιτικοί αναλυτές ανέφεραν ότι ο Erdogan ήθελε να ενισχύσει την κριτική του για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ τη Λωρίδα της Γάζας και να επισκιάσει τους εορτασμούς της Κυριακής που σηματοδοτούν τις κοσμικές ρίζες της Τουρκίας.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Sinan Ulgen, πρώην Τούρκος διπλωμάτης και διευθυντής του Κέντρου Μελετών Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Κωνσταντινούπολη, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και η πίεση από πολιτικούς συμμάχους ώθησαν τον Τούρκο πρόεδρο να οξύνει τη ρητορική του. Η Τουρκία «θα προστατεύσει τις αρχές της και θα τις μοιραστεί με τη διεθνή κοινότητα, αλλά πρέπει να το κάνει με μια πιο λεπτή διπλωματία εάν περιμένει να παίξει έναν τέτοιο διπλωματικό ρόλο», είπε ο Ulgen.

Οι επικεφαλής των συμμαχικών εθνικιστικών και ισλαμιστικών κομμάτων – που βοήθησαν τον Erdogan να εξασφαλίσει τη νίκη στις σκληρές εκλογές του Μαΐου – παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση στο παλιό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Ο Ulgen επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης επειδή δεν αποκαλούσαν τον Netanyahu «τρομοκράτη», κατηγορώντας τα, παράλληλα, ότι χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο σε σχέση με τη Χαμάς. Σημειώνεται ότι ο Erdogan είχε καλέσει όλους τους Τούρκους να παρευρεθούν στο συλλαλητήριο όπου είπε «μόνο η σημαία μας και η σημαία της Παλαιστίνης θα κυματίζει». Το κόμμα του, που έχει ισλαμιστικές ρίζες, είχε προβλέψει ότι θα έρθουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Όπως παρατηρεί το Reuters, η 100ή επέτειος από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας έρχεται την Κυριακή, όταν οι τίτλοι των εφημερίδων θα μπορούσαν να προβάλλουν τις ειδήσεις για τη συγκέντρωση του Σαββάτου και όχι τους εορτασμούς του ιδρυτή της δημοκρατίας, Mustafa Kemal Ataturk.

Ο Erdogan, ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας, και το ΑΚ Κόμμα του έχουν διαβρώσει την υποστήριξη για τα δυτικά ιδανικά του Ataturk, τον οποίο σέβονται οι περισσότεροι Τούρκοι. Τα τελευταία χρόνια, τα πορτρέτα του Erdogan έχουν εμφανιστεί δίπλα σε αυτά του Ataturk σε κυβερνητικά κτίρια και σχολεία.

«Ο συμβολισμός είναι ξεκάθαρος και κανείς στην Τουρκία δεν το παραβλέπει- ότι δηλαδή η φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση είναι πιθανό να επισκιάσει τους εορτασμούς για την εκατονταετηρίδα της κοσμικής δημοκρατίας» δήλωσε η Asli Aydintasbas, επισκέπτρια συνεργάτης στο Brookings Institution με έδρα την Ουάσιγκτον.

Όπως επεσήμανε σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ τα σχόλια του Erdogan για τη Χαμάς αντανακλούσαν τη μακροχρόνια θέση της Άγκυρας, στόχος του ήταν να επωφεληθεί από τα αντι-ισραηλινά αισθήματα στο εσωτερικό και «να εδραιώσει τους σουνίτες συντηρητικούς της Τουρκίας».

ΠΗΓΗ: –Reuters, Ece ToksabayDilara Senkaya:  Eclipsing Turkey’s centenary, Erdogan tells pro-Palestinian rally: Israel is occupier

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ διέταξε τους διπλωμάτες της χώρας στην Τουρκία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, μετά από μια σειρά επικριτικών σχολίων από την τουρκική ηγεσία, γράφουν οι Financial Times, (κείμενο του Oliver Raph). 

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Eli Cohen είπε ότι έδωσε εντολή στους ισραηλινούς διπλωμάτες να επιστρέψουν «προκειμένου να γίνει επανεκτίμηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας». 

Νωρίτερα, προσθέτει η εφημερίδα, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan αποκάλεσε το Ισραήλ «εγκληματία πολέμου» και επανέλαβε τη θέση του ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Adam SamsonIsrael orders diplomats to return from Turkey

Κατάπτυστο άρθρο του Τατάρ στην Express με φαιδρές αναλογίες περί «Γάζας» και Κύπρου: Βαρύτατο ατόπημα και από το βρετανικό μέσο που τον εμφανίζει ως… «πρόεδρο» της δήθεν “τδβκ”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: