«Οδηγίες χρήσης» για τρομοκράτες: Eγχειρίδιο της Χαμάς σε πτώμα ισλαμιστή με λεπτομερείς οδηγίες για αιματοκύλισμα από «στρατεύματα σοκ» με εμπνευστή τον μέντορα του Μπιν Λάντεν [videos]

FILE PHOTO: Israeli soldiers walk next to the body of Hamas militant killed in Kfar Aza kibbutz next to the border with Gaza. EPA/ATEF SAFADI




Ένα επιχειρησιακό εγχειρίδιο της Χαμάς που ήρθε στην κατοχή της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας Washington Post καθώς και άλλα έγγραφα που βρέθηκαν μετά την εκδήλωση της βίαιης επίθεσης της οργάνωσης εναντιον του Ισραήλ πριν από δύο εβδομάδες, απεικονίζουν ορισμένες από τις στρατιωτικές ικανότητες της τρομοκρατικής ισλαμιστικής οργάνωσης και τις προετοιμασίες της για εκ του συστάδην αιματηρές επιχειρήσεις.

Το εγχειρίδιο, με περσινή χρονολογία,  βρέθηκε στο πτώμα ενός μαχητή της Χαμάς και  περιλαμβάνει οδηγίες για τη λειτουργία συγκεκριμένων όπλων, εντοπίζει τρωτά σημεία στον ισραηλινό στρατιωτικό εξοπλισμό και προσφέρει συμβουλές για δολοφονίες με μαχαίρι.

  • Το έγγραφο φαίνεται να έχει προετοιμαστεί για τις διάφορες ελίτ μονάδες των Ταξιαρχιών Izzedine al-Qassam της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων κατά των τεθωρακισμένων, μηχανικών, ελεύθερων σκοπευτών, πεζικού και ειδικών στα τούνελ, καθώς και αυτό που το φυλλάδιο περιγράφει ως «στρατεύματα σοκ».

«Αυτό είναι ένα μυστικό στρατιωτικό έγγραφο», ξεκινά η πρώτη σελίδα. «Θα πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος. Απαγορεύεται η μετακίνηση με αυτό, εκτός αν υπάρχουν εντολές.»

Με πηγή έμπνευσης τον μέντορα του Μπιν Λάντεν

Στο οπισθόφυλλό του υπάρχει μια εικόνα του Παλαιστίνιου σεΐχη Αμπντουλάχ Αζάμ, μέντορα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

«Αν αυτή είναι η πηγή έμπνευσής τους και αυτή είναι η φιγούρα, το σύμβολο που κοιτάζουν, καταλαβαίνω κάτι περισσότερο για τη συμπεριφορά τους στις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Michael Milshtein, πρώην επικεφαλής του Παλαιστινιακού τμήματος των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, αναφερόμενες στην ημερομηνία της επίθεσης που άφησε νεκρούς 1.400 Ισραηλινούς . Ο Milshtein εξέτασε το εγχειρίδιο κατόπιν αιτήματος της Washington Post.

Εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του Milshtein, είπαν ότι το εγχειρίδιο δείχνει αυθεντικό και ταιριάζει με μια σειρά άλλων εγγράφων που συγκεντρώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις μετά την επίθεση.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού επαλήθευσε 17 σελίδες από έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Washington  Post. Ορισμένα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του εγχειριδίου πεδίου, δεν δόθηκαν για επαλήθευση, λόγω των σημείων αναγνώρισης που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν ποιος τα βρήκε πρώτος και τα έδωσε στην εφημερίδα .

Πώς η προσεκτικά σχεδιασμένη επίθεση της Χαμάς εξελίχθηκε σε χαοτικό ντελίριο

Άλλα έγγραφα της Χαμάς περιλαμβάνουν χάρτες και λεπτομερή σχέδια για επιθέσεις σε διάφορα μεμονωμένα κιμπούτς γύρω από τη Γάζα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η πρόθεση της οργάνωσης για δολοφονίες και απαγωγές ομήρων.

Το έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η Washington Post παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τη λειτουργία όπλων που είναι γνωστό ότι έφεραν οι τρομοκράτες και επίσης δίνει λεπτομερείς περιγραφές σχετικά με τα τρωτά σημεία των ισραηλινών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οδηγίες για τη χρήση βορειοκορεατικών βομβίδων πυραύλων F-7, τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκε ότι προμήθευσε στη Χαμάς.

Περίπου 50 από αυτά τα πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικής ύλης βρέθηκαν από τα ισραηλινά στρατεύματα μετά τις επιθέσεις, σύμφωνα με τον στρατό, ο οποίος έχει επιδείξει μέρος του υλικού που βρήκε.

Αξιωματούχοι της Χαμάς στη Γάζα και τη Βηρυτό δεν απάντησαν στα αιτήματα της αμερικανικής εφημερίδας για σχολιασμό.

  • Η μυστική στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς al-Qassam εκτιμάται ότι έχει χτίσει μια δύναμη μεταξύ 15.000 και 40.000 ετοιμοπόλεμων μαχητών — 1.200 από τους οποίους, όπως είπε η ίδια η οργάνωση, συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι σήραγγες ήταν ανοιχτές προς την Αίγυπτο, η Χαμάς μπορούσε εύκολα να μεταφέρει εκρηκτικά και ρουκέτες στη Γάζα, δήλωσε ο Mkhaimar Abusada, αναλυτής στο Πανεπιστήμιο Al-Azhar της Γάζας. Όμως ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι έχει περιορίσει πλέον τις οδούς λαθρεμπορίου.

«Ειλικρινά δεν ξέρω πώς διατήρησαν την ικανότητά τους να χτίσουν αυτή τη στρατιωτική ικανότητα», είπε ο Abusada, αναφερόμενος στην περίμετρο ασφικτικής ασφαλείας γύρω από τη Γάζα.

  • Μέλη των επίλεκτων ειδικών δυνάμεων Νούχμπα του αλ-Κασάμ που πρωτοστάτησαν στην επίθεση είναι γνωστό ότι είχαν εκπαιδευτεί στο Ιράν και επέστρεψαν στη Γάζα για να εκπαιδεύσουν άλλους,πρόσθεσε.

Πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο πόλεμος των χερσαίων δυνάμεων μέσα στη Γάζα

Οι ένοπλοι της Χαμάς χρησιμοποίησαν αλεξίπτωτα πλαγιάς, μοτοσικλέτες και φορτηγά για να περάσουν τον φράχτη των συνόρων από τη Γάζα στο Ισραήλ, ενώ μικρές εξειδικευμένες μονάδες επιτέθηκαν στις ισραηλινές κοινότητες, σύμφωνα με τις οδηγίες του εγχειριδίου.

«Είδαμε ότι δουλεύουν σαν επαγγελματίες στρατιώτες», είπε ο Ταγματάρχης G, διοικητής του Ισραηλινού Ινστιτούτου για την Έρευνα Όπλων, καθώς παρουσίαζε όπλα που είχαν κατασχεθεί από τη Χαμάς.

«Δούλεψαν πολύ συγκεκριμένα. Ήταν πολύ οργανωμένο. Ένα όχημα είναι IED, ένα όχημα ήταν RPG, ένα όχημα ήταν ομάδα διοίκησης».

 

  • Οι οδηγίες για τα «στρατεύματα σοκ» περιλάμβαναν επίσης τα καλύτερα σημεία του σώματος για να μαχαιρώσουν κάποιον, σύμφωνα με το εγχειρίδιο . Αναφέρονται ο «λαιμός στην περιοχή της κλείδας», η «σπονδυλική στήλη» και οι «μασχάλες».

Ο Aymenn al-Tamimi, ειδικός στο Φόρουμ Μέσης Ανατολής που έχει μελετήσει εκτενώς έγγραφα που ανακτήθηκαν από πεδία μάχης στο Ιράκ και τη Συρία, συμφώνησε ότι φαινόταν γνήσια τα έγγραφα «Δεν θα ήταν έκπληξη για έγγραφα όπως αυτό να βρίσκονται στην κατοχή των μαχητών», είπε.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι εκατοντάδες έγγραφα και άλλο υλικό έχουν συλλεχθεί από τη Διεύθυνση Πληροφοριών και τη μονάδα μάχης Yahalom, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων της Χαμάς, εξοπλισμού επικοινωνίας, κάμερες και αναφορές πληροφοριών.

  • Πολλά έγγραφα έχουν εμφανιστεί σε ένα κανάλι Telegram που ονομάζεται South First Responders, το οποίο συγκεντρώνει στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά τις επιθέσεις από εκείνους που εκκαθάρισαν τις περιοχές. Η ομάδα αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις μεθόδους συλλογής εγγράφων και υλικού – επικαλούμενη κινδύνους για τις  πηγές της.

Όσοι εργάστηκαν για να αφαιρέσουν τα πτώματα εκατοντάδων Παλαιστινίων μαχητών που σκοτώθηκαν στην επίθεση λένε ότι τα πτώματα ελέγχονται πρώτα από ομάδες βομβών για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν κρυμμένα εκρηκτικά.

  • «Ήρθαν με τα πάντα, πλήρως εξοπλισμένοι, με έγγραφα, χάρτες και οδηγίες», είπε ο Yossi Landau, ανταποκριτής πρώτης γραμμής στην ιατρική οργάνωση Zaka, η οποία εργάζεται για την απομάκρυνση σορών.

Ένα έγγραφο 14 σελίδων που δημοσιεύτηκε εν μέρει από τους South First Responders και επαληθεύτηκε από τις ισραηλινές αρχές περιέγραφε σχέδια επίθεσης για το Mefalsim, ένα μικρό κιμπούτς 1.000 ατόμων που κατάφερε να διαφύγει σχετικά αλώβητο από την επίθεση. Η ασφάλεια του Κιμπούτς πολέμησε μια ομάδα περίπου 30 μαχητών οπλισμένων με χειροβομβίδες και AK-47 στην μπροστινή πύλη.

Το έγγραφο αναφέρει λεπτομερώς το μέγεθος της ομάδας ασφαλείας του Κιμπούτς, τον αριθμό των λεπτών που θα χρειαζόταν για να ταξιδέψει ανάμεσα σε διάφορα σημεία της κοινότητας και τον στόχο «να ληφθούν στρατιώτες και πολίτες ως αιχμάλωτοι και όμηροι και να διαπραγματευτεί την απελευθέρωσή τους».

Σύμφωνα με τέσσερις πρόσθετες σελίδες που έλαβε η Washington Post, η ομάδα στην μπροστινή πύλη έπρεπε να αποσπάσει την προσοχή των δυνάμεων ασφαλείας του Κιμπούτς, ενώ μια μονάδα εκρηκτικών της Χαμάς τρύπαγε την πίσω πύλη.

«Η ομάδα κρατά το Κιμπούτς απασχολημένο μέχρι να φτάσουν οι υπόλοιπες δυνάμεις», ανέφερε το έγγραφο σχεδιασμού. Όμως οι ενισχύσεις δεν έφτασαν ποτέ, σύμφωνα με εκείνους που πολέμησαν στο Κιμπούτς.

«Ήξεραν πού ήταν οι πύλες, ήξεραν πού ήταν οι γεννήτριες για να κόψουν την ηλεκτρική ενέργεια», είπε ο Yarden Reskin, αρχιτέκτονας τοπίου και εθελοντής στην ομάδα ασφαλείας στο κιμπούτς. Εξετάζοντας τα σχέδια επίθεσης και τον αριθμό των νεκρών στις γύρω κοινότητες: «Νιώθουμε ότι είχαμε πολλή τύχη», είπε. «Κάναμε ό,τι μας αναλογούσε,  το κάναμε καλά, αλλά είχαμε πολλή τύχη».

 

 

Με πληροφορίες από The Washington Post

 

Με Captagon στις τσέπες οι τρομοκράτες της Χαμάς που εισέβαλαν στο Ισραήλ: Το χάπι της τζιχάντ και της μανίας, «ευγενική χορηγία» του Άσαντ και της Χεζμπολάχ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: