Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Ιορδανίας: Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο τραπέζι, όπως και οι ανησυχίες της Λευκωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Hsafadi με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο. Φωτογραφία via Twitter, Constantinos Kombos, @ckombos




Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Κόμπου, και του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, Ayman Al Safadi.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κόμπος πραγματοποίησε σήμερα, Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023, επίσκεψη στην Ιορδανία.

Όπως αναφέρεται στο πλαίσιο της επίσκεψης, o Υπουργός Εξωτερικών είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Al Safadi, ενώ προηγήθηκαν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Προστίθεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ιορδανία και τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα και ο ίδιος ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών για αποκλιμάκωση και αποφυγή επιδείνωσης της κατάστασης.

Αναφέρεται ότι ο κ. Κόμπος επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βασίζεται στον απερίφραστο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση και ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει άμεσα και ουσιαστικά, σε συνεννόηση με άλλους εταίρους, στη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για ανακούφιση των αμάχων στη Γάζα.

Σημειώνεται ότι οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή και τόνισαν την επείγουσα ανάγκη όπως δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες, οι οποίες θα επιτρέψουν την έναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του Μεσανατολικού στη βάση λύσης δύο κρατών, τα οποία θα συνυπάρχουν ειρηνικά, όπως προνοούν οι σχετικές αποφάσεις των ΗΕ.

  • Διαβουλεύσεις για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου, ζήτησε η Κύπρος

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις αναφορικά με πρωτοβουλία για δημιουργία ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου τόσο στη Λευκωσία, όσο και μέσω των συνεχιζόμενων επαφών του Υπουργού Εξωτερικών με χώρες της περιοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναπτύξει εδώ και μέρες πρωτοβουλία για δημιουργία ελεγχόμενου και βιώσιμου ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή απρόσκοπτης και ασφαλούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σημειώνεται ότι την πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο των εργασιών του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προστίθεται ότι έχει ήδη υπάρξει σειρά επαφών με εμπλεκόμενα κράτη της περιοχής και της ΕΕ, σε ανώτατο επίπεδο, καθώς και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και με διεθνείς οργανισμούς.

Σημειώνεται ότι οι παράμετροι της πρωτοβουλίας και ο υπό διαμόρφωση σχεδιασμός της έχουν τύχει θετικής ανταπόκρισης, και έχουν περάσει στο επόμενο στάδιο, ενώ οι διαβουλεύσεις επί τούτου συνεχίζονται τόσο στη Λευκωσία, όσο και μέσω των συνεχιζόμενων επαφών του Υπουργού Εξωτερικών με χώρες της περιοχής.

ΚΥΠΕ, ΖΣΩ – Λευκωσία, Κύπρος

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βλέπει αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου και ενίσχυση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: