Ο «normal one» Γιούργκεν Κλοπ συμπλήρωσε οκτώ χρόνια στη Λίβερπουλ: Οι αριθμοί της θητείας του

Liverpool head coach Jurgen Klopp touches his heart at the end of the English Premier League soccer match between Tottenham Hotspur and Liverpool FC, in London, Britain, 30 September 2023. EPA/NEIL HALL EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or ‘live’ services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.




Ηταν 8 Οκτωβρίου 2015 η ημερομηνία που ο Γερμανός έφτασε στο Μέρσεϊσαϊντ για να υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο με τους «Κόκκινους». Τρεις ημέρες νωρίτερα είχε συμφωνήσει να διαδεχθεί Μπρένταν Ρότζερς στο…σκάφος του Λίβερπουλ.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα της Λίβερπουλ, ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός για την άφιξή του, καθώς περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι παρακολουθούσαν το αεροπλάνο (από Ντόρμουντ για Λίβερπουλ) στο σημείο εναέριας κυκλοφορίας flightradar24. Ήταν μια από τις πτήσεις τους με τις περισσότερες παρακολουθήσεις όλο το 2015.

Όχι τυχαία. Ο…ασυνήθιστος Γερμανός που είχε φέρει επανάσταση στην Μπορούσια Ντόρτμουντ με δύο πρωταθλήματα και έναν τελικό Champons League παίζοντας ένα συναρπαστικό ποδόσφαιρο «heavy metal».

Οταν συστήθηκε ως «The Normal One»

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου…συστήθηκε ως «The Normal One», ως παρωδία του διάσημου “The Special One” που χαρακτηρίζει τον Ζοζέ Μουρίνιο.

Πριν από οκτώ χρόνια όταν ανέλαβε τη Λίβερπουλ η ομάδα… περιπλανιόταν στην όγδοη θέση του πρωταθλήματος, χωρίς περιθώρια να ονειρευτεί.

Αυτή την όγδοη θέση, την κράτησε μέχρι το τέλος της σεζόν, ενώ οι δύο τέταρτες θέσεις το 2016-17 και το 2017-18, έδειξαν ότι το έργο του Κλοπ αναπτύχθηκε περισσότερο έξω από τα σύνορα της Αγγλίας παρά εντός έδρας, αν και οι τίτλοι ήταν ακόμα μακριά.

Το πρώτο τρόπαιο

Ο χαμένος τελικός του Europa League εναντίον της Σεβίλλης το 2016 και ο επίσης χαμένος τελικός του Champions League το 2018 εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, έφεραν στεναχώρια, αλλά έκαναν και τους φιλάθλους της Λίβερπουλ να ονειρεύονται. Στην –μόλις- τέταρτη σεζόν του, το παιχνίδι του στο γήπεδο, που κέρδιζε ολοένα και περισσότερο τον θαυμασμό των περισσότερων, έφερε αποτέλεσμα. Τίτλο. Και μάλιστα το Champions League του 2019 που κατέκτησε στο «Wanda Metropolitano», απέναντι στην Τότεναμ.

Αυτό ήταν και το πρώτο τρόπαιο του Κλοπ στη Λίβερπουλ. Ακολούθησαν το ευρωπαϊκό σούπερ Κύπελλο και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων. Και το 2020 έφτασε και η πρώτη Premier League, τριάντα χρόνια μετά το τελευταίο πρωτάθλημα και η οποία κατακτήθηκε μετά από έναν χρόνο στο οποίο 97 βαθμοί δεν ήταν αρκετοί για να ξεπεράσουν τη Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ο Βόλφγκανγκ Φρανκ

Στην καριέρα του ως προπονητής, επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τον Βόλφγκανγκ Φρανκ, έναν από τους πρώτους Γερμανούς τεχνικούς που επέλεγε στην άμυνα τέσσερις παίκτες σε ζώνη και μεσαία γραμμή σε ρόμβο. Δύο φορές την εβδομάδα έκανε 250 μίλια για να βρεθεί στην Κολωνία και να παρακολουθήσει μαθήματα στη θρυλική σχολή προπονητών του Έριχ Ρουτεμέλερ.

Τον Φεβρουάριο του 2001, ανέλαβε την Μάιντς, στη συνέχεια την Ντόρτμουντ και από το 2015 την Λίβερπουλ.

Οι αριθμοί του

Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα στατιστικά του στα οκτώ χρόνια παραμονής στο στη Λίβερπουλ, όπως τα καταγράφει η ιστοσελίδα της αγγλικής ομάδας:

  • Πενήντα πέντε διαφορετικοί παίκτες έχουν σκοράρει για τους «Κόκκινους» κατά τη διάρκεια της θητείας του, με τον Μοχάμεντ Σαλάχ να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 190 γκολ.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Κλοπ έγινε ο προπονητής της Λίβερπουλ που έφτασε τα 900 γκολ στον λιγότερο αριθμό αγώνων, σε 440 αγώνες, 55 λιγότερα από τον Μπιλ Σάνκλι.
  • Ο Κλοπ έχει κερδίσει το Champions League, το UEFA Super Cup, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων FIFA, την Premier League, το League Cup και το FA Cup , και είναι ο μόνος προπονητής της Λίβερπουλ που έχει κερδίσει έξι διαφορετικά μεγάλα τρόπαια.
  • Με την επιτυχία απέναντι στην Λίντσερ τον περασμένο μήνα, ο Κλοπ έγινε το πρώτο αφεντικό των «Κόκκινων» που πέτυχε το ορόσημο των 50 νικών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το έκανε σε 82 αγώνες. Ξεπέρασε τις 49 νίκες του ο Ραφαέλ Μπενίτεθ.
  • Υπό τον Κλοπ, οι Κόκκινοι έχουν σκοράρει περισσότερα γκολ πρωταθλήματος (43) κόντρα στην Άρσεναλ από ό,τι έχουν εναντίον οποιασδήποτε άλλης ομάδας.
  • Στη μέχρι τώρα διαδρομή του στη Λίβερπουλ, ο Κλοπ έχει χρησιμοποιήσει 114 διαφορετικούς παίκτες. Ο παίκτης που έχει εμφανιστεί τις περισσότερες φορές είναι ο Ρομπέρτο Φιρμίνιο– 355.
  • Ο Κλοπ έδωσε χώρο για ντεμπούτο σε 84 παίκτες, με τελευταίο τον Λουκ Τσέιμπερς εναντίον της Λέστερ στο Carabao Cup τον περασμένο μήνα.
  • Οι ομάδες που ο Κλοπ έχει κερδίσει τους περισσότερους αγώνες πρωταθλήματος ως αφεντικό των «Κόκκινων» είναι η Κρίσταλ Πάλας και η Γουέστ Χαμ, με αμφότερες ηττημένες 12 φορές.
  • Όταν κέρδισε την Premier League το 2019-20, η Λίβερπουλ ισοφάρισε το υψηλότερο ποσοστό νικών από οποιαδήποτε ομάδα σε μια σεζόν κορυφαίας κατηγορίας, 84,21.
  • Τον Νοέμβριο του 2022, ο Κλοπ σημείωσε την 250η νίκη σε όλες τις διοργανώσεις σε λιγότερα παιχνίδια από οποιονδήποτε άλλο προπονητή των «Κόκκινων» (401).
  • Έχει επιλέξει 22 διαφορετικούς αρχηγούς σε όλα τα παιχνίδια του ως επικεφαλής. Ο Τζόρνταν Χέντερσον φόρεσε το περιβραχιόνιο στις περισσότερες περιπτώσεις (247), ακολουθούμενος από τον Τζέιμς Μίλνερ με 91.
  •  Ο Κλοπ κατέχει το ρεκόρ του συλλόγου για το μεγαλύτερο αήττητο σε αγώνες πρωταθλήματος: 44 αγώνες από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020.
  •  Υπό τη διοίκησή του, το πιο συχνό αποτέλεσμα της Λίβερπουλ είναι η νίκη με 2-0, η οποία έχει επιτευχθεί 47 φορές, δύο φορές περισσότερες από τη νίκη με 2-1.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λίβερπουλ, United Kingdom

Οι οδηγοί θρύλοι της F1 με τουλάχιστον τρεις σερί τίτλους: Από τον Φάντζιο στον Φερστάπεν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: