Γιατί το Μιλάνο κήρυξε πόλεμο στο παγωτό; Απαγορεύει gelato, ποτά και φαγητά σε πακέτο για να τιθασεύσει τους νυχτερινούς γλεντζέδες που δεν αφήνουν σε ησυχία την πόλη [videos]

Πολυκοσμία και φασαρία στο Μιλάνο, μετά τα μεσάνυχτα. Screenshot via YouTube@Walk With Me @WalkWithMeitaly/




Το Μιλάνο ετοιμάζεται να απαγορεύσει τις μεταμεσονύκτιες πωλήσεις παγωτού σε μία ύστατη προσπάθεια να καταπολεμήσει τους φασαριόζους νυχτερινούς γλεντζέδες που δεν αφήνουν σε ησυχία τους δρόμους της οικονομικής πρωτεύουσας της Ιταλίας.

Σύμφωνα, με ρεπορτάζ των Τimes του Λονδίνου, οι νέοι κανόνες που επινόησε το δημοτικό συμβούλιο θα απαγορεύσουν την πώληση ποτών και φαγητού σε πακέτο, συμπεριλαμβανομένης της πίτσας και του παγωτού.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί -και περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις- σε 12 από τις πιο ζωηρές -το βράδυ- συνοικίες του Μιλάνου.

  • «Αναζητούμε μια ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνικότητα και την ψυχαγωγία, ανάμεσα στην γαλήνη και την υγεία των κατοίκων από τη μία και την ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα των εμπόρων και των επιχειρηματιών από την άλλη», έγραψε στο Facebook ο Μάρκο Γκρανέλι, αρμόδιος αντιδήμαρχος ασφάλειας.

Το Μιλάνο, έδρα του τραπεζικού τομέα, μεγάλων τεχνολογικών εταιριών αλλά και του χρηματιστηρίου της χώρας, φημίζεται για το… ακάματο εργατικό δυναμικό του, ενώ λένε ότι ήταν η πόλη που εφηύρε το απεριτίβο (απεριτίφ) μετά το πέρας της εργασίας.

  • Σύμφωνα με μελέτη του 2023, η πόλη φιλοξενεί ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν 12.500 μπαρ και εστιατόρια.

Το δημοτικό συμβούλιο είναι πάντως αποφασισμένο να περιορίσει τους πότες που συγκεντρώνονται στους δρόμους της πόλης τις μεταμεσονύχτιες ώρες.

«Σημαντικό τμήμα του πληθυσμού παραπονιέται για υπερβολικό θόρυβο», δήλωσε ο δήμαρχος Τζιουζέπε Σάλα στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα. «Ο ρόλος μου είναι να ακούω όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που πρέπει να εργαστούν και εκείνων που θέλουν να κάνουν τις δουλειές τους».

Το μέτρο, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 7 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, θα ισχύσει σε περιοχές όπως το διάσημο Ναβίλι (Navigli), που κάθε βράδυ στενάζει από επισκέπτες στις δύο πλευρές του καναλιού και το Paolo Sarpi, έδρα για όλο και περισσότερα κοκτέιλ μπαρ.

  • Παρότι ο νέος κανονισμός θα ισχύει για όλα τα είδη φαγητού σε πακέτο, οι επικριτές έχουν επικεντρώσει κυρίως τις gelaterias, τα «παγωτατζίδικα» δηλαδή που συνηθίζουν να εξυπηρετούν πελάτες ως αργά το βράδυ, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της ιταλικής κουλτούρας.

Ενδεικτικός είναι ο τίτλο της εφημερίδας Il Giornale που αναφέρει ότι ο δήμαρχος Σάλα «κήρυξε πόλεμο στο παγωτό».

Αλλά και εκπρόσωποι επιχειρήσεων επέκριναν τα σχέδια. «Αυτή η πρωτοβουλία δεν λύνει το πρόβλημα», δήλωσε στην Il Messaggero, ο Λίνο Στοπάνι, πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας δημόσιων και τουριστικών φορέων,κρίνοντας ότι το μέτρο θα «ζημιώσει επιχειρήσεις που παράγουν πλούτο».

  •  Η απαγόρευση θα ισχύει για τα φαγητά σε πακέτο από τα μεσάνυχτα κάθε μέρα και για τα υπαίθρια τραπεζάκια από τις 12.30 π.μ. τις καθημερινές και από τη 1.30 π.μ. τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες.

Πολίτες και φορείς έχουν προθεσμία έως τις αρχές Μαΐου για να υποβάλουν προτάσεις για αλλαγές.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το Μιλάνο υπαναχώρησε σε ανάλογα σχέδια.

Μια παρόμοια απαγόρευση είχε προωθηθεί το 2013. Ο τότε δήμαρχος Τζουλιάνο Πισάπια είχε αναγκαστεί τελικά να μιλήσει για «παρεξήγηση».

Και έκλεισε στα γρήγορα το θέμα λέγοντας: «Οι κάτοικοι του Μιλάνου μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν ελεύθερα ένα παγωτό μετά τα μεσάνυχτα».

 

 

Με πληροφορίες από The Times

 

«Ενσαρκώνει τη γοητεία και τον ρομαντισμό του Χόλιγουντ»: Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου βραβεύει την Νικόλ Κίντμαν για τη συνολική προσφορά της [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: