Προβοκάτσια από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν: Δυνατή λέει μια «συμφωνία» για τα κοιτάσματα της Κύπρου χωρίς προηγούμενη λύση στο Κυπριακό

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, EPA/NECATI SAVAS




Σε μία κατ’ εξοχήν προβοκατόρικη δήλωση προχώρησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «συμφωνία για την ενέργεια στην περιοχή, χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα μάλιστα, ο κ. Φιντάν ανέφερε ότι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη στην οποία κατέληξαν πέρυσι Ισραήλ και Λίβανος.

Ο ψευδοϋπουργός των κατεχόμενων που αυτοαποκαλείται «εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουρούογλου, βρέθηκε στην Άγκυρα και μαζί με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν έκαναν κοινές δηλώσεις.

Στη δήλωσή του στον Τύπο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φιντάν σημείωσε ότι μαζί με τον Ερτουρούογλου συζήτησαν ποια θα είναι η κατάσταση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στη διεθνή σκηνή. Ο Φιντάν είπε ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι το δήθεν «τουρκοκυπριακό Κράτος» θα αναγνωριστεί στη διεθνή κοινότητα.

 

Ο Φιντάν δήλωσε: «Η τουρκική εξωτερική πολιτική ασκεί τις δραστηριότητές της σε δύο σημαντικούς τομείς προς το νησί της Κύπρου. Και οι δύο είναι πολιτικές που επικεντρώνονται στην ευημερία και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων στο νησί. Πρώτον, ποια θα είναι η κατάσταση των Τουρκοκυπρίων στη διεθνή κοινότητα; Δεύτερον, ως Τουρκία, εξετάζουμε ποια περαιτέρω βήματα μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την ευημερία, την ειρήνη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Ο κύριος στόχος ήταν μια προσέγγιση που αναδεικνύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής πλευράς, αφήνοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων πολύ πίσω και, ει δυνατόν, αγνοώντας τα. Ωστόσο, με την υποστήριξη της Τουρκίας, οι Τουρκοκύπριοι προσέγγιζαν πάντα τη διεθνή κοινότητα με εποικοδομητική πολιτική. Το (δηθεν) ”τουρκοκυπριακό κράτος”, όπως προκλητικά το αποκάλεσε, υπερασπιζόμενο τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί, Είναι μια αμυντική δομή. Είναι μια νόμιμη δομή που αναγνωρίζουμε. Ως Δημοκρατία της Τουρκίας, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι το τουρκοκυπριακό κράτος θα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Ανεξάρτητα από το πολιτικό αδιέξοδο στο νησί, συνεχίζουμε να κάνουμε το καθήκον μας”, είπε..

Πέραν τούτου όμως ο Φιντάν εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία της Τουρκίας και της Κύπρου (sic) στο πεδίο των υδρογονανθράκων, ακόμα κι αν δεν έχει επιτευχθεί πολιτική λύση στο Κυπριακό.

«Η αναμονή για την τελική λύση στο νησί για να επωφεληθεί κανείς από ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι καλή κατάσταση τόσο για την περιοχή όσο και για τον κόσμο”, τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προσθέτοντας: “Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες”, είπε. “Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι οι πόροι υδρογονανθράκων. Στη συνέχεια, υπάρχουν ζητήματα όπως η ενοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το νερό, η παράτυπη μετανάστευση και η αποναρκοθέτηση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ζητήματα που περιμένουν λύση που θα ωφελήσουν πολύ το κοινό στην καθημερινή ροή της ζωής. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν συνεργάστηκε σε αυτό το θέμα. Η γνώμη μας, ως Τουρκία, είναι στον ίδιο παραλληλισμό με την (δήθεν) ”ΤΔΒΚ”. Είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί το ενεργειακό δυναμικό από το οποίο θα επωφεληθούν και τα δύο μέρη εξίσου, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε μια πολιτική λύση”.

“Υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα στον κόσμο. Ενα τέτοιο παράδειγμα, και το αναφέρω επειδή είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αυτό της συμφωνίας Ισραήλ- Λιβάνου. Γιατί να μην υπάρχει μια παρόμοια συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο;”.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: