Μοναδικά βίντεο από τον Mars Express μας ξεναγούν στο Γκραν Κάνιον του Άρη: Το ηφαίστειο Valles Marineris και τα κρυμμένα «μυστικά» του κόκκινου πλανήτη

Mars Before and During Global Dust Storm wikimedia.org




Το συναρπαστικό ταξίδι στον Λαβύρινθο της νύχτας του Άρη, μια περιοχή στο μέγεθος της Ιταλίας που χαρακτηρίζεται από τεράστια αυλάκια στην επιφάνεια του εδάφους, ρωγμές λόγω γεωλογικής δραστηριότητας παρόμοιες με αυτές της κοιλάδας Rift στην Αφρική.

Το βίντεο δημιουργήθηκε χάρη σε πλάνα που τραβήχτηκαν από τον ανιχνευτή Mars Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας μεταξύ 2006 και 2015.

Φωλιασμένη ανάμεσα στο τεράστιο Αρειανό Γκραν Κάνιον, το Valles Marineris, και μερικά από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια του Ηλιακού Συστήματος, όπως το όρος Pavonis ύψους 14 χιλιομέτρων, η περιοχή Noctis Labyrinthus βρίσκεται στην ισημερινή περιοχή του Άρη και το πυκνό δίκτυο μεγάλων ρωγμών της την κάνει ένα. από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα στον πλανήτη.

Ρωγμές πλάτους έως και 30 χιλιομέτρων και βάθους 6 χιλιομέτρων λόγω της γεωλογικής δραστηριότητας στον πλανήτη, κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει σήμερα στην κοιλάδα Rift, όπου τα σημάδια της υδάτινης και αιολικής διάβρωσης είναι επίσης ορατά, με τεράστιες κατολισθήσεις κατά μήκος των πλαγιών, με μερικές κοιλάδες ή μεγάλους σχηματισμούς θινών λόγω της δράσης του ανέμου.

Το νέο βίντεο που κυκλοφόρησε από την ESA σας επιτρέπει τώρα να πετάξετε ανάμεσα σε μερικές από αυτές τις ρωγμές σε ένα κινούμενο σχέδιο( animation) που δημιουργήθηκε με τη συγκέντρωση των δεδομένων που συλλέχθηκαν από 8 από τις πλησιέστερες πτήσεις που έγιναν από το Mars Express πάνω από την περιοχή. Ένα μωσαϊκό φωτογραφιών που έχει ψηφιοποιηθεί για να κατασκευασθεί μια ενιαία ακολουθία βίντεο υψηλής ανάλυσης σε ένα ταξίδι, σαν να πετούσε κανείς μεταξύ 150 και 200 ​​χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Express κατ’ οίκον παραδόσεις φαρμάκων με drones εγκαινίασε η Amazon: Πιλοτικό πρόγραμμα σε Καλιφόρνια και Τέξας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: