Συντελέστηκε το προαναγγελθέν αδιέξοδο στο Κάιρο: Δεν συμφώνησαν ούτε στα βασικά, όλο και πιο κοντά η χερσαία εισβολή * Tο σχέδιο του Ισραηλινού στρατού [βίντεο]

A handout photo made available by the Egyptian Presidential Office shows Egyptian President Abdel Fattah El Sisi (C) and world leaders posing for a photograph during the Cairo Peace Summit at the New Administrative Capital (NAC), some 45km east of Cairo, Egypt. EPA/EGYPTIAN PRESIDENTIAL OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Η κατάπαυση του πυρός, η προστασία των αμάχων, η απελευθέρωση των ομήρων και η ανάγκη να αποφευχθεί μία νέα ανθρωπιστική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο της «Συνόδου για την Ειρήνη» στο Κάιρο, σε μία πρώτη διπλωματική προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό καθώς οι ηγέτες δεν κατάφεραν να εκδώσουν ένα κοινό ανακοινωθέν αναδεικνύοντας και τη διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στις πλευρές που εμπλέκονται στις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει πλέον όλο και πιο κοντά την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς το Τελ Αβίβ περίμενε και τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης διάσκεψης για να καθορίσει τη στάση του.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

«Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Χαμάς δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό.

Tο βασικό μήνυμα που θα πρέπει να προκύψει από τη σημερινή ημέρα θα πρέπει να είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της.

H Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί ανείπωτη οδύνη τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστίνιους. Θα πρέπει να λογοδοτήσει.

Η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός και δεν πρέπει να τους συγχέουμε. Ο παλαιστινιακός λαός δεν το αξίζει αυτό, είπε ο πρωθυπουργός.




Κόκκινες γραμμές από αλ Σίσι και Αμπντάλα

Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συγκεντρώνει στην περιοχή όλο και περισσότερες δυνάμεις, η πρωτοβουλία του προέδρου Σίσι -χωρίς όμως την εκπροσώπηση του Ισραήλ στη Σύνοδο– επιβεβαίωσε την ύπαρξη δύο διαφορετικών προσεγγίσεων.

Οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι γείτονες του Ισραήλ, Αίγυπτος και Ιορδανία, έθεσαν τις κόκκινες γραμμές για οποιαδήποτε συμφωνία.

Η λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα δε θα έρθει σε καμία περίπτωση εις βάρος της Αιγύπτου, ποτέ, τόνισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, συμπλήρωσε:

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την αναγκαστική εκτόπιση, ή εσωτερική μετακίνηση των Παλαιστινίων. Αυτό αποτελεί έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και είναι κόκκινη γραμμή για όλους μας.

Με τον αριθμό των νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων στη Γάζα να ξεπερνά τους 4.300, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα καταδίκασε «τη σιωπή του κόσμου»: «Το μήνυμα που ακούει ο αραβικός κόσμος είναι ότι οι ζωές των Παλαιστινίων έχουν μικρότερη σημασία από τις ισραηλινές», είπε.

Μαχμούντ Αμπάς: Δεν θα φύγουμε ποτε από τη γη μας

«Δεν θα δεχθούμε ποτέ τη μετεγκατάσταση, θα παραμείνουμε στη γη μας όποιες και αν είναι οι προκλήσεις. Προειδοποιούμε για οποιεσδήποτε απόπειρες εκτόπισης του λαού μας από τη Γάζα, και επίσης προειδοποιούμε για οποιεσδήποτε απόπειρες εκδίωξης Παλαιστινίων από τα σπίτια τους, ή εκτόπισής τους από την Ιερουσαλήμ, ή τη Δυτική Όχθη, είπε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

O Μαχμούντ Αμπάς με τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλ Σίσι. EPA/EGYPTIAN PRESIDENTIAL OFFICE

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Την ανάγκη αποκλιμάκωσης και τη σημασία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή βοήθειας στους αμάχους, επισήμαναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε εκ νέου και τα δύο μέρη για κατάπαυση του πυρός.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αγνοήσουμε το ευρύτερο πλαίσιο αυτών των τραγικών γεγονότων, τη μακροχρόνια σύγκρουση και τα 56 χρόνια κατοχής χωρίς τέλος, είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Σαρλ Μισέλ 

Μπορείτε να βασιστείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα κάνει αυτό που της αναλογεί για αυτές τις αξίες που αγαπάμε, τις οποίες επιθυμούμε να μοιραστούμε παντού στον κόσμο, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Νίκος Χριστοδουλίδης: Είμαστε παρόντες ως γειτονική χώρα

Με άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε και να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο, είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.

 Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, εκπροσωπώντας στη Διάσκεψη τον Ταγίπ Ερντογάν, άφησε αιχμές για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών: Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η άνευ όρων στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, ή η δρομολόγηση περιφερειακών συγκρούσεων με μη ρεαλιστικά και μη βιώσιμα σχέδια, δεν προκαλούν παρά την συνέχιση της κατοχής.

Την προοπτική δύο λαών και δύο κρατών επεσήμανε η πρωθυπουργός της Ιταλία, Τζόρτζια Μελόνι, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά τόνισε την ανάγκη για ανθρωπιστική εκεχειρία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας, με τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει την ανάγκη για αποφυγή μιας ευρύτερης κρίσης στην περιοχή.

Όπως τόνισε και στην παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Υπάρχουν πολίτες που κρατούνται όμηροι και δεν μπορεί να γίνει λόγος για ειρήνη μέχρι να απελευθερωθούν.

Tο μέλλον που θέλουμε για την περιοχή αυτή, ένα μέλλον βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επανέναρξη της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη βάση λύσης δύο κρατών. Και αν ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας, είναι ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Μήνυμα στον ισραηλινό στρατό για αυτοσυγκράτηση από τη Βρετανία

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και το δικαίωμα να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όσων απήχθησαν», πρέπει επίσης να εργαστεί για να «ανακουφίσει τα δεινά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα», είπε ο Τζέιμς Κλέβερλι και τόνισε ότι οι ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν για να αποτρέψουν περαιτέρω σύγκρουση γιατί «αυτό ακριβώς θέλει η Χαμάς».

Το Ιράν δεν έδωσε τελικά το παρών στη Σύνοδο ενώ τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο επιτετραμμένος της Ουάσιγκτον στο Κάιρο

Βολές κατά του Ισραήλ από τους άραβες ηγέτες

Οι ηγέτες του αραβικού κόσμου, στις παρεμβάσεις τους, στράφηκαν εναντίον του Ισραήλ κατηγορώντας το για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων, ενώ ορισμένοι από αυτούς ζήτησαν να ισχύσουν τα ψηφίσματα του ΟΗ για το Παλαιστινιακό.

Όλοι οι ηγέτες της Δύσης καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και ζήτησαν την απελευθέρωση ομήρων.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, είναι σημαντική πρόοδος το γεγονός ότι όλοι οι ηγέτες της περιοχής κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν.
Στην ερώτηση εάν η ελληνική αποστολή φεύγει περισσότερο αισιόδοξη ή απαισιόδοξη μετά τις εργασίες της Συνόδου, η ίδια πηγή απάντησε χαρακτηριστικά: Λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο…

Πολλά θα εξαρτηθούν από εδώ και πέρα από τη στάση που θα κρατήσει το Ισραήλ».




Οι λεπτομέρειες του σχεδίου επίθεσης στη Γάζα

Μετά από όλα αυτά όλο και πιο κοντά έρχεται η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα ακόμη και σήμερα το βράδυ.

Όπως επισημαίνει ανάλυση του Al Jazeera μόνο οι ισραηλινοί ανώτατοι στρατιωτικοί και πολιτικοί διοικητές γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου επίθεσης και το χρονοδιάγραμμα, αλλά είναι δυνατό να προβλεφθούν οι κύριες γραμμές της ισραηλινής δράσης:

Η ολοκληρωτική επίθεση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεκινήσει τη νύχτα. Οι περισσότεροι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν λάβει γυαλιά νυχτερινής όρασης και έχουν εκπαιδευτεί να τα χρησιμοποιούν για να βλέπουν στο σκοτάδι.

Πολύ πιο σημαντικό, είναι ότι τα ισραηλινά εναέρια μέσα, τα επανδρωμένα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα drones χωρίς πιλότους μπορούν επίσης να λειτουργούν στο απόλυτο σκοτάδι.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν σίγουρα κάποιο εξοπλισμό νυχτερινής όρασης, αλλά όχι την ικανότητα να στοχεύουν και να χτυπούν ιπτάμενα μέσα τη νύχτα, εκτός πιθανώς από κάποια μια περίεργη κατά τύχη βολή σε ένα ελικόπτερο χαμηλής πτήσης.

Λόγω της στενότητας της Λωρίδας, τα περισσότερα ισραηλινά βομβαρδιστικά θα μπορούν να εκτοξεύουν τα θανατηφόρα ωφέλιμα φορτία τους έξω από τον εναέριο χώρο της Γάζας – πάνω από το ισραηλινό έδαφος στην ανατολική πλευρά και πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα στη δυτική πλευρά.

Οι έξυπνες βόμβες μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, επαρκείς για να κρατήσουν το αεροσκάφος μακριά από πολύ λίγους, περιορισμένης ικανότητας, αντιαεροπορικούς εκτοξευτές που πιστεύεται ότι διαθέτει η Χαμάς.

Ο εναέριος χώρος σε σχήμα πετάλου στα δυτικά, βόρεια και ανατολικά της Λωρίδας της Γάζας θα είναι γεμάτος με ισραηλινά αεροσκάφη. Λίγα λεπτά πριν εισέλθουν οι δυνάμεις, τα αεροσκάφη Gulfstream και Super King Air της ισραηλινής αεροπορίας, θα αρχίσουν να εμποδίζουν τις επικοινωνίες με ηλεκτρονικά αντίμετρα.

Οι πρώτοι στόχοι

Οι ηλεκτρονικές παρεμβολές θα καταστήσουν τα κινητά τηλέφωνα ανενεργά και οι πύργοι επικοινωνιών θα στοχοποιηθούν στο πρώτο κύμα βομβαρδισμών.

Άλλες επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων γραμμών Διαδικτύου και τηλεφώνου θα παρεμποδιστούν ηλεκτρονικά και θα καταστούν άχρηστες.

Θα ακολουθήσουν συντονισμένες χερσαίες και θαλάσσιες επιθέσεις, που θα προέρχονται από πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, πιθανότατα γύρω στα μεσάνυχτα. Αυτό θα δώσει στους επιτιθέμενους έξι ώρες πλεονέκτημα νυχτερινής όρασης τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόσμου και της Ευρώπης κοιμάται και η αμερικανική ήπειρος ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τη μέρα.

Οι χερσαίες δυνάμεις θα περάσουν από το διαχωριστικό τείχος που έχτισε το Ισραήλ γύρω από τη Γάζα με τις πανταχού παρούσες θωρακισμένες μπουλντόζες να παραβιάζουν τα φράγματα, να σκάβουν και να παραμερίζουν νάρκες αντιαρματικών και κατά προσωπικού που πιθανότατα έβαλαν οι Παλαιστίνιοι μαχητές.

Θα πλαισιωθούν από άρματα μάχης Merkava και αποβίβαση πεζικού και θα ακολουθήσουν πεζοπόροι λόχοι με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ο αρχικός στόχος θα είναι να φτάσουν σε κατοικημένες περιοχές πριν την αυγή, καθώς οι Ισραηλινοί θα θέλουν να δουν το φως της ημέρας μέσα από οχυρωμένες αμυντικές θέσεις όταν γίνουν οι αναμενόμενες πρώτες αντεπιθέσεις της Χαμάς.

Γνωρίζοντας την ισραηλινή στρατιωτική σκέψη, ο κύριος στόχος της πρώτης νύχτας της εισβολής θα είναι πιθανώς να περικυκλωθεί η πόλη της Γάζας και να αποκοπεί από τα νότια της Λωρίδας, για να αποτραπεί ο ανεφοδιασμός των Παλαιστινίων μαχητών.

Το έδαφος προσφέρεται για αυτή τη δυνατότητα, με την περιοχή νότια της πόλης της Γάζας να είναι κυρίως αγροκτήματα, χωρίς μεγάλα κτίρια.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι ισραηλινές δυνάμεις θα επιτεθούν δυτικά από το Ισραήλ από την κατεύθυνση του Μνημείου ANZAC και θα μπορούσαν να κάνουν χρήση μιας κλασικής στρατιωτικής τακτικής για να εξασφαλίσουν την επιτυχία τους.

Στην αντίθετη πλευρά των δυνάμεων που κινούνται από την έρημο κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, το Ισραήλ μπορεί, σε μια τακτική και επιχειρησιακή καινοτομία, να χρησιμοποιήσει ναυτικό πεζικό που αποβιβάζεται σε παραλίες και αναπτύσσεται στα άδεια πεδία.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr, Al Jazeera

«Θα βγάλουμε όλους τους ομήρους από τη Γάζα»: Συνομιλία του προέδρου Μπάιντεν με τις δύο γυναίκες που απελευθέρωσε η Χαμάς [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: