Πώς ο πόλεμος στη Γάζα διχάζει την ευρωπαϊκή αριστερά: Τι συμβαίνει σε Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία; Ο φόβος των ακραίων…

FILE PHOTO: Israeli Iron Dome intercepts missiles launched from the Gaza strip EPA, MOHAMMED SABER




Γράφουν οι:
Jon Henley, Toby Helm, Andrew Anthony,
Sam Jones and Philip Oltermann, The Guardian

Σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο ο πόλεμος στη Γάζα ανοίγει ξανά παλιά τραύματα που υπέβοσκαν μέσα σε εύθραυστες συμμαχίες καθώς τα κόμματα αγωνίζονται να διατηρήσουν μια ενιαία γραμμή, γράφει σε ανάλυσή του ο Guardian, εστιάζοντας στις διαφωνίες που εκδηλώνονται στους κόλπους της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από τότε που οι τρομακτικές επιθέσεις της Χαμάς στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 1.400 Ισραηλινούς, το Εργατικό Κόμμα αγωνίζεται να συγκεράσει τις αντικρουόμενες απόψεις στο εσωτερικό του και να διατηρήσει μια ενιαία γραμμή σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις του για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Ο Starmer αντιμετώπισε αυξανόμενη κριτική από την αριστερά και από μουσουλμάνους πολιτικούς και υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος για ορισμένες από τις δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης και για το ότι δεν υποστήριξε μια κατάπαυση του πυρός.

  • Την Παρασκευή, τόσο ο Anas Sarwar, ο ηγέτης των Εργατικών της Σκωτίας, όσο και ο Sadiq Khan, ο δήμαρχος του Λονδίνου, έριξαν το βάρος τους στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, διευρύνοντας το χάσμα και θέτοντας τον Starmer υπό ολοένα αυξανόμενη πίεση να κάνει το ίδιο.

Το Εργατικό Κόμμα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποτρέψει την επαπειλούμενη κρίση, ακριβώς σε ένα σημείο του πολιτικού κύκλου όπου ο Starmer φαινόταν να έχει το μεγαλύτερο μέρος του κόμματός του πολύ σταθερά πίσω του.

Δεκάδες βουλευτές αναφέρουν ότι είχαν «πολύ δύσκολες» συναντήσεις με οργισμένους ψηφοφόρους όλη την εβδομάδα, ιδιαίτερα με μουσουλμάνους υποστηρικτές, αλλά και συνήθως πιστά στελέχη του κόμματος που πιστεύουν ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ως απάντηση στις φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς.

Ένας από αυτούς που ‘τα βρόντηξαν’, ο Δρ Amar Latif, λέει ότι ήταν μια συνέντευξη που έδωσε ο Starmer που τον έκανε να παραιτηθεί. «Ρωτήθηκε αν πίστευε ότι η πολιορκία στη Γάζα ήταν δικαιολογημένη και είπε ‘Ναι’».

Ο Latif υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις της Χαμάς ήταν αποκρουστικές, αλλά ότι ο Starmer στις απαντήσεις του απέδειξε «μια περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου». Ο Starmer διευκρίνισε αργότερα τα σχόλιά του λέγοντας ότι υποστήριξε τη βοήθεια και δεν πίστευε ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα να κόψει νερό, καύσιμα ή φάρμακα. Ήταν όμως πολύ αργά.

Οι ‘αντάρτες ‘της Οξφόρδης είχαν εκδώσει ανακοίνωση κατηγορώντας τον ως «συνένοχο σε εγκλήματα πολέμου».Αυτό το Σαββατοκύριακο – τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και τρεις εβδομάδες από την έναρξη της πιο επιτυχημένης διάσκεψης των Εργατικών εδώ και χρόνια, εκατοντάδες σύμβουλοι του κόμματος και σχεδόν το ένα τέταρτο των βουλευτών του έχουν υποστηρίξει εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, σε πείσμα της ηγεσίας.

  • Επισημαίνεται ότι σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ προκαλεί παρόμοιες πιέσεις στην πολιτική αριστερά.

Καθώς ορισμένοι Ευρωπαίοι αριστεροί, μετά από δεκαετίες αντίθεσης στην ισραηλινή κατοχή και καταπίεση των Παλαιστινίων, διστάζουν να καταδικάσουν απερίφραστα τη σφαγή αθώων πολιτών από τη Χαμάς, πουθενά η αριστερά δεν είναι πιο διχασμένη από ότι στη Γαλλία.

Ενώ ο Jean-Luc Mélenchon, ο βετεράνος ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς, έδωσε το ‘παρών’ στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης προς το λαό της Παλαιστίνης, οι επικεφαλής όλων των άλλων αριστερών κομμάτων ( Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Κομμουνιστές), απουσίαζαν επιδεικτικά.

Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει επίσης προκαλέσει πολιτικές και διπλωματικές εντάσεις στην Ισπανία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ.

Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της χώρας, ο σοσιαλιστής ηγέτης Sánchez, καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ μόλις κυκλοφόρησαν τα νέα για τις φρικαλεότητες. «Παρακολουθούμε την τρομοκρατική επίθεση με μεγάλη ανησυχία και στεκόμαστε στο πλευρό των θυμάτων και των οικογενειών τους», είπε την ημέρα των επιθέσεων της Χαμάς.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία και ζητούμε να τερματιστεί άμεσα η αδιάκριτη βία κατά του άμαχου πληθυσμού». Ωστόσο, η πρεσβεία του Ισραήλ στη Μαδρίτη κατηγόρησε αργότερα ορισμένα μέλη της προσωρινής κυβέρνησης συνασπισμού της Ισπανίας ότι συντάσσονται «με την τρομοκρατία τύπου Isis», αφού τρεις εν ενεργεία υπουργοί από τους εταίρους του Sánchez στην ακροαριστερή συμμαχία Unidas Podemos εξέφρασαν την άποψη ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και διαπράττει γενοκτονία και πόλεμο.

Καταδίκασε τα σχόλιά τους ως «απόλυτα ανήθικα» και εξέφρασε την άποψη ότι θα έβαζαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ισπανία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας απάντησε με μια ωμή δήλωση, κατηγορώντας την πρεσβεία για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και επισημαίνοντας ότι οι Ισπανοί πολιτικοί ηγέτες ήταν ελεύθεροι να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Στη Γερμανία, ωστόσο, με μια ευρεία διακομματική πολιτική συναίνεση γύρω από μια αυστηρά φιλοϊσραηλινή στάση που αναπτύχθηκε στη μεταπολεμική εποχή, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αποδειχθεί λιγότερο επώδυνη για την αριστερά από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο καγκελάριος Olaf Scholz (SPD), ήταν ένας από τους πρώτους αρχηγούς κυβερνήσεων που επισκέφθηκαν το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς. Ο αντικαγκελάριος, του κόμματος των Πρασίνων, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Ισραήλ σε μια συναισθηματική ομιλία σε βίντεο.

Η συνάδελφός του στο κόμμα, Annalena Baerbock, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αντιτάχθηκε ενεργά στις εκκλήσεις να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην έκκληση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, επιμένοντας στην ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αγωνία της Ευρώπης για το πώς να απαντήσει αποτυπώθηκε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα, στην οποία τα 27 κράτη μέλη ζήτησαν στο τέλος ομόφωνα «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και κατάπαυση του πυρός» στον βομβαρδισμό της Γάζας για να επιτραπεί η εισαγωγή τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών.

Αλλά η συμφωνία επιτεύχθηκε μόνο μετά από παραχωρήσεις προς την Ισπανία, η οποία ήθελε να αναφέρεται μια «κατάπαυση του πυρός» στα τελικά συμπεράσματα, και μετά από σοβαρές εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είχε προκαλέσει εξαγριωμένες απαντήσεις από ορισμένους αξιωματούχους της ΕΕ επειδή εξέφρασαν άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2009, η ΕΕ έθεσε στον εαυτό της νέες φιλοδοξίες να γίνει δύναμη στην εξωτερική πολιτική. Ωστόσο τα τελευταία γεγονότα στη Μέση Ανατολή έχουν δοκιμάσει την ενότητά της και συνεπώς την ικανότητά της να επιτύχει αυτόν τον στόχο, συνοψίζει η εφημερίδα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Υπάρχουν δύο επιλογές. Ή πόλεμος, πόλεμος, πόλεμος. Ή μια προσπάθεια να προχωρήσουμε προς την ειρήνη και αυτό είναι προς το συμφέρον και του Ισραήλ: Στον πάτο της ιστορίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: