Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν νέα πυρηνική βόμβα, 24 φορές ισχυρότερη από αυτή που έπεσε στην Xιροσίμα: Δεν θα αυξήσουμε την ισχύ μας, θα αντικαταστήσει τις παλιές, υποστηρίζουν

File Photo epa04867693 (FILE) A handout photograph made available by the Hiroshima Peace Memorial Museum of the Hiroshima A-bomb blast photographed by the US military on 06 August 1945. EPA/HIROSHIMA PEACE MEMORIAL MUSEUM




Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει μια πυρηνική βόμβα που θα είναι 24 φορές πιο ισχυρή από εκείνες που έπεσαν στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Πεντάγωνο, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, αναζητά έγκριση και χρηματοδότηση από το Κογκρέσο για να επιδιώξει να αναπτύξει μια σύγχρονη παραλλαγή της πυρηνικής βόμβας B61, η οποία θα ονομάζεται B61-13,

«Η σημερινή ανακοίνωση αντανακλά το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας και τις αυξανόμενες απειλές από πιθανούς αντιπάλους», αναφέρει στην ανακοίνωση ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας για τη Διαστημική Πολιτική Τζον Πλαμπ (John Plumb).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευθύνη να συνεχίσουν να αξιολογούν απαραίτητες δυνατότητες  για την αξιόπιστη αποτροπή, εάν χρειαστεί, και απάντηση σε στρατηγικές επιθέσεις αλλά και για λόγους εμπιστοσύνης των συμμάχων».

Τεχνικό δελτίο που περιελήφθη στην ανακοίνωση αναφέρει ότι το φορτίο της νέας βόμβας είναι 24 φορές μεγαλύτερο από τη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου , η οποία ήταν μια βόμβα 15 περίπου κιλοτόνων. Το B61-13 θα ήταν επίσης περίπου 14 φορές μεγαλύτερο από τη βόμβα που έπεσε στο Ναγκασάκι, η οποία ήταν 25 χιλιοτόνων.

Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να διεξάγουν ένα πείραμα υψηλής έκρηξης σε μια τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών στη Νεβάδα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο Corey Hinderstein, αναπληρωτής διοικητής για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων της αμερικανικης Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, είπε ότι η εν λόγω δοκιμή είχε σκοπό να προωθήσει «τις προσπάθειές μας να αναπτύξουμε νέα τεχνολογία για την υποστήριξη των στόχων μη διάδοσης των πυρηνικών των ΗΠΑ».

«Θα βοηθήσουν στη μείωση των παγκόσμιων πυρηνικών απειλών βελτιώνοντας τον εντοπισμό υπόγειων δοκιμών πυρηνικών εκρηκτικών», είπε ο Hinderstein για τα πειράματα.

Η νέα βόμβα θα είναι προσαρμοσμένη σε σύγχρονα αεροσκάφη και θα σχεδιαστεί για να δώσει στον αμερικανό πρόεδρο τη δυνατότητα να πλήητει «σκληρούς» στρατιωτικούς στόχους, αναφέρει το Fox News.

Εάν εγκριθεί, η βόμβα θα αντικαταστήσει ορισμένες από τις τρέχουσες B61-7 που βρίσκονται επί του παρόντος στο πυρηνικό απόθεμα των ΗΠΑ και δεν θα αυξήσει το μέγεθος των αμερικανικών πυρηνικών αποθεμάτων, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Το B61-13 αντιπροσωπεύει ένα λογικό βήμα για τη διαχείριση των προκλήσεων ενός εξαιρετικά δυναμικού περιβάλλοντος ασφαλείας», δήλωσε ο Plumb. «Ενώ μας παρέχει πρόσθετη ευελιξία, η παραγωγή του B61-13 δεν θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό όπλων στο πυρηνικό μας απόθεμα».

Με πληροφορίες από Fox News

Από βορρά, νότο και θάλασσα το Τελ Αβίβ επιδιώκει να «τελειώσει» το στρατηγείο της Χαμάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: