Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων: Ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων

Από τη συνάντηση του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahya. Photo via twitter GreeceMFA




Με τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, συναντήθηκε στο ‘Αμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τους διαδρόμους μεταφορών, περιφερειακά ζητήματα, τις εξελίξεις σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.

 

Σημειώνεται ότι ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης παρουσίασε χθες ένα σχέδιο 5 σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Συμβούλιο Χωρών του Κόλπου.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι προτείναμε, από ελληνικής πλευράς, ένα πλάνο πέντε σημείων, έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας.

Αναλυτικά η δήλωσή του στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Νίκο Μελέτη:

«Η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Συμβούλιο Χωρών του Κόλπου έγινε σε ένα κλίμα που επηρεάστηκε προφανώς, από την τρομοκρατική επίθεση που έγινε κατά του Ισραήλ από την Χαμάς. Πρόκειται για μία επίθεση, η οποία παραβιάζει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και απαιτεί από τη διεθνή έννομη τάξη την άμεση και ενεργή παρέμβαση.

»Είχα την ευκαιρία, πέρα από την ίδια τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες του Κόλπου, να έχω κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλες τις χώρες του Κόλπου, όπως επίσης είχα σήμερα και εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε τη δράση μας για την κατάπαυση των εχθροπραξιών και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιβληθούν οι κανόνες που απαιτεί ο ανθρωπισμός και το κράτος δικαίου.

»Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφέρω ότι προτείναμε, από ελληνικής πλευράς, ένα πλάνο πέντε σημείων, έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας.

»Προτείναμε την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, ειδικά όσον αφορά πολίτες, την άμεση επιστροφή όλων όσοι έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι, την άμεση διάνοιξη ανθρωπιστικών διόδων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καθώς επίσης και την ομόφωνη καταδίκη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου, κάθε μορφής τρομοκρατίας.

Νομίζω, ήρθε η στιγμή να υπάρξει μία διεθνής συνεννόηση, ένα διεθνές φόρουμ, το οποίο θα αγγίξει την ουσία των θεμάτων, να καταδικάσει την τρομοκρατία, να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».

Πηγή: ertnews

Επικοινωνία Σακελλαροπούλου – Χέρτζογκ: Η ΠτΔ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον ισραηλινό λαό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: