Προειδοποίηση ΕΕ: Τα καρτέλ ναρκωτικών στρατολογούν «παιδιά-στρατιώτες»* Τα εκπαιδεύουν στο έγκλημα και τις δολοφονίες [ videos]

A view showing of part of the material seized in the police operation ‘Butterfly-1’, during a presentation to the media in Madrid, central Spain, 21 June 2023. Spain’s National Police and the France’s security forces have arrested thirteen people and dismantled one of the largest international designer drug trafficking networks in Spain, which had warehouses that supplied ecstasy, speed, ketamine and other substances to the north of the country, to the island of Ibiza and to the south of France. In all, 150,000 ecstasy pills, 135 kilos of speed, 25 kilos of ketamine, four kilos of pink cocaine and over 10,000 liters of drug percussors have been seized. EPA/FERNANDO VILLAR




Τα παιδιά που εκμεταλλεύονται οι συμμορίες ναρκωτικών αντιμετωπίζουν τα ίδια δεινά με τα «παιδιά στρατιώτες» που αναγκάζονται να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν ανθρώπους για εγκληματίες και καρτέλ, είπαν οι Βρυξέλλες, καθώς ξεκίνησε μια σειρά πρωτοβουλιών για την πάταξη του λαθρεμπορίου κοκαΐνης.

Η ευρωπαία επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, είπε ότι οι νέοι παγιδεύονται σε ένα ολοένα και πιο ακμάζον και βάναυσο εμπόριο, μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Ριζοσπαστικοποιούνται και εκπαιδεύονται για να γίνουν δολοφόνοι. Οι συμμορίες ναρκωτικών είναι ανάλογες με” παιδιά στρατιώτες”», είπε. «Το εμπόριο ναρκωτικών που ενορχηστρώνεται από το οργανωμένο έγκλημα είναι μια από τις πιο σοβαρές απειλές για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα και η κατάσταση κλιμακώνεται».

Η Γιόχανσον, η οποία είναι Σουηδή, ανέφερε τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα σε προάστιο της Στοκχόλμης μιας 16χρονης σε σχέση με τη δολοφονία δύο γυναικών, μίας στα 20 και μία στα 60, ενώ στο σπίτι βρίσκονταν παιδιά. Συνελήφθη με αυτόματο όπλο και συνδέθηκε και με άλλο φόνο.

«Αυτή είναι μόνο η τελευταία από μια σειρά δολοφονιών που διαπράχθηκαν από παιδιά», είπε, αποκαλύπτοντας ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Η ΕΕ θέλει να ενισχύσει τις στρατηγικές για τη διακοπή της στρατολόγησης παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης πρώιμων ενδείξεων, όπως παιδιά που συλλαμβάνονται για κλοπές σε καταστήματα ή εγκαταλείπουν το σχολείο.

Οι Βρυξέλλες θέλουν επίσης να αναπτύξουν ένα ευρωπαϊκό σύστημα προειδοποίησης για τα ναρκωτικά για να ενημερώνει γρήγορα τις εθνικές αρχές και τους χρήστες ναρκωτικών πότε νέες επικίνδυνες ουσίες εισέρχονται στην αγορά. Μια νέα συμμαχία μεταξύ των λιμανιών της Ευρώπης θα αντιμετωπίσει την ανταλλαγή πληροφοριών πιο αποτελεσματικά, ανέφερε.

Η καταστολή έρχεται καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το 50% όλων των ανθρωποκτονιών στην ΕΕ σχετίζονται πλέον με ναρκωτικά και οι φόβοι αυξάνονται για τα συνθετικά ναρκωτικά που παράγονται σε εργαστήρια καθώς και για την κοκαΐνη.

Ένα ρεκόρ 303 τόνων κοκαΐνης κατασχέθηκαν στην ΕΕ το 2021, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα πλήρη στοιχεία, πέντε φορές περισσότερο από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Τα τρία τέταρτα όλων των κατασχέσεων έγιναν σε τρεις χώρες: την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ισπανία.

Οι συνέπειες είναι η σπειροειδής διαφθορά, με τα καρτέλ προσπαθούν να διαβρώσουν εφοδιαστικές εταιρείες λιμένων, τοπικούς αξιωματούχους συνδικάτων και πολιτικούς, καθώς και μια δραματική αύξηση του βίαιου εγκλήματος.

Αλλά η κοκαΐνη δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η ΕΕ θέλει να δείξει ότι έχει μάθει τα διδάγματα από την κρίση της φαιντανύλης των ΗΠΑ, η οποία πιστεύεται ότι προκάλεσε 100.000 θανάτους. Νωρίτερα φέτος, η Johansson εξέφρασε ανησυχίες για πιθανή χρήση φαιντανύλης στην ΕΕ, αφού η αστυνομία εισέβαλε σε εργαστήριο στη Λετονία και κατέσχεσε 5 κιλά του παυσίπονου, το οποίο είναι 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη στους δρόμους.

Η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να συνεργαστεί με χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής για την ανταλλαγή πληροφοριών και στρατηγικών για την καταπολέμηση των δικτύων των εγκληματιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι διαπραγματεύεται διεθνείς συμφωνίες με τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, τη Βολιβία, το Περού και το Μεξικό για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων με την Europol. Συνεργάζεται επίσης με τις ΗΠΑ σε μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον υπουργό Εξωτερικών, Antony Blinken, για να αντιμετωπίσει την απειλή των συνθετικών ναρκωτικών και να κλείσει ασφαλή καταφύγια για τα καρτέλ ναρκωτικών.

Mε πληροφορίες από theguardian.com

Μοναδικά βίντεο από τον Mars Express μας ξεναγούν στο Γκραν Κάνιον του Άρη: Το ηφαίστειο Valles Marineris και τα κρυμμένα «μυστικά» του κόκκινου πλανήτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: