Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βλέπει αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου και ενίσχυση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού

231029163051_XRISTODOULIDIS-AIXMATLOTOI.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974. Φωτογραφία, Ανδρέας Λουκαίδης, ΡΙΟ




Για την αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου, μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει με αφορμή την κρίση στο Μεσανατολικό, για την ελπίδα ότι θα ενισχυθούν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και πως σύντομα ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ θα προχωρήσει με το διορισμό μιας προσωπικότητας που θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή, μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του, την Κυριακή, σε εκδήλωση εγκαινίων μνημείου στη Αγλαντζιά, για τους αιχμαλώτους του 1974.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι ύστερα από 49 χρόνια κατοχής «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, δεν μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού» και υπενθύμισε ότι στόχος της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή ήταν επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017. «Ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ», πρόσθεσε.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα «ότι η απόφαση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ να προχωρήσει με το διορισμό μιας προσωπικότητας σε συνέχεια και των δικών μας προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση, θα ανοίξει τον δρόμο που θα μας οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού. Ευελπιστώ ότι τις επόμενες των ημερών θα έχουμε τη σχετική ανακοίνωση του ΓΓ που, ως Κυπριακή Δημοκρατία, έχουμε ήδη δώσει τη συγκατάθεση μας από την προηγούμενη βδομάδα», ανέφερε.

Σημείωσε, δε, ότι η συγκατάθεση της κυβέρνησης δόθηκε «στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που να οδηγήσει στην επανένωση, που θα απαλλάσσει την Κύπρο από αναχρονιστικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, μιας λύσης που θα άρει στην πράξη την κατοχή και θα επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους τούτου του τόπου να συνυπάρξουν, μακριά από οποιονδήποτε διαχωρισμό, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας».

Ανέφερε, ακολούθως, ότι σήμερα η περιοχή συγκλονίζεται από έναν ακόμη πόλεμο, σημειώνοντας ότι «ο πόλεμος όπου κι αν συμβαίνει αφορά όλους μας, ο ανθρώπινος πόνος και η οδύνη του πολέμου είναι ευθύνη όλων μας». Γι’ αυτό, όπως είπε, «η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ήδη ενεργήσει ως το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται γεωγραφικά πιο κοντά στο σημείο συγκρούσεων, με άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, έτσι ώστε να βοηθήσουμε πρώτα και πάνω απ΄ όλα τον άμαχο πληθυσμό».

Πρόσθεσε, εξάλλου, ως άξιο αναφοράς «το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ όσο και τα εμπλεκόμενα μέρη στην κρίση, αναγνωρίζουν και χαιρετίζουν την πρωτοβουλία και τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε και ελπίζω τις επόμενες μέρες να καταφέρουμε αξιοποιώντας τους λιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποστείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».

«Είναι μέσα από τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες που αναβαθμίζεται και ο ρόλος της χώρας μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ευελπιστώντας μέσα και από τέτοιες δράσεις να ενισχυθεί και η προσπάθεια μας για επίλυση του Κυπριακού», υπογράμμισε ο Πρόεδρος

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Η Κύπρος ενεργοποίησε το σχέδιο «Ναυκράτης»: Ζητά εξοπλισμό από ΕΕ για φιλοξενία μεταναστών, σε περίπτωση μαζικών ροών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: