Ο Αμπελώνας του Λεονάρντο ντα Βίντσι: Ο δισεκατομμυριούχος Mr. Louis Vuitton αγόρασε και έκλεισε για το κοινό το «ζωντανό» ιστορικό μνημείο του Μιλάνου [videos]

FILE PHOTO: Εικόνα από τον “Αμπελώνα του Λεονάρντο” στο Μιλάνο. Screenshot via YouTube@DanielKinkade/




Για περισσότερα από 500 χρόνια συνδέεται με έναν από τους πιο διάσημους και ίσως μυστηριώδεις άνδρες όλων των εποχών.

Το La Vigna di Leonardo – ή ο Αμπελώνας του Λεονάρντο – λέγεται πως είναι ό,τι έχει απομείνει από τον αμπελώνα του Μιλάνου που ανήκε στον Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Ο Αμπελώνας, απλωμένος ήσυχα απέναντι από την εκκλησία Santa Maria delle Grazie, όπου η περίφημη νωπογραφία του «Μυστικός Δείπνος» προσελκύει πλήθη από όλο τον κόσμο, δεν είναι παρά μερικές γραμμές αμπελιών στον πίσω κήπο ενός αναγεννησιακού αρχοντικού του αμπελώνα που κάποτε κατείχε ο ντα Βίντσι.

 

  • Αλλά τώρα, το αρχοντικό είναι κλειστό, χωρίς ημερομηνία έναρξης επισκέψεων για το κοινό στον ορίζοντα, αφού το ακίνητο αγοράστηκε από τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνώ, ο οποίος λέγεται ότι είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Ο Αρνώ είναι Διευθύνων Σύμβουλος της LVMH, η οποία κατέχει μάρκες πολυτελείας από Louis Vuitton και Moët Hennessy (εξ ου και το ακρωνύμιο) έως εκείνες όπως η Sephora και η DKNY.

Αγόρασε το Casa degli Atellani – δύο ενωμένα σπίτια του 15ου αιώνα, στον πίσω κήπο των οποίων βρίσκεται ο αμπελώνας – τον ​​Δεκέμβριο του 2022.

Εννέα μήνες μετά την πώληση, ο ιστότοπος έχει κλείσει για το κοινό, χωρίς αναφορά για το αν θα ξανανοίξει ποτέ.

Η ιστορία του Αμεπλώνα – Η ιστορία του Μιλάνου

Η ιστορία τόσο του αμπελώνα όσο και του Casa degli Atellani –και τα δύο ήταν ανοιχτά στο κοινό – αφηγούνται την ιστορία της πόλης του Μιλάνου.

Το σπίτι – το οποίο είναι στην πραγματικότητα δύο σπίτια, που χρονολογούνται από το 1490 – χαρίστηκε σε μια τοπική οικογένεια από τον Λουδοβίκο ‘Ιλ Μόρο’ Σφόρτσα, τον τότε άρχοντα του Μιλάνου, ως ευχαριστία για την πίστη τους.

Στη συνέχεια ο Σφόρτσα δώρισε γη πίσω από τα σπίτια στον ντα Βίντσι, επειδή ήταν ευχαριστημένος με τη δουλειά που έκανε ο καλλιτέχνης στο Cenacolo , ή «Μυστικό Δείπνο», που είχε παραγγείλει ο Σφόρτσσα.

Λέγεται ότι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι αποσυρόταν στον αμπελώνα του για να χαλαρώσει μετά από μια δύσκολη μέρα ζωγραφικής.

Όχι ότι ο ντα Βίντσι τον απόλαυσε για πολύ. Ένα χρόνο μετά το δώρο του αμπελώνα, το Μιλάνο κατακτήθηκε από τους Γάλλους, οι οποίοι κατέσχεσαν γρήγορα γη – συμπεριλαμβανομένου του αμπελώνα.

Αλλά ο Ντα Βίντσι δεν ξέχασε τον αμπελώνα του, γράφοντας σημειώσεις γι’ αυτόν στον «Κώδικά του Ατλαντικού» και επιχειρηματολογώντας  για την επιστροφή του σε αυτόν το 1507.

  • Όταν πέθανε –στη Γαλλία, το 1519–  όρισε στη διαθήκη του να μοιραστεί σε δύο υπηρέτες του. Και τα δύο μέρη του αμπελώνα πέρασαν από γενιά σε γενιά, μερικώς καλλιεργούμενη από ντόπιους μοναχούς, μέχρι που τελικά εξαφανίστηκε.

Στη συνέχεια, ο αμπελώνας ανακαλύφθηκε ξανά το 1920, όταν ο αρχιτέκτονας Λούκα Μπελτράμι,  έψαξε σε ιστορικά έγγραφα για να εντοπίσει τη θέση της ιδιοκτησίας του ντα Βίντσι.

  • Αλλά αμέσως μετά, οι βομβαρδισμοί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κάλυψαν ό,τι είχε απομείνει από τη γη αυτή.

Ήταν μόλις το 2007 όταν μια εξειδικευμένη ερευνητική ομάδα επέστρεψε στην τοποθεσία που εντόπισε ο Μπελτράμι, έσκαψε για να βρει αρχαίες ρίζες αμπέλου και τις εξέτασε γενετικά για να ανακαλύψει ότι ο Ντα Βίντσι είχε πιθανότατα φυτέψει το σταφύλι malvasia di candia aromatica στον αμπελώνα του .

Ο αμπελώνας –τώρα πολύ μικρότερος– ξαναφυτεύτηκε γρήγορα και το 2018 έδωσε την πρώτη του σοδειά. Τα λίγα μπουκάλια που παράγει κάθε χρόνο έχουν δημοπρατηθεί για τοπικό φιλανθρωπικό ίδρυμα για παιδιά.

Μέχρι τώρα, οι επισκέπτες μπορούσαν να περιπλανηθούν στο σπίτι – το οποίο ανακαινίστηκε τη δεκαετία του 1920 και ξανά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τον Πιέρο Πορταλούπι, ίσως τον μεγαλύτερο αρχιτέκτονα του Μιλάνου της εποχής. Στην οικογένεια του Πορταλούπι ανήκε στο κτίριο.

Η ωριαία περιήγηση με ηχητική καθοδήγηση στο εσωτερικό της κατοικίας περιλάμβανε αναγεννησιακές τοιχογραφίες, όμορφα σκαλιστά ξύλινα ένθετα στους τοίχους και το καθαρό, μοντέρνο στυλ του Πορταλούπι, πριν φτάσει ο επισκέπτης στον κήπο και στον ίδιο τον αμπελώνα.

  • Τώρα, όλα αυτά είναι υπό αμφισβήτηση, με τα τελευταία εισιτήρια για τον ιστότοπο να έχουν πωληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Για τη Φραντσέσκα Γκρινιαφίνι,  σχεδιάστρια πολιτιστικών εξορμήσεων στην πόλη, είναι το τέλος μιας εποχής.

«Για μένα είναι διπλό πλήγμα – το Casa degli Atellani ήταν μέρος των δρομολογίων μου στο Leonardo και ήταν ένα από τα πιο περιζήτητα από ξένους τουρίστες, αλλά ως πολίτης, θεωρώ ότι το Μιλάνο έχει στερηθεί ένα μέρος που δεν είναι μόνο μοναδικό στο είδος του – ο μοναδικός αμπελώνας σε μια πόλη στον πλανήτη, που παράγει το ίδιο κρασί με εκείνο της εποχής του Λεονάρντο ντα Βίντσι  – αλλά και ένα μέρος που ήταν αναπόσπαστο για την πολιτιστική ζωή των πολιτών».

Έχει παρακολουθήσει συναυλίες και επιδείξεις μόδας στους κήπους, λέει.

«Το Casa degli Atellani δεν ήταν απλώς το σταυροδρόμι που σημάδεψε την ιστορία της Αναγέννησης στο Μιλάνο, αλλά είναι ένα από τα αριστουργήματα του Πιέρο Πορταλούπι,  μιας πολυτάλαντης ιδιοφυΐας που επανασχεδίασε το Μιλάνο στη μεταπολεμική περίοδο – ένα μοναδικό στυλ που έκανε την πόλη την παγκόσμια πρωτεύουσα του ντιζάιν», πρόσθεσε.

«Σύμβολο της Ιταλίας»

Ένας εκπρόσωπος της LVMH δήλωσε ότι το ακίνητο αγοράστηκε προσωπικά από τον Αρνώ, όχι για την εταιρεία. Το CNN επικοινώνησε με την Arnault μέσω LVMH αλλά δεν δημοσιοποίησε την λήψη περαιτέρω σχολίων.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν διαψεύδονται τα δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ που επικαλούνται «πηγές κοντά στην οικογένεια» που έλεγαν ότι ο ιστότοπος θα ανοίξει ξανά με κάποιο τρόπο.

«Θα έχει ουσιαστικά ιδιωτική χρήση, όπως μέχρι τώρα, με ένα μέρος αφιερωμένο σε πολιτιστικές δραστηριότητες και στο κοινό», είπε η πηγή.

  • «Η ιδέα είναι να επαναφέρουμε αυτό το κτίριο ιστορικής και καλλιτεχνικής σημασίας στο αρχικό του μεγαλείο».

Πρόσθεσε δε ότι το έργο θα αναπτυχθεί σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές.

Η Φραντσέσκα Καρούζο, σύμβουλος πολιτισμού για την περιοχή της Λομβαρδίας, είπε στο CNN ότι αν και δεν είχε επαφή με την οικογένεια Αρνώ, μέχρι στιγμής, ελπίζει ότι η ανώνυμη δήλωση να είναι αληθινή.

«Ελπίζω ότι ο αμπελώνας του Casa degli Atellani και του Leonardo da Vinci θα παραμείνει ανοιχτός στο κοινό», είπε.

«Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τους ιδιοκτήτες, αλλά είναι σημαντικό να βρούμε έναν τρόπο να διατηρήσουμε αυτή την τοποθεσία  ανοιχτή στο κοινό. Είναι σύμβολο του Μιλάνου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λομβαρδίας και της Ιταλίας».

Με πληροφορίες από CNN

 

Το καλύτερο μπαρ του κόσμου 2023 είναι στη Βαρκελώνη και είναι το Sips * Kαι ψηλά στη λίστα δυο μπαρ της Αθήνας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: