Προφυλακιστέοι οι δύο από τους 10 αρχιπειρατές της συνδρομητικής τηλεόρασης: Χοντρή μπάζα πάνω από 24 εκατομμύρια ευρώ




Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους για σωρεία κατηγοριών οι δύο επικεφαλής στο κύκλωμα των «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης.

Μετά από πολύωρη διαδικασία για τις απολογίες συνολικά δέκα κατηγορουμένων στην υπόθεση του πειρατικού κυκλώματος συνδρομητικής τηλεόρασης , Ανακρίτρια και Εισαγγελέας, έκριναν προσωρινά κρατουμένους τον φερόμενο ως αρχηγό και τον υπαρχηγό της δομημένης οργάνωσης.

Οι υπόλοιποι οκτώ κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ενώ σε κάποιους επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση.

Στην δικογραφία για την υπόθεση της δράσης του κυκλώματος περιλαμβάνονται βαριές κατηγορίες που αφορούν εγκληματική οργάνωση, παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι δικαστικές αρχές , η οργάνωση φαίνεται να αποκόμιζε κέρδη που ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ, με την ζημιά σε πλατφόρμες συνδρομητικών καναλιών να υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές έχουν στοιχεία για την εμπλοκή άλλων 7 προσώπων τα οποία ωστόσο ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως ενώ εκτιμάται πως στο κύκλωμα είχαν ρόλο και άλλα πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προέβαιναν τουλάχιστον για 8 χρόνια στην κατ’ επάγγελμα παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας σε εμπορική κλίμακα, έχοντας πολυπληθές πελατολόγιο, τουλάχιστον 13.000 συνδρομητών, τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

Με αυτόν τον τρόπο προκάλεσαν οικονομική ζημία στις εταιρείες COSMOTE TV, VODAFONE και NOVA άνω των 100.000.000 ευρώ.

Η οργάνωση είχε ιεραρχική δομή, με αρχηγό, υπαρχηγό, ταμία, πωλητές κ.λπ.

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε συνολικά σε 10 συλλήψεις.

Πώς δρούσε το κύκλωμα των «πειρατών»

Σύμφωνα με τη δικογραφία, «χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές, κατάφερναν να αποκωδικοποιούν και να αναμεταδίδουν ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και λαμβάνοντας χωρίς την άδειά τους συνδρομές για τις παράνομες υπηρεσίες που παρείχαν, στερώντας παράλληλα τα νόμιμα κέρδη αυτών».

Προκειμένου να διευκολύνουν τη δράση τους, δημιούργησαν παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα (portal), στην οποία τα μέλη της, ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που είχαν, λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή ως μεταπωλητές (dealers) τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και των συσκευών αναμετάδοσης IPTVBOXES (android boxes), που προηγουμένως είχαν εγκαταστήσει σε αυτές κατάλληλο λογισμικό.

Μάλιστα, για να προωθήσουν τις παράνομες υπηρεσίες τους, αρχικά οι πωλητές, χρησιμοποιώντας την κοινωνική τους ζωή, έρχονταν σε επαφή με το κοντινό περιβάλλον τους, όπου πωλούσαν τις συσκευές αναμετάδοσης μέσω των οποίων συνδέονταν παράνομα και εν αγνοία των εταιρειών στα τηλεοπτικά τους προγράμματα.

Στη συνέχεια προέτρεπαν τους χρήστες να διαφημίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε άτομα του δικού τους κοινωνικού περιβάλλοντος, διαβεβαιώνοντάς τους ότι, λόγω των μέτρων προστασίας που έπαιρναν, δεν θα είχαν ποινικές κυρώσεις.

  • Σε έτερο σημείο της δικογραφίας αναφέρεται:

«Για λόγους διασφάλισης των παράνομων κερδών τους, η παροχή των υπηρεσιών τους διαχωρίζονταν σε μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές. Σε περίπτωση λήξης του χρόνου που επέλεγε ο κάθε χρήστης, διακόπτονταν αυτόματα οι παράνομες παρεχόμενες υπηρεσίες και για την επανασύνδεσή τους απαιτούταν εκ νέου επικοινωνία του χρήστη-πελάτη με τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ανανέωση της χρονικής διάρκειας της συνδρομής και λήψη νέων οδηγιών».

Στο απόγειό του ο βανδαλισμός στη Θεσσαλονίκη: 1 στα 2 κτίρια έχουν βανδαλιστεί * Κύριος στόχος δημόσιοι χώροι * Οπαδικά συνθήματα μέχρι 95% [photos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: